SIMORELIS

     Σε πολιτική συζήτηση στο OPEN TV, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 5.30» με την Αμαλία Κάντζου και τον Βαγγέλη Γιακουμή, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης, 30 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρήστος Σιμορέλης. Η συζήτηση εξελίχθηκε γύρω από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η έξοδος στις αγορές και οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

     Ο κ. Σιμορέλης στην παρέμβαση του ανέφερε πως έχουμε δύο πολύ καλά νέα για τους πολίτες αλλά εξαιρετικά δυσάρεστα για την αξιωματική αντιπολίτευση, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις από την 1η Φλεβάρη, έρχεται για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια μειώσεων. Έτσι, ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον στα 650 ευρώ, από τα 586 ευρώ και τα 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών. Δηλαδή γίνεται αύξηση 11% για όλους και 27% για τους νέους κάτω των 25. Καταργείται ο ντροπιαστικός υποκατώτατος μισθός που θεσπίστηκε το 2012 επί Κυβέρνησης Παπαδήμου, με την πολιτική σύμπνοια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

     Στη συνέχεια ο βουλευτής στηλίτευσε την αντιφατική στάση της ΝΔ πάνω στο θέμα της αύξησης των μισθών. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε σε συνάντηση με εργαζόμενους στις 8/6/2017, πως δε θεωρεί αναγκαία και δε δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά όταν είδε να έρχεται η αύξηση, είπε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί όσο ορίσουν οι εργοδότες. Έπειτα άλλαξε πάλι θέση, λέγοντας ότι η αύξηση θα πρέπει να είναι το διπλάσιο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης (δηλαδή 4% αύξηση). Αυτοί λοιπόν που έφεραν μόνο μειώσεις (μείωσαν τον κατώτατο μισθό σε μια νύχτα κατά 22% και 32% στους νέους και εκτίναξαν την ανεργία στο 27,9%), προσπαθούν να απαξιώσουν την πολιτική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συνεχίζει τον αγώνα για προστασία της εργασίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

     Ακόμη ο κ. Σιμορέλης επισήμανε πως η έξοδος της χώρας στις αγορές, η πρώτη μετά το τέλος του μνημονίου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι προσφορές για το ελληνικό 5ετές ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δις. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5δις. ευρώ. Παράλληλα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,6%, λιγότερο κατά 1,35% από την «έξοδο» του 2014 (όταν είχαμε το success story της Κυβέρνησης Σαμαρά). Επίσης είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Επομένως απέτυχε και αυτή η προφητεία της Ν.Δ για αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.

     Επιπλέον ο βουλευτής σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα απανωτά χτυπήματα στη στρατηγική της. Η έξοδος από τα μνημόνια επετεύχθη, η περικοπή συντάξεων (παρά τα παρακάλια της στον Μοσκοβισί) δεν πραγματοποιήθηκε και έχουμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων που στην ηγεσία της ΝΔ θεωρούν ιδεοληψίες. Έτσι ο κ. Μητσοτάκης ελλείψει αντιπολιτευτικής διεξόδου πετάει την μπάλα στην εξέδρα και στη Βενεζουέλα.

    Ο κ. Σιμορέλης σε απαντώντας σε ερώτηση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δήλωσε πως είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε δίωξη αγροτών για συνδικαλιστική τους δράση. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και της βούλησης της, από τη δικαστική. Εντυπωσιάζει βέβαια η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο βουλευτής τόνισε πως οι εποχές που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των τρακτέρ έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το αρμόδιο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό να ακούσει, να συζητήσει και να εργαστεί για λύσεις, στο βαθμό του εφικτού, για όλα τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου.

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…