eurogroup_tsakalotos_ copy

Με τη συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, αλλά και την πρώτη επίσημη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Οι τελικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην επόμενη, τακτική, συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, όπου και αναμένεται να επισφραγιστεί και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, στη βάση της ελληνικής πρότασης.

Αυτό επεσήμανε και ο Γερούν Ντάισεμπλουμ που ζήτησε τη θεσμοθέτηση όχι συγκεκριμένων μέτρων, αλλά ενός μηχανισμού που θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν χρειαστεί, αλλά και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μέσα από τρία βήματα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup,  τα τρία βήματα αφορούν:

  • βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους,
  • μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος) και
  • μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα στη δήλωση του Eurogroup αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν:

  1. Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τις πιθανότητες για μεγιστοποίηση της διαχείρισης του χρέους του προγράμματος.
  2. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το Eurogroup ζητά από το EWG να αναζητήσει συγκεκριμένα μέτρα (όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αν είναι αναγκαίο, στη λήξη του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και μέτρα όπως η χρήση των κερδών των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs και ΑNFA).
  3. Σε μακροπρόθεσμη βάση, το Eurogroup είναι έτοιμο, αν κριθεί αναγκαίο, και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, να αξιολογήσει στο τέλος του προγράμματος την ανάγκη πιθανών πρόσθετων μέτρων για το χρέος για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμη τροχιά.

Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε πως «σύντομα» θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, καθώς χρειάζεται ακόμα «δουλειά».

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ελπίδα πως μια «θετική απόφαση» μπορεί να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Για τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν να διευκρινιστούν μέχρι τις 24 Μαΐου έκανε λόγο σε δηλώσεις του και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που μίλησε για ξεκάθαρη βούληση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε βάλλει τρεις στόχους τους οποίους όπως εκτίμησε κέρδισε και τους τρεις.

Ο υπουργός έκανε λόγο για συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για το χρέος χωρίς νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, ενώ έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων αποτελεί βάση για συζήτηση.

Επίσης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επισήμανε οτι το χρέος θα αποτελέσει κομμάτι της συμφωνίας και εξήγησε ότι Αθήνα και θεσμοί θα εργαστούν προς αυτό το στόχο έως τις 24 Μαΐου.

Παράλληλα πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι το Eurogroup αναγνώρισε τη συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ όπως υπογραμμίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν με την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία του προληπτικού μηχανισμού, που θα ενεργοποιείται μόνο στην περίπτωση με επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων από την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν, η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement.

Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup. Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM.

Η δόση θα συμπεριλαμβάνει, εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης, και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Υπογραμμίζεται ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στον απόηχο της θετικής έκβασης του Eurogroup, την Τρίτη το μεσημέρι, θα συνεδριάσει τουπουργικό συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Αμέσως μετά ο ΥΠΟΙΚ, Ε. Τσακαλώτος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

ΠΗΓΕΣ:ert.gr από… ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΜΠΕ, EPA/OLIVIER HOSLET

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ δίπλα στα παιδιά και τους γονείς

Αγαπητοί γονείς, Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ, είναι στη ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουν για τις 26 δι…