Λαρίσης

Η πανδημία αυτή να αποτελέσει αφορμή ωφέλειας, ωρίμανσης και σύνεσης, ώστε από εδώ και στο εξής να πορευτούμε με αυτοσυγκράτηση και μέτρο, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Λάρισα, ο επιχώριος μητροπολίτης Ιερώνυμος.

“Ελπίζω να απαλλαγούμε πολύ γρήγορα από τον κορονοϊό και να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας”, τόνισε το πρωί της Παρασκευής ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε την πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία με την ευκαιρία της μεγάλης δεσποτικής εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του αγίου Βασιλείου και πρόσθεσε “να αρχίσουμε και πάλι να εργαζόμαστε και να ενεργούμε όπως και πριν. Με μεγαλύτερη όμως εμπειρία και σεβασμό στη φύση, στον άνθρωπο και σε οτιδήποτε μπορεί να μας καταστρέψει και που μέχρι τώρα νομίζαμε πως το ελέγχαμε”.

Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, ο μητροπολίτης Λαρίσης δίνοντας τις καθιερωμένες ευχές στους τοπικούς φορείς και στα όργανα του κράτους, ανέφερε “να ευχηθούμε και στη Βουλή των Ελλήνων να βουλεύεται σωστά, ηθικά και δίκαια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού”, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά με νόημα “να βουλεύεται και να ψηφίζει στο φως της ημέρας και όχι στη νύχτα. Για να ξέρουμε και τι μας γίνεται”.

Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πόλη της Λάρισας, η οποία τόσο πολύ δοκιμάστηκε από τον ιό, ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε πως “στις 23 Δεκεμβρίου η Λάρισα από κόκκινο έγινε πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει ότι πέσαμε στα κρούσματα. Δυο ημέρες όμως πριν είχα τρομάξει. Αφού με το που χαλάρωσαν λίγο τα μέτρα ήταν σαν να μας απόλυσαν από τα σπίτια και ξεχυθήκαμε στους δρόμους και γινόταν ένας χαμός”, προσθέτοντας συγχρόνως πως ήταν μάλλον από το αίσθημα της κλεισούρας που ξέσπασεΑνησύχησα όμως σε τέτοιο σημείο που ήμουν έτοιμος να πω και δημόσια πως “προσέξτε εάν αυξηθούν τα κρούσματα μην το χρεώσετε στην Εκκλησία επειδή τώρα θα ανοίξουν οι Εκκλησίες”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης, παράλληλα συμπλήρωσε, πως “οι Εκκλησίες ωστόσο άνοιξαν έστω και με περιορισμένα μέτρα. O κόσμος συνέρρευσε στις Εκκλησίες και επτά ημέρες τώρα είμαστε στο πορτοκαλί αντί για κόκκινο. Άρα ξέρει ο Θεός να ακούει τις προσευχές μας όταν όμως αυτές γίνονται με πόνο και στέρηση και όχι επιπόλαια”.

Επιδιώκοντας να κάνει μια παρατήρηση για τα Χριστούγεννα, ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε πως “σε όλη τη μητρόπολη της Λάρισας κοινώνησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Μπορώ να πω πως οι παπάδες ξεχεριάστηκαν να κοινωνάνε”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως μετά από τη θεία κοινωνία τόσων ανθρώπων δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αύξηση κρουσμάτων μια εβδομάδα μετά. “Βλέπουμε ύφεση των κρουσμάτων και όχι αύξηση. Αυτό το λέμε για όσους ακόμη τολμούν και σήμερα να λένε αυτά που λένε για τη θεία κοινωνία”.

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του ιού, ο μητροπολίτης Λαρίσης υπογράμμισε πως “μόνο όσοι έχουν αρρωστήσει μπορούν να κατανοήσουν το μαρτύριο αυτής της ασθένειας. Δεν είναι μόνο το ότι πνίγεσαι και δεν μπορείς να ανασάνεις. Δεν είναι μόνο το ότι είναι μαρτυρική η κάθε ανάσα που προσπαθείς να πάρεις και δεν παίρνεις. Είναι το ότι είσαι και απομονωμένος και δεν μπορείς να δεις τους δικούς σου ανθρώπους. Ανεβαίνεις έναν Γολγοθά και τον ανεβαίνεις μόνος”, συμπληρώνοντας παράλληλα πως εδώ μόνο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχεις στους οποίους “οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο”.

Αναφερόμενος σε όσους αμφισβητούν ακόμη και σήμερα αύτη την πανδημία, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως “όλοι αυτοί σκέφτονται ανόητα”. Δυστυχώς όμως πέρα από κάποιους πολιτικούς χώρους που εξέπεμψαν τέτοια μηνύματα “ακούστηκαν και κηρύγματα περί δήθεν πανδημίας και από κάποιους εκκλησιαστικούς άνδρες, οι οποίοι και αυτοί είπαν τις ίδιες όμοιες ανοησίες. Αφού τα όσα είπαν δεν είναι της Εκκλησίας, δεν είναι του Ευαγγελίου, δεν είναι από το Χριστό”.

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Λαρίσης ζήτησε από τους πάντες να κάνουν προσευχή και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε “η ευλογία από τον Θεό μπορεί να αντικατοπτρίζεται με μειωμένα κρούσματα, αλλά τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει”. Για αυτό ο άνθρωπος θα πρέπει να συναρμόσει πίστη και επιστήμη μαζί “ώστε ο Θεός να πάρει με την δύναμή του αυτό το οποίο γίνεται σήμερα”.

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Μιχαλάκης: Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους για τη Θεσσαλία!

Θα ήθελα να συγχαρώ τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για τη νίκη τ…