Simorelis

     Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που θα περιλαμβάνει την πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται οφειλές ύψους 35 δισ. ευρώ που αφορούν 1,4 εκατ. οφειλέτες (μη μισθωτούς, εργοδότες, αγρότες και συνταξιούχους) με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό νομοθέτημα το οποίο θα δώσει τεράστια ανακούφιση στους ασφαλισμένους, θα δώσει όμως και διέξοδο σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των χρεών τους.

      Οι οφειλές που έχουν σωρευτεί από το 2002 έως και το 2016 θα κουρεύονται στη βάση μίας αναδρομικής εφαρμογής του σημερινού ασφαλιστικού νόμου (4387/16), ο οποίος ορίζει ότι οι εισφορές υπολογίζονται λαμβάνοντάς υπόψιν τα πραγματικά εισοδήματα. Παράλληλα, θα γίνεται κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το κούρεμα της βασικής οφειλής και το κούρεμα των προσαυξήσεων θα οδηγούν σε μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 60-65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές έως τα τέλη του 2018, με την προϋπόθεση ο οφειλέτης να είναι συνεπής ως προς τις τρέχουσες εισφορές, ενώ σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν και οι εργοδοτικές εισφορές για τις οποίες θα ισχύει το κούρεμα των προσαυξήσεων, που θα μπορεί να φτάσει το 100% σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής από τον οφειλέτη.

      Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για τις οφειλές των 300.000 αγροτών, που φτάνουν στο 1,5 δισ., γίνεται κούρεµα των προσαυξήσεων που φτάνει στο 100%, χωρίς να εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Επιπλέον, οι αγρότες έχουν μικρότερο ποσό ελάχιστης δόσης (30 ευρώ), κάτι που σημαίνει πως για οφειλές άνω των 3.600 ευρώ θα λάβουν το πλήρες πακέτο με τις 120 δόσεις. Ακόμη στη ρύθμιση εντάσσονται και κάθε είδους άλλες οφειλές, όπως χρέη από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.

Επιπρόσθετα πάνω από 80.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, αναμένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν μέσα από τη ρύθμιση, καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000 ευρώ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ). Με το νέο σχήμα θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να ρυθμίσουν την οφειλή τους μέσα από μικρή παρακράτηση στη σύνταξή τους για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, με σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η ρύθμιση (για τα χρέη) προς την εφορία.

      Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζόμενων διανομέων (delivery). Προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να συντηρεί το μηχανάκι, να παρέχει όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του κράνους. Στην περίπτωση που το μηχανάκι είναι στην ιδιοκτησία του εργαζόμενου, ο εργοδότης θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει 15% επί του κατώτατου μισθού, ως αποζημίωση στον εργαζόμενο, προκειμένου να συντηρεί το μηχανάκι του κάθε μήνα. Όλα αυτά θα συνοδεύονται με στοχευμένους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στον κλάδο.

Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι στρατηγική επιλογή η προστασία του δικαιώματος της εργασίας, η συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας. Νομοθετούμε με επίκεντρο τους πολλούς και όχι της οικονομικές ελίτ. Με την σταδιακή επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα, κάθε εκατοστό δημοσιονομικού χώρου που κερδίζουμε μετατρέπεται σε πολιτικές υπέρ τις κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Μεγάλο επιχειρηματικό βήμα στη Θεσσαλία από την «Ζωοτροφές Καρδίτσας Α.Ε. ZOOKAR AE»

Άλλαξε χέρια το συγκρότημα της πρώην ΕΑΣ Καλαμπάκας (συγκρότημα σιλό, αποθήκες και ξηραντή…