Γεωργία Καραϊσκου copy

Το PyliNews.gr φιλοξένησε σήμερα την κα. Γεωργία Καραϊσκου, δημοτική σύμβουλο στο Δ. Πύλης & Αντ/δρο του ΟΚΠΑΔ Πύλης, σε μία σύντομη συνέντευξη, που όντας αρκετά ευαισθητοποιημένη με το θέμα, μας μίλησε για το «Κοινωνικό» Φαρμακείο του Δήμου Πύλης & την έως τώρα λειτουργία του.

Η συνέντευξη:

Ερ.: Κα Καραϊσκου, στο προτελευταίο Δημ. Συμβούλιο, πάρθηκε η απόφαση σύστασης «Κοινωνικού» Φαρμακείου στο Δ. Πύλης. Πείτε μας τελικά: λειτουργεί ή όχι;

Απαντ. (Κα Καραϊσκου): «Ξεκίνησε ουσιαστικά, άτυπα μία προσπάθεια πριν από 6 μήνες, για το «κοινωνικό» Φαρμακείο. Λειτουργεί άτυπα. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο & στο να προσφέρει(ο κόσμος) φάρμακα & στο να δίνονται φάρμακα από τους γιατρούς του Κ.Υ. εθελοντικά. Πάρθηκε απόφαση από το Δ.Σ. Πύλης, έχουμε πάρει την έγκριση & είμαστε στα πρόθυρα σύστασης του Δ.Σ. της δομής, προκειμένου & επίσημα να βάλουμε ανακοινώσεις σε δημόσιους χώρους, όπως φαρμακεία κλπ, προκειμένου να αυξηθεί η ανταπόκριση από πλευράς κόσμου…& είμαστε σ’ αυτή τη φάση».

Ερ.: Άτυπα, πού λειτουργεί, ως χώρος;

Απαντ.(Κα Καραϊσκου): «Άτυπα λειτουργεί στο Κ.Υ. Πύλης, στον χώρο του παιδιατρικού ιατρείου, που δεν έχουμε Παιδίατρο πλέον, οπότε & υπάρχει ένα άδειο γραφείο, όπου γίνεται η συγκέντρωση & καταγραφή των φαρμάκων & επειδή, λίγο-πολύ, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, σε μικρή κοινωνία ζούμε, οι γιατροί του Κ.Υ., που όλοι δηλώσανε εθελοντικά συμμετοχή στο όλο εγχείρημα, ξέρουνε περίπου ποιοι άνθρωποι έχουν κοινωνικά & οικονομικά προβλήματα, έρχονται & παίρνουν φάρμακα, με την καθοδήγηση των γιατρών».

Ερ.: Ο πολίτης, ο δημότης, πώς μπορεί να ξέρει ότι λειτουργεί το «κοινωνικό» Φαρμακείο & μπορεί να προσφέρει & να προμηθευτεί φάρμακα.

Απάντ.(Κα Καραϊσκου): «Εδώ πλέον είμαστε στη «φάση», αφού πρώτα συσταθεί το Δ.Σ., να βγάλουμε & επίσημα ανακοινώσεις, είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω του Ιντερνετ, αλλά κι από «στόμα» σε «στόμα», ώστε ο κόσμος να μάθει ότι μπορεί όχι μόνο να πάρει (φάρμακα), αλλά & να δώσει. Όπως & τα φαρμακεία του Δ. Πύλης, τα οποία δεν είναι & λίγα, μπορούν να προσφέρουν φάρμακα».

Ερ.: Όταν λέτε ένας δημότης μπορεί να προσφέρει φάρμακα, δηλ. τα αγοράζει από το Φαρμακείο & σας τα φέρνει ή ό,τι μένουν από τον ίδιο;

Απαντ.:(Κα Καραϊσκου): «Όχι. Τα έχω στο σπίτι μου & μου έχουνε μείνει. Μπορεί να είναι έχουν απομείνει 2 ταμπλέτες. Τίποτα δεν πετάμε. Τα πάντα χρειάζονται. «Εφυγε» ο άνθρωπός μου & έχουν μείνει τα φάρμακα. Πάρα πολλοί που δεν το γνωρίζανε ή & δεν το γνωρίζουν ακόμη(την άτυπη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου στο Κ.Υ. Πύλης), τα πηγαίνουν στο «Κοινωνικό» Φαρμακείου του Νοσοκομείου Τρικάλων. Πλέον τους καλούμε να τα φέρουνε σε εμάς. Γιατί έτσι εξυπηρετούμε δημότες μας, του Δ. Πύλης & όχι μόνο. Δηλαδή αυτή την εποχή που μας έρχονται & άνθρωποι από αλλού, τουρίστες π.χ., ξέχασαν τα φάρμακά τους & αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εννοείται ότι θα δώσουμε».

Ερ.: Τελικά. ποιοι θεωρούνται ωφελούμενοι;;;

Απαντ.:(Κα Καραϊσκου): Για να μπορέσει κάποιος να ωφεληθεί από το Κοινωνικό Φαρμακείο θα πρέπει να είναι ανασφάλιστος/η, ή ασφαλισμένος/η από την Πρόνοια (άστεγοι, άποροι, άνεργοι). Άτομα τα οποία έχουν προβλήματα υγείας και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα άτομα αυτά βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από αυτή ή είναι μέλη ευπαθών ομάδων που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Ακόμα & άτομα τα οποία έχουν οφειλές προς τα ταμεία τους, αλλά διαθέτουν ΑΜΚΑ, μπορούν κι αυτά να εξυπηρετηθούν.

Ερ.: Ερχόμενος κάποιος να προμηθευτεί φάρμακα, τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσει;

Απαντ.:(Κα Καραϊσκου): «Μόνο το εκκαθαριστικό της Εφορείας, από το οποίο θα προκύπτουν τα παραπάνω.

Ερ.: Κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε & ενδεχομένως να μας έχει διαφύγει;

Απαντ.:(Κα Καραϊσκου): «Απλά… επικαλούμαστε την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Να φέρνουν φάρμακα & να τα δίνουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη».

Αυτό λοιπόν που αναμένει με ανυπομονησία το σύνολο των δημοτών στο Δ. Πύλης, είναι βασικές κοινωνικές δομές, όπως αυτή του «Κοινωνικού» Φαρμακείου, να παίρνουν «σάρκα» & οστά» άμεσα, χωρίς άσκοπες χρονοτριβές, ώστε ο κόσμος να ελαφρυνθεί & εξυπηρετηθεί στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει.

Load More Related Articles
Load More In Συνεντεύξεις
Comments are closed.

Check Also

Σε κυλιόμενες κινητοποιήσεις ολικής αποχής, από τις 8 του Μάη οι Ιδιώτες Εργαστηριακοί Ιατροί

ΣΥΝ.ΕΡΓ.ΑΣΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑΤ…