Come-command-for-dog

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν ακούσια και δημιουργούν χάος στα συναισθήματα των κατοικίδιων τουςΔεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούμε, στην προσπάθειά μας να είμαστε τέλειοιμερικοί τρόποι μας μπορεί να οδηγήσουν σε έναν συγκεχυμένο σκύλο. Η αποστολή ανάμεικτων σημάτων στο σκύλο μας είναι πιθανό να τον κάνει να μην συμπεριφέρεται σωστά.
Εδώ είναι μερικά κοινά στραβοπατήματα που μπορείτε πολύ εύκολα να αποφύγετε.

1. «ΕΛΑ ΕΔΩ ΤΩΡΑ!»
Πόσοι από σας έχουν καλέσει το σκυλί τους με επιτακτικό τρόπο; Συχνά περιμένουμε ο σκύλος μας να έρθει ακόμα και όταν δεν υπάρχει κίνητρο για να το πράξειΑντ ‘αυτού, βεβαιωθείτε ότι το «ΕΛΑ» θα λειτουργεί, επιβραβεύοντας το σκυλί σας με μία «έκπληξη» κάθε φορά που θα υπακούει σε αυτή την πολύ σημαντική εντολή.

Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η επιβράβευση. Η «έκπληξη» μπορεί να είναι ότι ο σκύλος σας θεωρεί επιβράβευση-ανταμοιβή ένα ωραίο τρίψιμο της κοιλιάςμια νόστιμη λιχουδιά, το αγαπημένο του παιχνίδικ.λπ. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η ανταμοιβή. Π.χ αν ο σκύλος σας δεν κάνει σαν τρελός από τη χαρά του για να κάνει μπάνιο, τότε η έκπληξη του μετά την εντολή ΕΛΑ δεν πρέπει να είναι μία βόλτα στην μπανιέρα. Σίγουρα δεν θα θέλει να έρθει την επόμενη φορά που θα ακούσει το ΕΛΑ αν το θεωρεί ως τιμωρία.

Ποτέ μην τιμωρήσετε τον σκύλο σας όταν έρθει μετά την εντολή. Ακόμη και αν ο σκύλος σας έρχεται πίσω μετά από μία ώρα -αφού έχετε ψάξει όλη τη γειτονιά να τον βρείτε και έχει κλείσει ο λαιμός σας από το κάλεσμα- ακόμη και τότε θα πρέπει να επιβραβευτεί, γιατί γύρισε κοντά σας. Όταν καλείτε το σκύλο σας πάντα να έχετε έναν ευχάριστο τόνο στη φωνή σας και ένα χαμόγελο, κανείς δεν θέλει να επιστρέφει σε έναν αγριεμένο και κατσουφιασμένο αφεντικό.

2. Πηδάει σε όλους

Αν δεν θέλετε ο σκύλος σας να πηδάει σε καλεσμένους σας, μην το αφήνεται να το κάνει σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Αν κάποιος επιμένει και σας λέει ότι δεν έχει πρόβλημα ή ότι του αρέσει να παίζει με το σκύλο σας με αυτό τον τρόπο, μην το επιτρέψετε. Ο σκύλος σας δεν θα καταλάβει τη διαφορά, από έναν νεαρό που του αρέσει να πηδάνε πάνω του και έναν παππού ή ένα μικρό παιδί.

Man playing with a puppy seated on couch at home

Αν ο σκύλος σας έχει αποκτήσει αυτή τη συμπεριφορά, προειδοποιήστε τον καλεσμένο σας και ζητήστε του όταν μπει στο σπίτι και πάει ο σκύλος να πηδήξει πάνω του, να γυρίσει, να τον αγνοήσει μέχρι εκείνος να κάτσει κάτω ήρεμα. Εφόσον πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα επιβραβεύστε τον με χάδια και πολλά μπράβο.

