epistimones-pandimia-koronoios

(Φωτογραφία: AP Photos)

Στους 10 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, με τέσσερις συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.

Μία γυναίκα 93 ετών είναι o 10ος νεκρός από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Η 93χρονη, με καταγωγή από την Ηλεία, είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον φονικό ιό στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά δεν βρισκόταν σε ΜΕΘ. Η 93χρονη είχε βηματοδότη, σάκχαρο και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ θεωρείται επαφή του γκρουπ των Αγίων Τόπων.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος χθες δήλωσε ότι ακριβή εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού θα έχουμε σε δύο εβδομάδες, είχε ανακοινώσει τρεις νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό στους εννέα.

Το τελευταίο χρονικά θύμα πριν την 93χρονη προέρχεται από την Αθήνα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία.  Επίσης, τη ζωή τους έχασαν χθες ένας 80χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα, έναν 87χρονο από τη Δαμασκηνιά, το χωριό κοντά στην Καστοριά που είναι σε ολική καραντίνα και ο οποίος νοσηλευόταν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ ο 87χρονος από την Δαμασκηνιά, νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

495 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας,  31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι.

Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων τα 84 είναι απροσδιόριστης προέλευσης. Ήδη έχουν ελεγχθεί περισότερα από 7.200 δείγματα. Δεκαεννέα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.  Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι βαριά ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή. Με τα μέχρι το μεσημέρι δεδομένα (δεν είχε καταγραφεί ο θάνατος της 93χρονης) οι νεκροί από τον κορωνοϊό ήταν άνδρες, είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνά τα 72 έτη.

Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη χθεσινή εικόνα στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορωνοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού.   Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση σε όσους ταξίδευσαν, έστω να μην έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους στον τόπο που ταξίδευσαν, ενώ σημείωσε ότι είναι επικίνδυνο να ταξιδεύουν πολλοί μαζί σε ένα αυτοκίνητο.

Ισχυρή προειδοποίηση Μητσοτάκη πριν πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας
Η εικόνα με τους… εκδρομείς των τελευταίων ημερών, η τάση που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες Αθηναίοι να εκδράμουν σε επαρχία και νησιά, στα εξοχικά τους, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή του υπ. Υγείας και τα μηνύματα που στέλνουν προς τους πολίτες είναι σαφή: Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα πάμε προς ολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστικό ήταν και το μήνυμα-προειδοποίηση του πρωθυπουργού μέσω Twitter χθες, το οποίο ήταν μια ηχηρή προειδοποίηση πριν μια γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να μην συνωστίζονται και να μην μετακινούνται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε επαναλάβει ότι δεν είναι διακοπές αυτό που συμβαίνει και έκανε λόγο για «συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες».

Παράλληλα, παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορωνοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του, με έντονο ύφος είπε:«Κάποιοι συμπολίτες μας παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό και το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά δεν τηρούν τις απαγορεύσεις. Η πολιτεία γνωρίζει και θα εξακολουθεί να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν από τα διόδια», προειδοποίησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: iefimerida.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός

Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός -Συναντήθηκε  με…