e45335b64bd9e13ae45ccc0ca9758db2_XL

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, το οποίο, δύο εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, πέρασε το όριο των 12 ναυτικών μιλίων και έφτασε σε πολύ κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο.

Η Αθήνα είναι σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης, καθώς δεν αποκλείει να θελήσει ο Ερντογάν να προχωρήσει σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ώρες και μέχρι αύριο, 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγω navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, όπου θα λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.

Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς διεξάγεται στην Κύπρο, λίγο μετά την εκλογική νίκη στα κατεχόμενα του εκλεκτού της τουρκικής κυβέρνησης, εθνικιστή Ερσίν Τατάρ, και βέβαια την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει όλο και περισσότερο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οικονομική διπλωματία Vs επιχειρησιακή κλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, την οικονομική διπλωματία αντιτάσσει η Αθήνα στην επιχειρησιακή κλιμάκωση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με την αποστολή του Oruc Reis εντός των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν η πίεση που ασκεί η Αθήνα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν, επιτέλους, μέτρα που θα «πονέσουν» τον Ερντογάν, θα φέρει αποτελέσματα, με τη Γερμανία να τηρεί απαρέγκλιτα την τακτική των ίσων αποστάσεων και συνολικά την Κομισιόν να αντιδρά διαδικαστικά.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν χθες το βράδυ ότι η ουσία του επιχειρήματος το οποίο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι ( ζητώντας πλήρη καταγραφή των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, επί δασμολογικών και άλλων θεμάτων ), είναι ότι δεν μπορεί η ‘Αγκυρα να ζητά αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης την ώρα που ήδη έχει στο ιστορικό της μια μακρά λίστα παραβιάσεων της υφιστάμενης. «Από την πορεία της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα πρέπει να εξαρτηθεί, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το Δίκαιο των Συνθηκών, το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά το πάγωμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού από τις χώρες της ΕΕ που εξάγουν όπλα στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών -με τις επιστολές προς τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας- επεσήμανε τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Και αυτή η πρωτοβουλία, ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα φέρει αποτελέσματα, καθώς στην πρόσφατη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε οι τρεις χώρες ουσιαστικά απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Η Αθήνα, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μία πρόταση που μπορεί να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των μέτρων που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να συνετίσει την Τουρκία. Ευελπιστεί, δε, ότι θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες, υπό το πνεύμα των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…