kede_ds_aftodioikisi

Έντονος προβληματισμός επικράτησε ανάμεσα στους δημάρχους στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, σε ότι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους σε ότι αφορά την καταβολή των κομμένων αποδοχών των 13ου – 14ου μισθού.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι ήδη έχουν καταβάλλει χρήματα δώρων σε εργαζομένους μετά από δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι χρήματα έχουν δώσει οι δήμοι Αμαρουσίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Περιστερίου κ.α.

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζομένους και οι δήμοι , καθώς πλέον έχουν το δικαίωμα, δεν άσκησαν έφεση, και στη συνέχεια υπήρξε έγκριση επιτρόπου και έγιναν οι πληρωμές. Παράλληλα, τονίσθηκε (πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης) ότι εφόσον η πρωτόδικη απόφαση είναι αρνητική, υπάρχει η δυνατότητα δικαστικού συμβιβασμού στο Εφετείο υπέρ των εργαζομένων.

 Ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε αγωνία από τους δημάρχους, αφού, όπως ανέφεραν, πλήθος δήμων δεν διαθέτει αποθεματικά προκειμένου να πληρώσει τα δώρα εργαζομένων αν υπάρξουν νέες δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα υπήρξαν προτάσεις να πληρωθούν τα δώρα από τους κομμένους πόρους των ΚΑΠ (επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Α. Κοιμήσης), είτε να αναλάβει η πολιτεία την αποπληρωμή για όλους τους ΙΔΑΧ αλλά και τους μόνιμους, μετά από νομοθετική ρύθμιση (επικεφαλής «Νέας Αυτοδιοίκησης» Γ.Ιωακειμίδης).

Τελικώς, το ΔΣ της ΚΕΔΕ δεν κατέληξε σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, μεταφέροντας το βάρος των σχετικών αποφάσεων για το αν θα ασκήσουν έφεση ή θα υλοποιούν θετικές για τους εργαζόμενους πρωτόδικες αποφάσεις, στους δήμους, με βάση τις  γνωμοδοτήσεις των νομικών υπηρεσιών τους και των οικονομικών δυνατοτήτων τους.

Aποφασίστηκε, ωστόσο, ομόφωνα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να αναλάβει η ΚΕΔΕ, με τη συνδρομή της νομικής της υπηρεσίας, την κατάρτιση  προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης η οποία θα προβλέπει την καταβολή, από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των μεικτών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αναδρομικά.

aftodioikisi.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Την Δευτέρα του Πάσχα, η «Γιορτή Αγάπης», από τον Σύλλογο Γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα ΄ΤΟ ΔΟΥΣΙΚΟ¨ σας προσκαλεί στη ¨ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ ¨ τη Δε…