oyroloimoxeis-sta-paidia

Οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά μπορεί να είναι επικίνδυνες και να οδηγήσουν σε άλλες επιπλοκές ή παθήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα συμπτώματά τους και να δείτε έναν/μία γιατρό μόλις εμφανιστούν.

Οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά είναι αρκετά συχνές. Τυπικά, προκαλούνται όταν εισέρχονται βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα, την ουροδόχο κύστη, και/ή στα νεφρά. Είναι απαραίτητο να δείτε έναν/μία γιατρό ώστε να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατό αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Σε αυτό το άρθρο θα σας περιγράψουμε ακριβώς τι είναι αυτές οι λοιμώξεις και πώς αντιμετωπίζονται.

Ουρολοιμώξεις στα παιδιά

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από την παρουσία ή τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών στα όργανα του ουροποιητικού συστήματος. Ωστόσο, μία ουρολοίμωξη χωρίς συμπτώματα αποτελεί ένα άλλο είδος λοίμωξης που ονομάζεται ασυμπτωματική βακτηριουρία.

Γενικά, οι ουρολοιμώξεις ξεχωρίζουν ανάλογα με το σημείο της μόλυνσης.

Τα βακτήρια που μετατρέπονται σε ουρολοιμώξεις στα παιδιά πιο συχνά είναι τα: Πρωτέας, Κλεμπσιέλλα, Εντεροβακτήρια, Στρεπτόκοκκοι, και Σταφυλόκοκκοι. Στα νεογέννητα, προκαλούνται επίσης συχνά εξαιτίας της Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος και του Εντερόκοκκου.

Δυστυχώς, οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές στα παιδιά και μπορούν να επανεμφανίζονται. Για την ακρίβεια, ίσως αναπτυχθούν και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να δείτε έναν/μία παιδίατρο και να ξεκινήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό ώστε να μη μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό η ουρολοίμωξη.

Συμπτώματα ουρολοιμώξεων

Μαμά φιλά το μωρό της
Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων περιλαμβάνουν πυρετό, γενική δυσφορία, και συχνή ούρηση.

Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Η ανίχνευσή τους είναι πιο δύσκολη σε νεογέννητα ή παιδιά κάτω των έξι μηνών. Όμως, στα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πυρετός (συνήθως άνω των 37 °C) και ο πόνος κατά την ούρηση.

Παρακάτω έχουμε για εσάς τα συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα:

  • Πόνος, κνησμός, ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Πυρετός
  • Πόνος στην περιοχή της ουροδόχου κύστης
  • Ούρα θολά που μυρίζουν και ίσως περιέχουν αίμα
  • Ευερεθιστότητα και εμετός
  • Γενική δυσφορία και ανατριχίλες
  • Συνεχές αίσθημα για ούρηση, ακόμη και όταν υπάρχει μικρή ποσότητα ούρων.

Ωστόσο, στην περίπτωση της οξείας πυελονεφρίτιδας, ή αλλιώς όταν φτάνει στα νεφρά η μόλυνση, τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά συνήθως. Παραδείγματος χάρη, ίσως υπάρξουν περιπτώσεις έντονου πυρετού, κόπωσης, αδυναμίας σίτισης, και εμετού.

Επιπλοκές

Επίσης, οι ουρολοιμώξεις ενέχουν κινδύνους και ίσως έχουν πιθανές επιπλοκές. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος (για παράδειγμα, απόφραξη της ουρήθρας ή της ουροδόχου)
  • Νεφρική δυσμορφία ή επιπλοκές
  • Κυστηριακή παλινδρόμηση, δηλαδή μια διαταραχή που προκαλεί τη ροή ούρων προς τα νεφρά και τους ουρητήρες.

Ουρολοιμώξεις στα παιδιά – Πώς κάνουν τη διάγνωση οι γιατροί;

Ο/η γιατρός θα κάνει μια σωματική εξέταση, αλλά και ανάλυση ή καλλιέργεια ούρων. Γενικά, η ανάλυση θα επιτρέψει στον/ην ειδικό να προσδιορίσει τον τύπο της λοίμωξης και να επιλέξει την καλύτερη θεραπεία.

Πώς θα επιλέξει ο/η γιατρός τη συλλογή ούρων εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Στα μεγαλύτερα παιδιά, θα ζητήσει απλά από το παιδί να ουρήσει σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Όμως, σε νεότερα παιδιά τα οποία φορούν ακόμη πάνες, οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως καθετήρα για τη συλλογή δείγματος.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουρολοιμώξεις στα παιδιά;

Γιατρός κρατά καλλιέργεια ούρων ουρολοιμώξεις στα παιδιά
Μετά τη διάγνωση, ο/η γιατρός θα αποφασίσει ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό για το παιδί.

Οι ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Κάποιες φορές, ο/η γιατρός ίσως ζητήσει εκ νέου εξέταση ούρων μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας ώστε να επιβεβαιώσει πως έχει εξαφανιστεί πλήρως η λοίμωξη. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δε θα παρουσιαστεί ξανά ή δε θα μεταδοθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί εισαγωγή του παιδιού σε νοσοκομείο. Αυτό συμβαίνει περισσότερο αν το παιδί είναι μικρότερο των έξι μηνών και η λοίμωξη έχει επηρεάσει τα νεφρά ή είναι αφυδατωμένο το παιδί.

Συμβουλές προς τους γονείς

  • Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, το παιδί θα πρέπει να δει γιατρό αμέσως ώστε να λάβει τη σωστή διάγνωση.
  • Αφού γίνει η διάγνωση, ακολουθείστε τις οδηγίες και τις συστάσεις του/ης γιατρού και χορηγήστε στο παιδί τα αντιβιοτικά που θα συστήσει ο/η γιατρός.
  • Σημειώστε τη συχνότητα με την οποία ουρεί το παιδί. Αν είναι αρκετά μεγάλο μιλήστε του, ρωτήστε το πώς αισθάνεται και αν νιώθει πόνο κατά την ούρηση.
  • Δώστε στο παιδί να πιει πολύ νερό. Αποφύγετε τα αναψυκτικά, τα εγχύματα, ή άλλα ροφήματα. Θα πρέπει να ενυδατώνεται καλά ώστε να απομακρύνει τη λοίμωξη από το σύστημά του.
  • Αναφορικά με την πρόληψη, για παιδιά που φορούν πάνες, βεβαιωθείτε ότι τις αλλάζετε συχνά ώστε να βοηθήσετε να παραμένει καθαρό και υγιές το ουροποιητικό σύστημα του παιδιού.
  • Σε μεγαλύτερα παιδιά που πηγαίνουν τουαλέτα μόνα τους, εκπαιδεύστε τα για τους κανόνες καλής υγιεινής. Παραδείγματος χάρη, στα κορίτσια θα πρέπει να μάθουμε να καθαρίζονται από τα μπροστά προς τα πίσω, ώστε τα βακτήρια από την περιοχή του πρωκτού να μην εισέρχονται στην ουρήθρα.
  • Επίσης, επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα και αποφύγετε τα συνθετικά υλικά που δυσκολεύουν την εφίδρωση.

Εν κατακλείδι, οι ουρολοιμώξεις είναι ήπιες συνήθως και μπορούν να θεραπευτούν με αντιβιοτικά.

Παρόλα αυτά, αν έχετε απορίες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/ην παιδίατρό σας. Επίσης, να θυμάστε ότι θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας από νωρίς καλές συνήθειες υγιεινής.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…