louloudi

Ο «Αμορφόφαλους Τίτανουμ» είναι ένας τροπικός γίγαντας που αναδίδει οσμή θανάτου

Αυτό το παράξενο φυτό με την επιστημονική ονομασία titanum Amorphophallus είναι πιο γνωστό ως λουλούδι – πτώμα, και είναι ένας σπάνιος τροπικός γίγαντας που συναντά κανείς στη συλλογή που φιλοξενείται στους Βοτανικούς Κήπους της Νέας Υόρκης.

Μετά από 10 χρόνια αναμονής, το σπάνιο φυτό, ξεκίνησε προχθές τη διαδικασία άνθισής του και άρχισε να απελευθερώνει μια οσμή η οποία θυμίζει πολύ σάρκα σε αποσύνθεση.

«Καθημερινή προσεκτική περιποίηση και διατροφή οδήγησε στη σύντομη αλλά λαμπρή στιγμή στην οποία το τεράστιο λουλούδι θα αποκαλύψει το εντυπωσιακό κόκκινο εσωτερικό και θα αρχίσει να αφήνει την παράξενη μυρωδιά στην οποία οφείλει την ονομασία του.» αναφέρει η ιστοσελίδα του New York Botanical Garden.

Ωστόσο αυτή η μυρωδιά που για εμάς είναι μάλλον αποκρουστική, είναι πολύ δελεαστική για τα έντομα τα οποία το λουλούδι χρειάζεται για την επικονίασή του. Το titanum Amorphophallus μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και πατρίδα του είναι η Ινδονησία, αλλά ελάχιστα δείγματα υπάρχουν σε βοτανικούς κήπους όλου του κόσμου. Το φαινόμενο είχε να συμβεί από το 1939 σε φυτό του είδους στους Βοτανικούς Κήπους της Νέας Υόρκης και το συγκεκριμένο λουλούδι ανθίζει μετά από δεκαετή παρουσία εκεί και πολύ φροντίδα, κάτι που το έκανε «σταρ¨για λίγες μέρες.

Το βοτανολογικό φαινόμενο έχει διάρκεια από 24 έως 36 ώρες και χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει να το δουν από κοντά ενώ παράλληλα οι κήποι έχουν ακόμη ανοιχτό το κανάλι livestram για να το απολαύσει – χωρίς να το μυρίσει – οποίος θέλει.

Πηγή:m.lifo.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., στην Τ.Κ. Παραμέρου, για το φαινόμενο της κατολίσθησης

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – πα…