kyries-diatrofikes-disanexies

Οι τροφικές αλλεργίες και οι τροφικές δυσανεξίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά διαφέρουν. Σε περίπτωση τροφικής δυσανεξίας, θα παρουσιάσετε μια σχεδόν άμεση δυσφορία.

Εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι κύριες τροφικές δυσανεξίες;

Το φαγητό είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Εξάλλου, χρειάζεστε καθημερινή πρόσληψη διαφορετικών διατροφικών ομάδων για να προμηθεύσετε το σώμα σας με τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Όμως, πολλοί άνθρωποι έχουν διατροφικές δυσανεξίες οι οποίες κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, από θρεπτικής πλευράς.

Είναι πιθανό να βιώσετε και ορισμένα δυσάρεστα συμπτώματα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε για τις κύριες τροφικές δυσανεξίες και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές.

Οι διαφορές ανάμεσα στις τροφικές αλλεργίες και τις τροφικές δυσανεξίες

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορές ανάμεσα σε τροφικές αλλεργίες και τροφικές δυσανεξίες. Αυτό επειδή στην πρώτη περίπτωση εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη, οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούνται κυρίως από έλλειψη στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή πέψη των τροφών που τις προκαλούν. Όμως, υπάρχει και μια εξαίρεση: η γλουτένη. Η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί αλλαγές στο ανοσοποιητικό.

Ένα άτομο αλλεργικό σε μια τροφή δε μπορεί να τρώει τα πάντα. Αν το άτομο αυτό έχει μια τροφική δυσανεξία, ίσως μπορέσει να χωνέψει ένα μέρος από αυτή την τροφή χωρίς προβλήματα.

Κύριες τροφικές δυσανεξίες – Συμπτώματα

Παρότι ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν τόσο μια αλλεργία, όσο και δυσανεξία, υπάρχουν παρόμοια συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις. Όπως προαναφέραμε, κάποια από αυτά είναι ανοσολογικά ενώ άλλα όχι.

Τα κυριότερα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών είναι:

  • Καντήλες
  • Εξανθήματα
  • Πρήξιμο στα χείλη ή τα βλέφαρα
  • Κοκκινίλα στα μάτια
  • Βήχας
  • Διάρροια και εμετός
  • Ρινική συμφόρηση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Υπόταση

Οι τροφικές δυσανεξίες έχουν παρόμοια αλλά πιο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, παραμένουν ενοχλητικά. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Αέρια
  • Διάρροια
  • Διαστολή της κοιλιάς

Τυπικά, οι αλλεργίες εκδηλώνονται από 30 έως 60 λεπτά μετά τη λήψη της τροφής και μπορούν να είναι δυνητικά σοβαρές. Από την άλλη, τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εκδηλωθούν και είναι πιο ήπια.

Τώρα γνωρίζετε τις κύριες διαφορές μεταξύ των τροφικών αλλεργιών και των δυσανεξιών. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις κύριες τροφικές δυσανεξίες.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Γυναίκα πίνει γάλα

Αυτή η δυσανεξία, οφείλεται στην ανικανότητα του πεπτικού συστήματος να χωνέψει τη λακτόζη, η οποία είναι η ζάχαρη στο γάλα.

Προκαλείται από την ανεπαρκή παραγωγή του ενζύμου λακτάση. Αυτό το ένζυμο είναι υπεύθυνο για την πέψη της λακτόζης και, κατά συνέπεια, για τη σωστή απορρόφησή της. Γενικά, η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη.

Κύριες τροφικές δυσανεξίες – Δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη

Η γλουτένη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως το σιτάρι, τη βρώμη, ή το κριθάρι. Κάποιος υποφέρει από δυσανεξία στη γλουτένη όταν το μικρό του έντερο δεν μπορεί να χωνέψει τη γλουτένη. Γι’ αυτό, προκαλείται μια φλεγμονώδης αντίδραση στο έντερο. Τυπικά, αυτή είναι μια πάθηση που διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή του ατόμου.

Ουσιαστικά, είναι μια αυτοάνοση τροφική δυσανεξία. Τα κύρια συμπτώματά της είναι:

  • Απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης
  • Ναυτία και εμετός
  • Διάρροια
  • Απώλεια μυϊκής μάζας

Δυσανεξία στη σακχαρόζη

Είναι μια δυσανεξία στην κοινή ζάχαρη και προκαλείται από την έλλειψη ενός ενζύμου που ονομάζεται σουκράση.

Για τη δυσανεξία αυτή, η απουσία του ενζύμου εμποδίζει τη σωστή πέψη της σακχαρόζης. Αυτό προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα, και κοιλιακό πόνο, ανάμεσα σε άλλα.

Κακή απορρόφηση φρουκτόζης

Καθαρισμένα πράσινα μήλα

Επιπλέον, η φρουκτόζη που περιέχεται στα φρούτα προκαλεί πολλές διαφορετικές δυσανεξίες.

Η φρουκτόζη είναι η ζάχαρη στα φρούτα, σε ορισμένα λαχανικά, και το μέλι. Αν το έντερό σας δε μπορεί να χωνέψει αυτό το είδος ζάχαρης, θα υποφέρετε από τα τυπικά συμπτώματα των τροφικών δυσανεξιών μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε έναν ειδικό αν υποψιάζεστε πως υποφέρετε από μια τροφική δυσανεξία. Εξάλλου, οι παθήσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η φτωχή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να χρειαστείτε ειδικές εξετάσεις για ν’ αναγνωρίσετε την αιτία. Έτσι, θα ανακαλύψετε και την καλύτερη θεραπεία.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού στο Ανθηρό. Σώος στην υγεία του…

(φωτό, Αρχείου) Ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού, έχει στηθεί από σήμερα το απόγευμα…