mila

Σωτήρια φρούτα για τους πρώην καπνιστές

Έρευνα διήρκεσε 10 χρόνια και υποδεικνύει ότι διατροφή πλούσια σε ντομάτες και φρούτα, ιδιαίτερα μήλα, θα μπορούσε να επιταχύνει την ίαση τον πνευμόνων που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα, σύμφωνα με το iatronet.

Τα οφέλη της διατροφής στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί ενδεχομένως να μην περιορίζονται στους πρώην καπνιστές, σημειώνουν ερευνητές του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Η ερευνήτρια, Vanessa Garcia-Larsen, δήλωσε ότι επίσης υποδεικνύει ότι διατροφή πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης των πνευμόνων, ακόμα και αν κάποιος δεν κάπνισε ποτέ. Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 650 ενήλικες στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Βρετανία, στους οποίους έγινε αξιολόγηση της διατροφής και της πνευμονικής λειτουργίας το 2002 και 10 χρόνια αργότερα.

Η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί ώστε να αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, άνθρωποι που κατανάλωναν κατά μέσον όροι περισσότερες από 2 ντομάτες ή περισσότερα από 3 κομμάτια φρέσκα φρούτα την ημέρα, ιδιαίτερα μήλα, είχαν βραδύτερη έκπτωση πνευμονικής λειτουργίας σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερες από μια ντομάτες ή λιγότερες από μια μερίδα φρούτου την ημέρα. Η Garcia-Larsen δήλωσε ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ανάγκη για διατροφικές συστάσεις, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος που έχουν κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών νόσων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Respiratory Journal.

farmakeutikoskosmos.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Με όλη την προσοχή στο Μαρούσι, ο ΑΣΚ

Το Σάββατο στις 7.00 μ.μ, οι «κυανόλευκοι» αντιμετωπίζουν τον πρωταθλητή της περυσινής Eli…