dark_chocolate
Όπως γνωρίζουμε, τα γλυκά είναι πειρασμοί οι οποίοι σε γενικές γραμμές είναι απαγορευτικοί για την υγεία μας. Έρχεται λοιπόν τώρα μια μελέτη να μας πει πως ένα είδος γλυκίσματος το οποίο καταναλώνουμε ως σνακ ή ως επιδόρπιο, ωφελεί με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Μια πιλοτική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης, κατέδειξε πως χάρη στο συγκεκριμένο γλύκισμα, τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριοπάθεια (PAD) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα.

Το γλύκισμα δεν είναι άλλο από τη μαύρη σοκολάτα, η οποία αποδεδειγμένα είναι το πιο υγιεινό σνακ που μπορούμε να καταναλώσουμε ως επιδόρπιο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άτομα άνω των 60 ετών τα οποία παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες στις αρτηρίες των ποδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, βελτιώθηκε η κινητικότητά τους και ως προς τη διάρκεια και ως προς την απόσταση, δύο ώρες έπειτα από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Οι λεπτές αρτηρίες στα πόδια των ασθενών με περιφερική αρτηριοπάθεια παρουσιάζουν στένωση. Επίσης, η πάθηση επηρεάζει το στομάχι, το κεφάλι και τα χέρια. Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια δυσκολεύονται να περπατήσουν, καθώς η μειωμένη ροή του αίματος οδηγεί σε κράμπες, σε έντονο πόνο και σε κόπωση.

Άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 60 έως 78 ετών, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, φάνηκε πως καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα αντιμετωπίζουν λιγότερα κινητικά προβλήματα. Σε αντίθεση, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν είχε αυτήν την ευεργετική επίδραση.

Οι πολυφαινόλες από το κακάο, το βασικό συστατικό παρασκευής της μαύρης σοκολάτας, περιορίζουν σημαντικά τις βλάβες στους ιστούς και διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος στις λεπτές περιφερειακές αρτηρίες. Αυτό κατέδειξε η σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά (ΑΗΑ).

Ακόμη, έπειτα από την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων του νιτρικού οξέος. Αυτός ο παράγοντας συνδέεται με την ομαλή διαστολή των αρτηριών για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Στη μελέτη δόθηκε για κατανάλωση ποσότητα μαύρης σοκολάτας ίση με 40 γραμμάρια και η περιεκτικότητά της σε κακάο ξεπερνούσε το 85%. Και φυσικά, όσο περισσότερο κακάο καταναλώνουμε τόσο περισσότερες είναι και οι πολυφαινόλες που λαμβάνουμε.

Εννέα λόγοι για να καταναλώσουμε μια μικρή μαύρη σοκολάτα

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια πως η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% σε στερεό κακάο, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες προάγουν την υγεία, κάτι που είναι πολύ καλό με πολλούς τρόπους για τον οργανισμό μας.

Ας δούμε αυτά τα οφέλη από την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας.

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μιας σειράς μελετών, η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς. Παραδείγματος χάριν, σε μια μελέτη του 2011 διαπιστώθηκε πως τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας έχουν σχέση με τη μείωση κατά το 1/3 του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. Σε μια άλλη μελέτη, του 2012, διαπιστώθηκε πως σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές προσβολές ή/και εγκεφαλικά επεισόδια, η ημερήσια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να τον μειώσει δραστικά. Ακόμη, άλλες μελέτες έχουν καταδείξει πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL (της «κακής» χοληστερόλης). Σε μια μελέτη που έγινε το 2012 φάνηκε πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ημερησίως 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας και με διάρκεια 15 ημερών, εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και αντίστοιχα υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL). Σε μία ακόμη μελέτη, του 2010, φάνηκε συσχέτιση της μείωσης της κακής χοληστερόλης με τη μέτρια κατανάλωση κακάο.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Στην πρώτη αναφερόμενη μελέτη, φάνηκε πως εκείνοι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα κατέγραψαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, πράγμα που επιτεύχθηκε χάρη στη μαύρη σοκολάτα, όχι όμως και στη λευκή.

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά στη διατήρηση της διαύγειας του μυαλού στα άτομα τρίτης ηλικίας. Σε μια μελέτη του 2013 φάνηκε πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στις γνωστικές δεξιότητες των ηλικιωμένων και εν γένει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες που στην αρχή είχαν καλές επιδόσεις σε τεστ λογικής και μνήμης, έπειτα από την κατανάλωση δύο φλιτζανιών κακάο ημερησίως για ένα μήνα, βελτιώθηκαν αρκετά.

