3256967c5ba949a48c26b685479e2bd5

Στο τραπέζι η «μερική οριοθέτηση» των θαλασσίων ζωνών

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη ο υ υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukri).

Οι δύο άντρες θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Τον Έλληνα ΥΠΕΞ θα συνοδεύει η τεχνική ομάδα του υπουργείου.
 Υπενθυμίζεται πως χτες Τετάρτη ο Τσαβούσογλου συνοδεία του επικεφαλής της ΜΙΤ πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη.

Στο τραπέζι και «μερική» οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών

Μια συμφωνία για οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο είναι κοντά στο να κλείσει εδώ και χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μερικής οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, διατεθειμένη να το συζητήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ακόμη και μια μερική συμφωνία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να είναι κοντά.

Ο καθορισμός μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι μια περίπλοκη διαδικασία, με πολλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους, αλλά υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας, λέει ο Έλληνας Πρέσβης στην Κύπρο Θεοχάρης Λάλακος.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα ήταν μια «σαφής και νόμιμη απάντηση» στο παράνομο τουρκικό-λιβυκό μνημόνιο.

Πηγή: thetoc.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Κ. Πιερρακάκης: Χρεαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς ετησίως και οι Σχολές παράγουν τους μισούς

Μόνο οι μισοί φοιτητές Πληροφορικής αποφοίτησαν την τελευταία επταετία-Ωστόσο οι επιχειρήσ…