Ï ðñþçí ðñùèõðïõñãüò Êþóôáò Óçìßôçò êáôÜ ôçí ïìéëßá ôïõ , óôçí åêäÞëùóç  ôïõ ÉÓÔÁÌÅ ãéá ôçí óõìðëÞñùóç äÝêá ÷ñüíùí áðü ôïí èÜíáôï ôïõ ÕÖÕÐÅÎ ÃéÜííïõ Êñáíéäéþôç, ôçí ÔåôÜñôç 16 Óåðôåìâñßïõ 2009, óôï ÕÐÅÎ

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο να δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις 17 Μαρτίου απευθύνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η εσπευσμένη αυτή έναρξη ίσως δημιουργήσει τετελεσμένα.

Υπενθυμίζει ότι, η Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος.  Στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα.

«Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής:  Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας.  Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας» σημειώνει ο κ. Σημίτης.

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι, αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις.  Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού.

Πηγή:naftemporiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…