juncker_0905_1-768x512

(Φωτογραφία: Reuters)

Ορατό είναι, πλέον, το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, με αφορμή την κυπριακή ΑΟΖ και την αδιάλειπτη προκλητικότητα της γείτονος…

Στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια είτε στις 28 Μαΐου είτε στις 20 Ιουνίου είναι πολύ πιθανό η ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Αυτό δήλωναν το βράδυ της Πέμπτης, 09.05.2019, στο Σίμπιου της Ρουμανίας ελληνικές διπλωματικές πηγές. Ωστόσο οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι στη σημερινή σύνοδο η συζήτηση δεν επεκτάθηκε στα αντίμεττρα που θα λάβει η ΕΕ: «Αυτό είναι το επόμενο βήμα να εξεταστούν τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ, η Τουρκία και η κυπριακή ΑΟΖ

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, «ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία», επισημαίνουν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι «έγιναν επαφές και από τον Αναστασιάδη και από τον Τσίπρα με Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία για τα επόμενα βήματα και ήταν θετικοί». Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά «το πνεύμα Γιούνκερ υπήρχε και στην αίθουσα».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης, δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ελληνική διπλωματική πηγή.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, «τόνισε πολύ τη σημασία των συμπερασμάτων του Μαρτίου του 2018 και πως από τότε είχε δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει άρα τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει αξιοπιστία της ΕΕ και να τηρήσει τα συμπέρασμα που έβγαλε».

«Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής νέες πήγες θα προέλθουν από την Ανατολική Μεσόγειο και αν δεν μπορεί η ΕΕ να την προστατέψει δεν μπορεί να έχει σημαντικό και αξιόπιστο ρολό στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής», είπε ο Α.Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις με διπλωματικές πηγές.

«Είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσοι και η Κύπρος έχουν καλέσει εδώ και καιρό την Τουρκία σε διάλογο και συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας χωρίς ανταπόκριση από την Τουρκία», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός «έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μήνυμα προς την Τουρκία προκείμενου να τερματίσει άμεσα την προσπάθεια της για γεώτρηση».

Πηγή: newsit.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…