φωτογραφία 1

Μαχιά Βάσω 2  Επιμέλεια: Βασιλική Μαχιά

Σήμερα γιορτάζεται η γιορτή ή αλλιώς ημέρα της μητέρας. Η συγκεκριμένη εορτή είναι κινούμενη κι εκτός από την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.

Η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την μητέρα στις 2 Φεβρουαρίου, της Υπαπαντής, που η Παναγία με τον Ιωσήφ πήγαν τον Ιησού Χριστό στην εκκλησία για ευλογία. Ακόμη και σήμερα η εκκλησία διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις την συγκεκριμένη ημέρα, ενώ μετά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ενισχύθηκε στην χώρα μας η δυτική  συνήθεια η ημέρα της μητέρας να γιορτάζεται κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου.

φωτογραφία 2

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Υποσχέθηκε, έπραξε και συνεχίζει ακάθεκτη! Χαρά Καλιώρα, αντιδήμαρχος Υγείας…

Πρωταρχικός στόχος-υλοποίηση και ζωτικής σημασίας έργο της Άμισθης Αντιδημάρχου Υγείας, Κο…