ios-e-16320

Μια βλάβη στους πνεύμονες όσων θεραπεύτηκαν αφήνει ο κορωνοϊός σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών.

Συγκεκριμένα, ομάδα γιατρών-ερευνητών από το νοσοκομείο Princess Margaret του Χονγκ Κονγκ εξέτασε 12 ανθρώπους, οι οποίοι νόσησαν από τον Covid-19 και τον ξεπέρασαν, και διαπίστωσε πως κάποιοι από αυτούς είχαν περιορισμένη χωρητικότητα πνευμόνων κατά 20 μέχρι 30%, μετά την ανάρρωσή τους.

«Έχουν δυσκολία να αναπνεύσουν όταν περπατούν λίγο γρηγορότερα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν.

 Μάλιστα, οι ακτινογραφίες εννέα ασθενών έδειξαν σε κάποια σημεία της επιφάνειας των πνευμόνων τους κάτι που μοιάζει με γυαλί. Πιθανότατα πρόκειται για το ground glass opacity, δηλαδή, στα ελληνικά, σκίαση ή οζίδιο δίκην θαμβής υάλου (θαμπού γυαλιού), το οποίο συχνά αντιπροσωπεύει ένα αρχικό στάδιο κακοήθειας του πνεύμονα.

Σύμφωνα με την έρευνα από το Χονγκ Κονγκ, αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση, δηλαδή μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση του πνευμονικού ιστού, και εμποδίζει τα αναπνευστικά όργανα να λειτουργούν σωστά.

Βέβαια, ο Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν, δήλωσε πως οι μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού στους ασθενείς που ανάρρωσαν χρειάζονται περαιτέρω μελέτη.

Πάντως, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς που θεραπεύτηκαν από τη νόσο Covid-19, να κάνουν γυμναστική, προκειμένου να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα η λειτουργία των πνευμόνων.

Πηγή: topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…