surgeons-performing-knee-arthroscopy-e1556661975149

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για την αρθροσκόπηση γονάτου.

Η αρθροσκόπηση γονάτου είναι μια χειρουργική επέμβαση. Τη χρησιμοποιούν στις εγχειρήσεις τραυμάτων και στην ορθοπεδική. Αυτή η τεχνική διευκολύνει τη διάγνωση και βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων των αρθρώσεων.

Πέρα από το ό,τι είναι πολύ λιγότερο επεμβατική μέθοδος από άλλες, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αρθροσκόπηση γονάτου απαιτεί χειρουργείο. Γι’ αυτό, μόνο ορθοπεδικοί χειρούργοι θα πρέπει να την εκτελούν.

Οι χειρούργοι συλλέγουν τις εικόνες μέσω κάμερας. Για να το επιτύχουν αυτό, χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή τομή η οποία αφήνει μια σχεδόν αόρατη ουλή. Έτσι μειώνεται ο χρόνος που θα χρειαστεί να περάσετε στο νοσοκομείο καθώς είναι μια μη επεμβατική διαδικασία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι την ίδια μέρα, άρα διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ανάρρωση.

Πότε είναι καλή η αρθροσκόπηση γονάτου

Γυναίκα κρατά το γόνατό της

Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους ειδικούς να δουν μέσα στο γόνατο με τον λιγότερο επεμβατικό τρόπο. Είναι ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ή τραυματισμών.

Εξάλλου, διαφορετικές ασθένειες και τραυματισμοί μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε διαφορετικά σημεία των αρθρώσεων, όπως:

  • Οστά
  • Χόνδροι
  • Σύνδεσμοι
  • Μηνίσκος
  • Τένοντες
  • Μυς

Τραυματισμός συνδέσμου

Οι τραυματισμοί στον χιαστό σύνδεσμο απαιτούν αρθροσκόπηση γονάτου για ακριβή διάγνωση. Υπάρχουν δύο είδη: τραυματισμός εμπρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL) και τραυματισμός οπίσθιου χιαστού συνδέσμου (PCL).

Ο εμπρόσθιος χιαστός είναι ο σύνδεσμος που ελέγχει την περίσσια κίνηση. Το όνομά του προέρχεται από το γεγονός πως περνά σταυρωτά έναν άλλον σύνδεσμο. Αυτός ο άλλος σύνδεσμος είναι ο οπίσθιος χιαστός. Αυτός προσκολλάται στο πίσω μέρος της κνήμης.

Ο τραυματισμός αυτός είναι πολύ συχνός και συμβαίνει συνήθως έπειτα από συστροφή με πολλή δύναμη. Επιπλέον, αν υπάρχει σκίσιμο στον μηνίσκο, στον εμπρόσθιο χιαστό, και στον έσω πλάγιο σύνδεσμο, αυτό ονομάζεται «δυστυχής τριάδα.»

Σε ένα νέο άτομο, με μέτρια δραστηριότητα, όταν υπάρχει δυσφορία είναι σημαντικό να επιδιορθωθεί ο σύνδεσμος. Ο λόγος είναι πως προκαλείται συχνά εκφυλισμός της άρθρωσης και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον μηνίσκο.

Αρθροσκόπηση γονάτου – Σκίσιμο μηνίσκου

Αρθροσκόπηση γονάτου

Όσοι υποφέρουν από σκίσιμο στο μηνίσκο, καταφεύγουν συνήθως σε αυτή την τεχνική, τόσο για τη διάγνωση όσο και για την επιδιόρθωση.

Ο μηνίσκος είναι ένας ινώδης χόνδρος με πολύ σημαντικές λειτουργίες για το γόνατο. Δείτε ορισμένες παρακάτω:

  • Είναι ένα σύστημα απορρόφησης κραδασμών.
  • Προστατεύει τον χόνδρο.
  • Βελτιώνει τη λειτουργία της άρθρωσης.

Ορισμένες φορές, όταν το τραύμα είναι καθαρό και φρέσκο, οι ειδικοί μπορούν να επιδιορθώσουν τον μηνίσκο. Η πλήρης επιδιόρθωση ενός σκισμένου μηνίσκου είναι δυνατή με την αρθροσκόπηση γονάτου. Εναλλακτικά, μπορούν να το αντιμετωπίσουν με φάρμακα.

Οι μεταμοσχεύσεις μηνίσκου που αντικαθιστούν τον τραυματισμένο μηνίσκο με ιστό-μόσχευμα, μπορούν να γίνουν και αυτές με αρθροσκόπηση γονάτου.

Εκφυλισμός αρθρικού χόνδρου

Ο χόνδρος είναι ένας λείος, ελαστικός ιστός ο οποίος καλύπτει και προστατεύει τις αρθρώσεις του μηρού, της κνήμης, και της επιγονατίδας. Η πιο κοινή αιτία τραυματισμών του χόνδρου είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, η οστεοχονδρίτιδα, οι λοιμώξεις, τα προβλήματα μεταβολισμού, και τα τραύματα, μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το είδος τραυματισμών. Ανάλογα με την ηλικία του/ης ασθενούς, το επίπεδο δραστηριότητας, και τις προσδοκίες, υπάρχουν αρκετές χειρουργικές επιλογές για την επιδιόρθωση ή την ανακατασκευή του χόνδρου.

Τα οφέλη της αρθροσκόπησης γονάτου

Άνδρας στο χειρουργείο

Χάρη σε αυτή την τεχνική, οι ασθενείς δεν υποχρεούνται να μείνουν στο νοσοκομείο για μεγάλο διάστημα. Αυτό διευκολύνει την ταχεία ανάρρωση.

Αρχικά, το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής σε σύγκριση με άλλες είναι ότι ο/η χειρούργος μπορεί να δει ολόκληρη την άρθρωση. Αυτό χάρη σε ένα μικρό όργανο που ονομάζεται αρθροσκόπιο.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης γονάτου είναι πως χρειάζονται μόνο λίγες μικρές τομές. Έτσι, οδηγούμαστε σε μικρότερη διαμονή στο νοσοκομείο και έχουμε γρήγορη ανάρρωση.

Ευτυχώς, πολλοί ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γονάτου μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια μέρα. Επίσης, καθώς οι τομές είναι μικρές, υπάρχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ειδικά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι ασθενείς υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση γονάτου εξαιτίας διαφόρων τραυματισμών ή ασθενειών. Γι’ αυτό, η διαμονή τους στο νοσοκομείο και ο χρόνος αποκατάστασης ορίζεται από το είδος τραυματισμού. Εν ολίγοις, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς το ίδιο σε αυτή την επέμβαση.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…