4462489

(φωτό:Μαγδαλινή Μαντά, EUROKINISSI)

Δεν ξέρουμε κατά πόσο οι κάτοικοι του «Μπελετσίου» σημερινού Παλαιομοναστήρου, Τ.Κ. του Δήμου Πύλης, γνωρίζουν ότι υπάρχει λίμνη στην Πάρνηθα με την ονομασία «Μπελέτσι», πάντως εμείς το ανακαλύψαμε & παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο-αφιέρωμα που της αφορά…Τώρα εάν οι κάτοικοι του Παλαιομοναστήρου θεωρήσουν ότι είναι κάτι που τους τιμά ή μπορούν να βρουν κάτι κοινό με αυτή, δεν έχουν παρά να την επισκεφθούν…

Στους πρόποδες της Πάρνηθας βρίσκεται μια μικρή, τεχνητή λίμνη, άγνωστη στους περισσότερους, αλλά εντυπωσιακή.

Ο λόγος για τη λίμνη Μπελέτσι, που βρίσκεται σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής «Μπελέτσι».

Δημιουργήθηκε τη διετία 1973-1975 η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου, ως αποθεματικό δυναμικό νερού για τα έργα που κατασκευάζονταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή, συγκρατώντας τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αλλά και τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο.

Έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής, καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια. Επίσης ζουν στη λίμνη αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα.

Σήμερα ο οικισμός της Αγίας Τριάδας εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» που περιβάλει την τεχνητή λίμνη «Μπελέτσι», έχει πλέον αρκετές πολυτελείς μονοκατοικίες αλλά και ένα κατάλληλα διαμορφωμένο καταφύγιο που στο παρελθόν φιλοξενούσε ελάφια και άλλα ζώα.

cnn.gr, με στοιχεία & από el.wikipedia.org

beletsi 2 beletsi 3 beletsi 4

 

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…