daskaloi Trikala

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 2020

ΜΝΗΜΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΝΙΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

47  ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΥΓΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Η 17 Νοέμβρη κάθε χρόνο αποτελεί μέρα μνήμης του ηρωικού ξεσηκωμού της νεολαίας, και συνολικά του ελληνικού λαού, απέναντι στο εφτάχρονο δικτατορικό καθεστώς που έβαλε το λαό και τη δημοκρατία στον «γύψο» και επέφερε εθνικά δεινά με την εισβολή και κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων στο 38% της μαρτυρικής μας Κύπρου. Η αντίσταση απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών, με αποκορύφωμα τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αποτελεί πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος. Είναι μια παρακαταθήκη που έχουμε δημοκρατικό χρέος να διαφυλάσσουμε και να αξιοποιούμε. Γιατί το Πολυτεχνείο είναι μια σταθερή υπενθύμιση πως τα θεμελιώδη δικαιώματα, αξίες και αγαθά -όλα όσα σήμερα απολαμβάνουμε- δεν υπήρξαν ανέκαθεν δεδομένα.

Το διαχρονικό  σύνθημαγια «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» εξακολουθεί και σήμερα να μας εμπνέει. Η εξέγερση των φοιτητών το ‘73 μας υπενθυμίζει πως ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει τη μοίρα του, πως η ελπίδα της κάθε κοινωνίας, οι νέοι της, μπορούν να ανατρέψουν κάθε δύναμη που τους στερεί το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο.

47 χρόνια μετά, πολλά από τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες για τη διεκδίκησή τους. Ο αγώνας για εργασία, για ουσιαστική και ποιοτική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών παραμένει αταλάντευτος.

47 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε νέες, διαφορετικές αλλά, εξίσου, μεγάλες προκλήσεις, με κυρίαρχη την πανδημία του Covid-19, την οποία καλούμαστε να ανασχέσουμε με κοινή προσπάθεια, ατομική και συλλογική ευθύνη και την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία, καλούμενοι να δώσουμε νέους αγώνες για να υπερασπιστούμε τη δημόσια εκπαίδευση καινα διαφυλάξουμε κατακτήσεις και δικαιώματα, στεκόμενοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Όλοι μαζί, σεβόμενοι τις ιδιαίτερες επιδημιολογικές συνθήκες, με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμούμε και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Τιμάμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

Τιμάμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!

ds

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…