xeriko-peponi-696x392

Οι απώλειες μέχρι και 100% στην καλλιέργεια πεπονιού της Θεσσαλίας, ποικιλιών τύπου «Γκάλια», που προκάλεσαν οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, είχαν ως αποτέλεσμα οι λίγες και καλές στην αγορά ποιότητες να πληρώνονται τις τελευταίες μέρες από τους εμπόρους ακόμα και στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ στη λιανική ξεπερνούν τα 90 λεπτά το κιλό στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με ενδιάμεσο σταθμό τον ΟΚΑΑ, όπου οι χονδρέμποροι το διαθέτουν προς 40 λεπτά μέση τιμή.

Στα 55-70 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία, πωλείται στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.

«Όλες οι φυτεύσεις πήγαν στράφι», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί από τη Λάρισα.

Όπως εξηγεί ο παραγωγός Θανάσης Χάιδας, «εμείς φυτεύουμε σε σκάλες για να έχουμε ανά 20 μέρες όλο το καλοκαίρι συγκομιδή. Ο άστατος καιρός, με τις βροχές ανά εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα κάθε σκάλα που κόντευε να ωριμάσει και είχε κατεβάσει ζάχαρα να χτυπιέται από τη βροχή. Καταστράφηκαν όλα τα πεπόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένα ποσοστό 10% σώθηκε κι αυτό δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Στα 10 πεπόνια που μαζεύουμε, τα 8-9 τα πετάμε. Είναι όλα σαπισμένα κι αυτά που έμειναν έχουν αλλοιωθεί τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, γιατί το νερό αποσυντονίζει το πεπόνι στη διάρκεια της ωρίμανσης», τονίζει ο καλλιεργητής από τη Λάρισα, Δημήτρης Σταυροθόδωρος.

Μικρότερες ήταν οι απώλειες στη Λάρισα, εξαιτίας χαλαζόπτωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες, ωστόσο, υπολογίζονται στο 40% της συνολικής αναμενόμενης συγκομιδής της σεζόν, διαπιστώνει ο γεωπόνος από τα Τρίκαλα, Νίκος Μεσδανίτης.

Αυτές τις μέρες συγκομίζονται τα τελευταία όψιμα, μέχρι τις 10-15 Αυγούστου, από περίπου 500 στρέμματα. Με μικρότερες αποδόσεις οι τελευταίες φυτεύσεις, στους 2,5 τόνους το στρέμμα, δίνουν λιγότερο ποιοτικό προϊόν εξαιτίας του καύσωνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται για τα καλά πεπόνια στα 20 λεπτά και πέφτει μέχρι
τα 10 λεπτά για τις λιγότερο ποιοτικές ποσότητες. «Πέρσι, η τιμή τέτοια εποχή ήταν 8-10 λεπτά. φέτος, είναι καλύτερη, αλλά λόγω της απώλειας στην παραγωγή, το τελικό ισοζύγιο δεν θα είναι θετικό», εκτιμά ο ίδιος.

Έφτασαν 30 λεπτά τα Γκάλια της Θήβας

Μέχρι τα 30 λεπτά ανέβασε την τιμή παραγωγού για τα Γκάλια της Θήβας το κενό που δημιούργησαν στην αγορά οι απώλειες της παραγωγής στη Θεσσαλία.

Στον νομό καλλιεργούνται περίπου 5.500 στρέμματα και, όπως μας είπε ο παραγωγός Νίκος Νίκας, πριν από τρεις εβδομάδες που ξεκίνησε η συγκομιδή, η τιμή ήταν πέντε λεπτά χαμηλότερη. Τα πεπόνια της Βοιωτίας διακινούνται στις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κάποιες ποσότητες εξάγονται στη Βουλγαρία.

ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…