Το λίπος της καρδιάς μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της μαύρης σοκολάτας. Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2013 στο Nutrition, διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα του ολικού και του κοιλιακού λίπους των εφήβων ήταν χαμηλότερα σε εκείνους οι οποίοι κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα. Το δείγμα ήταν 1.500 έφηβοι, τους οποίους οι ερευνητές εξέτασαν και βρήκαν πως εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα, είχαν και μικρότερη περίμετρο μέσης και χαμηλότερο τον δείκτη μάζας σώματος, αλλά και το ποσοστό σωματικού λίπους. Σε μια προηγούμενη μελέτη, του 2013, φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν πιο συχνά μαύρη σοκολάτα, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνα που δεν κατανάλωναν συχνά. Επίσης, σε μια μελέτη του 2008 φάνηκε πως η μαύρη σοκολάτα ήταν πιο χορταστική απ’ ό,τι η σοκολάτα γάλακτος και επιπροσθέτως μείωνε την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών, αλμυρών και λιπαρών τροφών. Οι ερευνητές εικάζουν πως αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος ώστε να κρατήσει κανείς υπό έλεγχο το βάρος του.

Η μαύρη σοκολάτα φέρνει εξυπνάδα! Σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό «New England Journal of Medicine», φάνηκε πως οι χώρες με τους σημαντικά περισσότερους Νομπελίστες έχουν αντίστοιχα και περισσότερους καταναλωτές μαύρης σοκολάτας, πιθανόν λόγω ενισχυμένης αντίληψης. Σε μια προηγούμενη μελέτη, του 2009, έδειξε πως οι εθελοντές που πήραν μεγάλες ποσότητες από τις ενώσεις που υπάρχουν στη σοκολάτα (φλαβονόλες) υπό μορφήν ενός ζεστού ροφήματος κακάο, ήταν σε θέση να εκτελέσουν αριθμητικές πράξεις καλύτερα από εκείνους που δεν κατανάλωσαν το ρόφημα. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να νιώσουν κουρασμένοι ή διανοητικά «στραγγισμένοι».

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει το δέρμα μας. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006, φάνηκε πως με μακροχρόνια κατανάλωση του κακάο σε σκόνη βοηθήθηκε το δέρμα ώστε να προστατεύεται καλύτερα από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Ακόμη, βελτιώθηκε η πυκνότητα και η ενυδάτωσή του. Σε μια μεταγενέστερη μελέτη, του 2009, φάνηκε πως αυξήθηκε η ικανότητα του δέρματος των συμμετεχόντων να προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό επιτεύχθηκε με την κατανάλωση 20 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα.

Η μαύρη σοκολάτα μας βοηθάει όταν έχουμε βήχα. Μια ένωση που περιέχεται στο κακάο και ονομάζεται θεοβρωμίνη, μπορεί να καταστείλει το πνευμονογαστρικό νεύρο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου το οποίο προκαλεί τον έντονο βήχα. Σε μια μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία διαπιστώθηκε πως η θεοβρωμίνη ίσως είναι πιο αποτελεσματικό φάρμακο για το βήχα έναντι των παραδοσιακών θεραπειών. Στους συμμετέχοντες που δόθηκαν δισκία θεοβρωμίνης ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν βήχα. Επίσης, δεν παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αντίθετα, η άλλη ομάδα των συμμετεχόντων, η οποία έλαβε κωδεΐνη, την οποία περιέχει ένα κοινό αντιβηχικό, συχνά έφερε υπνηλία.

Μαύρη σοκολάτα και για τη βελτίωση της όρασής μας! Σε μια μελέτη του 2011 διαπιστώθηκε πως η οπτική λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, με κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Σε άτομα που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα ενισχύθηκε η οπτική ευαισθησία μέχρι και δύο ώρες αργότερα.

Πηγή:ygeia24.com

Αποποίηση ευθύνης: Τα άρθρα του ygeia24.com έχουν καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφορούν υγιή οργανισμό και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή ενός γιατρού. Πριν προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας ή στην καθημερινή σας δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνείτε με το γιατρό ή διαιτολόγο σας.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…