ÓõíÝ÷éóç ôçò óõæÞôçóçò åðß ôçò ðñïôÜóåùò ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ãéá ðáñï÷Þ øÞöïõ åìðéóôïóýíçò óôçí ÊõâÝñíçóç, óýìöùíá ìå ôá Üñèñá 84 ôïõ ÓõíôÜãìáôïò êáé 141 ôïõ Êáíïíéóìïý ôçò ÂïõëÞò, ôçí ÐáñáóêåõÞ 10 ÌáÀïõ 2019. 
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Η κατάργηση του ασύλου, το νέο επιτελικό κράτος και δεκάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Μπορεί να βρισκόμαστε μεσούντος του καλοκαιριού, ωστόσο η θερινή ραστώνη ουδόλως φαίνεται να έχει επηρεάσει την πολιτική ζωή του τόπου.

Τουναντίον η εβδομάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμή» κοινοβουλευτικά όλες τις ημέρες μέχρι και την Παρασκευή που θα κλείσει λόγω Δεκαπενταύγουστου.

Μέχρι τότε αναμένεται να δούμε αρκετές αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης ακόμη και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που όλοι τους γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι αντιπαραθέσεις θα αρχίσουν από πολύ νωρίς, καθώς για τις 10 το πρωί έχει προβλεφθεί η κοινή συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας των διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Μορφωτικών Υποθέσεων επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών (ο επίσημος τίτλος του είναι «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα») που έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Με το σύνθετο αυτό νομοσχέδιο:

  • Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος απονομής τους.
  • Δημιουργείται το πλαίσιο για να εφαρμοστεί άμεσα η κυβερνητική δέσμευση διανομής φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
  • Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια, κατά την κυβέρνηση.
  • Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
  • Μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.
  • Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, «εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη είναι οι διατάξεις που στηρίζουν τη δημιουργία πραγματικού υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας». Ειδικότερα, πρόκειται για μια σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Απ’ όλα τα παραπάνω η μεγαλύτερη αντιπαράθεση αναμένεται στο ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου με το οποίο διαφωνεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα με το γεγονός ότι επιτρέπει στην αστυνομία να μπαίνει εντός των ακαδημαϊκών χωρών, ακόμα και με ένα απλό ανώνυμο τηλεφώνημα πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει «θεσμική απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη».

Μάλιστα όταν το νομοσχέδιο τα επόμενα εικοσιτετράωρα μπει προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, είναι πολύ πιθανό να παρέμβει επί τούτου με αιχμηρή ομιλία του και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛ. παρατηρείται μία σύγχυση, αφού ο Ανδρέας Λοβέρδος και μία σειρά από άλλους βουλευτές το κόμματός του τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους από το Κίνημα, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση «αντί να περιοριστεί σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας, θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών». Κατά της κατάργησης του ασύλου τάσσονται πάνω σύσσωμοι οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Τέσσερις ώρες αργότερα, στις δύο το μεσημέρι, θα υπάρξει μια ακόμη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, καθώς έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η έναρξη της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης, για το επιτελικό κράτος. Ο πλήρης τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», με εισηγητές τον Σταύρο Κελέτση από τη Νέα Δημοκρατία και τον Χρήστο Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τις διατάξεις που εμπεριέχει το νομοθέτημα, η κυβέρνηση τις θεωρεί εμβληματικές (με κυριότερη τη σύσταση μιας νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας), η αντιπολίτευση μιλάει για υπερσυγκεντρωτισμό στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές όπου τυχόν απαιτείται μέχρι και την ώρα της σχετικής ψηφοφορίας (που θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο αύριο Τρίτη), χωρίς βέβαια να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Ήδη έχει υπάρξει μια σειρά αλλαγών κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στις επιτροπές, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η εξής:

  • Η μοριοδότηση της συνέντευξης στην επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων περιορίζεται από 50% που προέβλεπε αρχικό κείμενο, στο 40%. Θα υπάρχει μοριοδότηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία.
  • Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη πενταετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο, καθώς φάνταζε «φωτογραφική».
  • Στις πέντε θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.
  • Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
  • Ρητά παραμένει ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
  • Διατηρούνται οι έλεγχοι του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
  • Τέλος, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Άρα υπό αυτήν την έννοια, συνεχίζει όλους τους ελέγχους.

Πηγή: newsbeast.gr  (Γεώργιος Σαρρής)

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…