pame-deth-paralia

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, αγώνας κι αντεπίθεση η επιλογή μας». Το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το βράδυ. Ομοσπονδίες , Σωματεία  & Επιτροπές Αγώνα έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και στην πορεία που ακολούθησε  με τα πανό, τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις τους.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές μαζική και δυναμική ήταν η παρουσία  των  Τρικαλινών που μετέβησαν με δυο λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη που  πορεύτηκαν μαζί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους και συναγωνιστές.

Ξεχωριστή, επίσης,  ήταν η παρουσία εργαζομένων από χώρους δουλειάς που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μάχες απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, (πχ όπως οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου , στα super market «Αρβανιτίδη», οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Δράμας, που δίνουν αγώνα ενάντια στις απολύσεις υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δουλειά.)

Μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα διαδήλωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας την αναπλήρωση όλων των απωλειών στις συντάξεις και τα δικαιώματά τους. Δυναμικό «παρών» έδωσαν επίσης οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και το πανό της που έγραφε «Με τη λαϊκή συμμαχία εργατών-αγροτών ανατρέπουμε την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων».

«Σε θέση μάχης μαζί με το λαό», δήλωσαν και φοιτητές-σπουδαστές και μαθητές που διαδήλωσαν με τα πανό των Συλλόγων τους και των σχολείων τους. Τη δική τους παρουσία στην κινητοποίηση είχαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους έκανε ο Λεωνίδας Στολτίδης  , μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:  « Εδώ από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε αντεπίθεση διαρκείας με το δικό μας σχέδιο κόντρα στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων να μας κάνουν σύγχρονους δούλους. Προετοιμάζουμε τους νέους μεγάλους αγώνες για τη ζωή μας και τις δικές μας ανάγκες, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής, των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων. Μαζί με τους συμμάχους μας αγρότες, ΕΒΕ, μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης σε κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο, χωριό και γειτονιά, σχολή. Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση και αγώνας για ανατροπή, το σύνθημά μας. Ή εμείς ή τα μονοπώλια. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Από εδώ από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό να κάνουν νέες θυσίες για την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», θέλοντας να μας πείσει ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουμε και εμείς όφελος.

Το ίδιο παραμύθι πούλησαν και πέρσι. Την ανάπτυξή τους όμως οι εργαζόμενοι την έχουν ζήσει στο πετσί τους.

Με μείωση των νέων συντάξεων έως και 35%, διατήρηση των κατώτερων μισθών στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Με τους ανελέητους φόρους και τα χαράτσια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δημοσιονομικές περικοπές χωρίς τέλος.

Χόρτασαν «ανάπτυξη» οι απλήρωτοι στους χώρους δουλειάς.. Την έζησαν -μέχρι τέλους- οι δεκάδες και αυτό το καλοκαίρι νεκροί στα εργοδοτικά κάτεργα, σε κλάδους όπου κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία.

Την γεύονται καλά και οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο που πλέον δεν έχουν δικαίωμα για ξεκούραση ούτε τις Κυριακές, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό που δεν τους επιτρέπεται ούτε μια μέρα άδεια.

.Ο κατάλογος των ζωντανών παραδειγμάτων του τι σημαίνει η δική τους ανάπτυξη είναι ατέλειωτος. Επιβεβαιώνει απόλυτα το κεντρικό φετινό μας σύνθημα ότι «η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας».

Όμως δεν σταματάνε εδώ. ΣΕΒ, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ΕΕ απαιτούν όλο και νέες θυσίες από την εργατική τάξη ως τον απώτερο στόχο να έχουν στα χέρια όλους τους όρους εργασίας που να τους επιτρέπουν να παίρνουν στη δουλειά όσους θέλουν, όποτε θέλουν, να τους πληρώνουν όσο θέλουν, αν θέλουν, να τους απολύουν όποτε θέλουν και χωρίς κόστος.

Κοροϊδεύει τους εργάτες όταν ισχυρίζεται ότι βάζει τάχα φραγμούς στην εργοδοτική αυθαιρεσία, με αποσπασματικά μέτρα για την απλήρωτη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Την ίδια περίοδο όμως έχει αφήσει άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πατάει ο εργασιακός μεσαίωνας με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την παροχή πρόσθετων «διευκολύνσεων» στα «δουλεμπορικά» γραφεία, την αποψίλωση του κρατικού μηχανισμού των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Πουλάνε ψεύτικη ελπίδα από όλες τις μπάντες. Όλο το επόμενο διάστημα θα φέρουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Δεν χωρά απογοήτευση. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές.Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας.

Αλλάζουμε αποφασιστικά την κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Γυρνάμε την πλάτη στις προδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και τα παρακλάδια της.

Κυβέρνηση – εργοδοσία και ξεπουλημένοι εργατοπατέρες σε αγαστή συνεργασία επιβάλλουν το θάψιμο των δικαιωμάτων μας.

Σ΄αυτούς που μας λένε δίκιο έχετε, αλλά και με τους αγώνες τι θα γίνει, απαντάμε: Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει πραγματικά φως στο τούνελ για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη ισχυροποιήσει, ανασυντάξει το κίνημά της, δυναμώσει την πάλη της ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν τη ζωή μαύρη, ενάντια στους επιχειρηματίες και τα κόμματά τους. Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δυναμώσουν και ενισχύσουν τη συμμαχία τους απέναντι στα μονοπώλια και το κράτος που τα στηρίζει.

Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση, να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος ούτε χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.

Να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν, συνεχίζουν να του λένε ψέματα.

Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη, που ως τώρα την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, εναποθέτοντας ελπίδες σε μια κυβερνητική εναλλαγή χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ένωσή τους, την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι έχουμε πλέον την πείρα.»

Νωρίτερα στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιάννης Νιβορλής, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ. «Κάθε χρόνο τα μηνύματα που έρχονται από τους χώρους δουλειάς είναι όλο και χειρότερα», είπε και περιέγραψε τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι. Αναφέρθηκε στον πολύμηνο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για την ανάκληση των απολύσεων και την επαναπρόσληψη των απολυμένων στο εργοστάσιο της «Coca – Cola» στη Θεσσαλονίκη.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, η Ράνια Καπετανγιώργη τόνισε: «Ανάκαμψη, οικονομική κανονικότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις, έξοδος στις αγορές είναι λέξεις που έχουν νόημα μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Όσο πιο βαρύγδουπες λέξεις, τόσο πιο αβάσταχτα μέτρα παίρνονται εις βάρος του λαού».

Αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε ο Ρίζος Μαρούδας. Συνοψίζοντας τα μέτρα που στραγγαλίζουν τους φτωχούς αγρότες, υπογράμμισε πως ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει το αγροτικό κίνημα είναι αυτός του συντονισμού και κοινού βηματισμού με το εργατικό κίνημα, της κοινής πάλης απέναντι στον κοινό εχθρό.

Ακολούθησε δυναμική πορεία, όπου το ΠΑΜΕ μ’ ένα δρώμενο καυτηρίασε την ανάπτυξη που στήνει πλουσιοπάροχο γεύμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους και μοιράζει ψίχουλα στους εργαζόμενους.

Γραμματεία Νομού Τρικάλων του ΠΑΜΕ

Syndikato oikodomon trikalon

deth-dromeno deth-lefkospirgos pame-deth-paralia pame-dromeno-2

Load More Related Articles
Load More In Θετταλών Τόπος
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., στην Τ.Κ. Παραμέρου, για το φαινόμενο της κατολίσθησης

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – πα…