mathete-ta-eidi-kai-tis-aities-ton-kolpikon-loimokseon

Οι κολπικές λοιμώξεις προκαλούνται από διάφορες αιτίες, και κάθε μία μπορεί ν’ αναγνωριστεί από συγκεκριμένα συμπτώματα. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο ν’ αναγνωρίσετε τα συμπτώματα ώστε να λάβετε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Ποιες είναι οι αιτίες των κολπικών λοιμώξεών; Ο κόλπος είναι ένα ρηχό γεννητικό όργανο και έτσι εκτίθεται σε πολλές διαφορετικές λοιμώξεις. Τα άβολα συμπτώματα των κολπικών λοιμώξεων ποικίλουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι εκκρίσεις μπορούν να διαφέρουν αναφορικά με την οσμή, το χρώμα και την περιεκτικότητα, όπως επίσης ο κνησμός και ο πόνος που προκαλούν ορισμένες λοιμώξεις.

Τα κύρια είδη των κολπικών λοιμώξεων και οι αιτίες τους

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ή η δυσφορία βοηθούν στη διάγνωση του είδους της κολπικής λοίμωξης, όπως επίσης και της αιτίας. Οι πιο κοινές κολπικές λοιμώξεις και οι αιτίες τους περιλαμβάνουν:

1. Κολπική καντιντίαση

Μάθετε τα είδη και τις αιτίες των κολπικών λοιμώξεων, κολπική καντιντίαση

Αυτό το είδος λοίμωξης, πέραν του ότι είναι πολύ κοινό, χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:

  • Κολπικός κνησμός
  • Παχύρευστη, λευκή έκκριση
  • Κοκκινίλα στον κόλπο και το αιδοίο

Αιτία

Αυτή η λοίμωξη προκαλείται από τον μύκητα Candida Albicans, ο οποίος είναι μέρος της φυσικής χλωρίδας του κόλπου, του πεπτικού συστήματος και του στόματος. Όταν πολλαπλασιάζεται ο μύκητας στον κολπικό ιστό, προκαλεί τη χαρακτηριστική έκκριση.

Συνήθως εμφανίζεται ως επίπτωση της πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας ασθενειών όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η λευχαιμία και άλλες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και ως αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής.

2. Βακτηριακή κολπίτιδα

Αυτή η λοίμωξη είναι ακόμη μία από τις συχνές κολπικές λοιμώξεις. Τα χαρακτηριστικά της έκκρισης που παράγει είναι καθοριστικά για τη διάγνωσή της. Η ροή της έκκρισης που είναι αποτέλεσμα της βακτηριακής κολπίτιδας χαρακτηρίζεται από:

  • Οσμή ψαριού, εξαιτίας των αμίνων που περιέχει.
  • Έντονο κολπικό κνησμό.
  • Κιτρινόλευκο χρώμα.
  • Δυσπαρευνία ή κολπισμός.

Αιτία

Προκαλείται από έναν συνδυασμό βακτηρίων τα οποία πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα στην χλωρίδα του κόλπου, προκαλώντας του μεγάλη ανισορροπία. Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις συνήθως εμφανίζονται σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες.

3. Τριχομονάδωση

Μάθετε τα είδη και τις αιτίες των κολπικών λοιμώξεων, τριχομονάδωση

Δυστυχώς, αυτή η λοίμωξη προκαλεί μεγάλη δυσφορία στις γυναίκες που υποφέρουν απ’ αυτή. Πρόκειται για σχετικά έντονη λοίμωξη, γι’ αυτό θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα. Διαφορετικά, μπορεί να προκαλέσει μια πυελική φλεγμονώδη νόσο, που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη ή γενικευμένη μόλυνση.

Η έκκριση η οποία προκαλείται από αυτό το είδος κολπικής λοίμωξης, χαρακτηρίζεται από:

  • Πρασινωπό χρώμα.
  • Έντονη οσμή που προκαλεί ναυτία.
  • Εντελώς υγρή υφή.
  • Κολπικό κνησμό.
  • Πόνο κατά την ούρηση.

Αιτία

Προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Τριχομονάδα, το οποίο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Αυτό το παράσιτο μπορεί να ζήσει και στα ανδρικά και στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Η έκκρισή του έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία βοηθούν στη σωστή διάγνωσή του και έτσι μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

4. Χλαμυδιακή κολπίτιδα

Μάθετε τα είδη και τις αιτίες των κολπικών λοιμώξεων, χλαμυδιακή κολπίτιδα

Πρόκειται για ένα ακόμη συχνό είδος κολπικής λοίμωξης. Είναι πολύ συχνό στις γυναίκες μεταξύ 18 και 35 ετών.

Αρχικά, μπορεί να είναι μια ασυμπτωματική ασθένεια, αλλά στη συνέχεια προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνο στον κόλπο.
  • Ελαφριά αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ.
  • Πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.
  • Κνησμό στο αιδοίο.

Αιτία

Ο υπεύθυνος γι’ αυτή την κολπική λοίμωξη μικροοργανισμός, ονομάζεται Chlamydia trachomatis και μεταδίδεται από τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για κολπική λοίμωξη υψηλής επικινδυνότητας επειδή προκαλεί μικροσκοπικές φθορές στη μήτρα, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική λειτουργία.

Γι’ αυτό, είναι σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπισή της.

Εν κατακλείδι, όλα τα είδη κολπικών λοιμώξεων απαιτούν άμεση αντιμετώπιση εξαιτίας των επιπλοκών που μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα. Αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό ώστε να σας υποδείξει μια θεραπεία το συντομότερο δυνατό, ανάλογα με το είδος της κολπικής λοίμωξης που έχετε.

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ένας δήμαρχος για το βιβλίο Γκίνες – Εκλέγεται χωρίς καμία ήττα από το 1994

Ξεκίνησε την διαδρομή του στην αυτοδιοίκηση το 1994 και από τότε δεν έχει χάσει καμία εκλο…