3.  Του φωνάζετε γιατί δεν κρατήθηκε

Το να επιβραβεύετε τον σκύλο σας όταν τα κάνει έξω είναι ένα βασικό κομμάτι για την εκμάθηση τουαλέτας. Μεγάλο ρόλο για να πετύχετε αυτή την εκπαίδευση είναι να αποφεύγετε τα «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι. Το να φωνάξετε, να μαλώσετε ή οτιδήποτε άλλο, όταν  αντιληφθείτε τη ζημιά δεν θα μάθει στο σκύλο σας να τα κάνει έξω – το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε είναι να σας φοβηθεί και να προσπαθεί να τα κάνει όταν δεν είστε παρόντες ή κάπου κρυφά.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Τη περίοδο της συγκεκριμένης εκπαίδευσης πρέπει συνέχεια να προσέχετε το σκύλο σας, να βάλετε πρόγραμμα και να βλέπετε τα σημάδια που κάνει όταν θέλει να κάνει την ανάγκη του ώστε να δράσετε άμεσα πηγαίνοντας τον στο επιθυμητό μέρος.

4. «Πήγαινε στο ‘σπίτι’ σου ΤΩΡΑ»

Ο σκύλος σας δεν θέλει να μπαίνει στο κλουβί του; Γιατί άραγε; Πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κλουβί σαν τιμωρία; Το κλουβί του είναι ο προσωπικός του χώρος, δεν είναι κάτι κακό, είναι το σπίτι του, πρέπει να μπαίνει μέσα με ευχαρίστηση. Εκεί μπορεί να φάει, να παίξει με το αγαπημένο του παιχνίδι, να πάρει έναν υπνάκο.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

ΠΟΤΕ μη χρησιμοποιείτε το κλουβί σαν μέρος τιμωρίας.

5. Γαβγίζει ασταμάτητα

Το να χαϊδεύεις, να παίζεις, ή ακόμα χειρότερα να φωνάζεις σε ένα σκύλο που γαβγίζει το μόνο που καταφέρνεις είναι να ενισχύεις αυτή τη συμπεριφορά. Η καλύτερη λύση είναι η αδιαφορία, απλά γύρνα του την πλάτη ή πήγαινέ τον σε ένα διπλανό δωμάτιο. Και μην ξεχάσεις να τον επιβραβεύσεις – έτσι όπως είπαμε και παραπάνω- όταν σταματήσει το γάβγισμα!

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Να θυμάστε ότι το γάβγισμα είναι ευχάριστο «σπορ» για κάποιους σκύλους και έτσι η επιβράβευση που προσφέρεται πρέπει να το ξεπερνάει.

6. Ενδίδετε στα παρακάλια του. 

Είναι δυνατόν να αντισταθείς όταν σε κοιτάει με αυτά τα ματάκια κάτω από το τραπέζι, παρακαλώντας σε να του δώσεις ένα κομμάτι από τη μπριζόλα σου; ΠΡΕΠΕΙ.

Αν δεν το κάνεις, μην περιμένεις, -π.χ. όταν θα έχεις κάποιον καλεσμένο και δεν θέλει να τρώει με έναν σκύλο μες τα πόδια του, ή κάποιον να πηδάει για να του κλέψει ένα κομματάκι- να πάει χωρίς φασαρία στο κλουβί του.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Το να μην ταΐζεις το σκύλο σου με αυτόν τον τρόπο, δεν σημαίνει ότι δεν τον αγαπάς ή δεν θα σε αγαπήσει. Μπορείς να του δίνεις, που και που τέτοια γεύματα, στο μέρος που τρώει συνήθως. Ξανά μην ξεχάσετε την επιβράβευση όταν μείνει μακριά από το τραπέζι την ώρα του φαγητού. Δώστε του να καταλάβει ότι είναι πιο ευχάριστο να είναι μακριά, παρά να περιμένει αποφάγια.

7. Ξεχνάτε ότι έχει ανάγκη να παίξει

Οι σκύλοι έχουν ενέργεια και πρέπει να κάνουν διάφορες δραστηριότητες για να την εκτονώσουν. Αν δεν του παρέχετε εσείς την ώρα και το μέρος, θα την εκτονώσει μόνο του και πιθανότατα δεν θα σας αρέσει ο τρόπος. Να είστε σίγουροι ότι προσφέρετε στο σκύλο σας το χρόνο για άσκηση που έχει ανάγκη, ανάλογα πάντα με τη ράτσα.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Πολλές προβληματικές συμπεριφορές σκύλων έχουν αφετηρία την έλλειψη εκτόνωσης. Αν λοιπόν ο σκύλος σας ξεκινήσει να τρέχει γύρω γύρω μέσα στο σπίτι, είναι ώρα για παιχνίδι.

8. Τον δωροδοκείτε

Ο σκύλος σας, σας ακούει μόνο όταν έχετε μία λιχουδιά στο χέρι; Πολλοί ξεκινάνε την εκμάθηση μίας εντολής με το να δελεάζουν το σκύλο με μία λιχουδιά. Αυτό είναι αποδεκτό στο αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης της εντολής. Σταδιακά η λιχουδιά πρέπει να αποσύρεται.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Ο σκύλος πρέπει να εκτελεί την εντολή, γιατί σας αγαπάει και θέλει να σας ευχαριστήσει όχι γιατί απαραίτητα θα πάρει ένα μεζεδάκι. Η επιβράβευση μπορεί να είναι ένα μπράβο ή ακόμα καλύτερα ένα χάδι.

9. Του δίνεται ένα παλιό παπούτσι να μασήσει

Στους σκύλους δεν τους αρέσει να μασάνε, έχουν ΑΝΑΓΚΗ να μασάνε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε αρκετά παιχνίδια που μπορεί να μασάει, αλλά μην επαναπαυτείτε σε αυτό. Πρέπει συνεχώς να του θυμίζετε τι μπορεί να μασάει και τι όχι. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να του δώσετε ένα παλιό παπούτσι ή μια παλιά παντόφλα. Ο σκύλος δεν ξέρει τη διαφορά από το παλιό και το νέο. Οπότε όταν χαλάσει τα ολοκαίνουρια παπούτσια σας, μαντέψτε ποιος φταίει!

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Αν τη στιγμή που μασήσει κάτι που δεν είναι επιτρεπτό, με κάποια εντολή π.χ κάτσε, κάτω, αποσπάστε του την προσοχή και δώστε του ένα δικό του παιχνίδι. Όταν ξεκινήσει να μασάει αυτό που πρέπει μην ξεχάσετε, όπως έχουμε πει, την επιβράβευση. Στην αρχή οι έπαινοι θα πρέπει να είναι πιο συχνοί όταν τον βλέπετε να μασάει ένα παιχνίδι του, ώστε να συνδυάσει «όταν μασάω το παιχνίδι μου, παίρνω επαίνους».

10. Του επιτρέπετε να δαγκώνει στο παιχνίδι

Όταν σας δαγκώνει ένα μικρό και γλυκό κουταβάκι, δεν πονάει και έχει πλάκα. Για πόσο όμως; Φανταστείτε αυτό το κουταβάκι να είναι ένα Χάσκυ. Ε, κάποια στιγμή θα πονέσει. Και αν παίξει δαγκώνοντας με ένα παιδάκι; Πάλι όμως αυτή τη συμπεριφορά την έχετε γαλουχήσει εσείς.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Μπορείτε να αρχίσετε απλά, μην αφήσετε ΠΟΤΕ τον σκύλο σας να παίξει με αυτόν τον τρόπο με ΚΑΝΕΝΑΝ. Είναι δουλειά σας να μάθετε τον σκύλο σας πως πρέπει να παίζει με τους άλλους. Αν σας δαγκώσει την ώρα του παιχνιδιού ένας τρόπος είναι να διακόψετε αμέσως το παιχνίδι και να αποχωρήσετε για λίγο. Με μερικές επαναλήψεις ο σκύλος θα καταλάβει πως όταν σας δαγκώνει το παιχνίδι σταματά.

11. Του φωνάζετε όταν γρυλίζει

Όταν ένας σκύλος γρυλίζει μας λέει ότι φοβάται ή απειλείται. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τιμωρείτε το σκύλο σας επειδή γρύλισε σε κάτι ή κάποιον, απλά αμέσως απομακρύνετε τον από αυτή τη κατάσταση.

15 πράγματα που κάνεις λάθος και πληγώνεις τον σκύλο σου

Επιπλέον δεν πρέπει να τον ενθαρρύνετε να γρυλίζει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όταν ο σκύλος γρυλίζει πρέπει να σημαίνει ένα μόνο πράγμα: «Κάτι με τρομάζει και θέλω να φύγω από εδώ» ή «΄Θέλω να σε τρομάξω για να φύγεις από εδώ».

Πηγή: Dogscity.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Στα σύνορα με Τουρκία εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων, σε επιφυλακή η χώρα μας

Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χ…