Ροπωτό Αρχική

Sakis Του Σάκη Γιώτα.

Στις 8:00μμ & στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου η ενημέρωση των πληγέντων κατοίκων του Ροπωτού, για την πορεία των συζητήσεων του Δήμου με το Υπ. Περιβάλλοντος & την εξεύρεση ταχείας λύσης.

Η ενημέρωση έγινε από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Μαράβα & τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Ν. Τόλια. Παραβρέθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Άρης Τζάνης & Ρούλα Οικονόμου, οι οποίοι συμμετείχαν & στην επιτροπή εκπροσώπησης του Δήμου την περασμένη εβδομάδα στο Υπ. Περιβάλλοντος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Μαράβας δήλωσε βαθειά κατανόηση για τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι του Ροπωτού & όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πέσαμε σε άσχημες πολιτικές συγκυρίες. Όλο το προηγούμενο διάστημα πηγαίναμε & φεύγαμε άπραγοι. Η υπόσχεση που πήραμε αυτή τη φορά, είναι η ένταξη του όλου θέματος στο «Πράσινο Ταμείο». Θέλουμε τη στήριξη & κατανόησή σας & μαζί να δώσουμε τη λύση».

Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Τόλια, ως καθ’ύλην αρμόδιο ο οποίος είπε πως το όλο θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια του Δήμου.  Είναι μεγαλύτερης εμβέλειας & κυρίως οικονομικής, αφού πρόκειται για ποσό εκατομμυρίων ευρώ, αν το δει κανείς συνολικά. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά «Άπτεται μόνο κυβερνητικών ευθυνών, πολιτικής & οικονομικών δεδομένων».

Όσον αφορά για τη λύση, είναι λίγο περίπλοκο το ζήτημα, γιατί κανονισμός όπως για τα σεισμόπληκτα, δεν υπάρχει ανάλογος για φαινόμενα κατολισθήσεων. Γι΄αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τα πλαίσια των αποζημιώσεων & επιμέρους ζητημάτων.

Για να μην χαθεί λοιπόν πολύτιμος χρόνος αναμένοντας την Κ.Υ.Α, Υπουργείο & Επιτροπή του Δήμου κατέληξαν σε μια φόρμουλα αποκατάστασης του πληγέντος χώρου με μία έκτακτη χρηματοδότηση. Πρόκειται για την προμελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία προβλέπει χρηματοδότηση της τάξεως των 250.000€, για την κατεδάφιση & την απομάκρυνση των μπαζών, καθώς  & ανάλογη διαμόρφωση του χώρου, πράγματα που είναι αναγκαία για να «ανοίξει»  ο δρόμος των αποζημιώσεων. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, θετικό είναι, ότι δεν απαιτούνται επιπρόσθετες διαδικασίες , όπως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι το οποίο θα ήταν αρκετά χρονοβόρο.

Τρεις οι τρόποι επίλυσης του προβλήματος για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις

  1. Ο αναγκαστικός. Να υποχρεωθούν δηλ. οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα & ευθύνη να αναλάβουν όλα τα παραπάνω.
  2. Η αναμονή της Κ.Υ.Α., η οποία θα περιπλέξει τα πράγματα

Και ο τρίτος τον οποίο προτείνει ο Δήμος, ως τον πιο ενδεδειγμένο, είναι αυτός της έκτακτης χρηματοδότησης, της προμελέτης δηλ. που κατέθεσε η επιτροπή του Δήμου στο Υπουργείο, το οποίο & συμφώνησε. Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο που χρειάζεται είναι η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, η οποία θα νομιμοποιείται μέσω Υπεύθυνης Δήλωσης (του Ν. 1599/1986 άρθρο 8, παράγραφος 4), την οποία ο κάθε πληγείς θα κληθεί να υπογράψει, εξουσιοδοτώντας το Δήμο για την ανάληψη των προβλεπόμενων της προμελέτης. Πρόταση που  ουσιαστικά ανοίγει & το δρόμο για τις αποζημιώσεις, χωρίς  οι κάτοικοι να επιβαρυνθούν με δικά τους έξοδα.

Το πλήρες κείμενο αυτής, παρατίθεται παρακάτω:

«Με ατομική μου ευθύνη…. δέχομαι την κατεδάφιση & απομάκρυνση των κατεστραμμένων υποδομών από την ιδιοκτησία μου, από το φυσικό φαινόμενο κατολίσθησης στην Τ.Κ. Ροπωτού, στα πλαίσια συνολικής αντιμετώπισης της κατεδάφισης &απομάκρυνσης επικίνδυνων & ετοιμόρροπων κατασκευών, από το Δήμο, μέσω εργολαβίας που θα χρηματοδοτηθεί μέσω προγράμματος. Δηλώνω επίσης ότι πριν την έναρξη των εργασιών, θα έχω προβεί σε απομάκρυνση του οικιακού ή κάθε εξοπλισμού & ο Δήμος δε θα φέρει καμιά μελλοντική ευθύνη».

Μετά την αναλυτική ενημέρωση από πλευράς Δήμου, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων κατοίκων του Ροπωτού, είδε θετικά την πρόταση & αναμένεται τις επόμενες μέρες το όλο θέμα να οδηγηθεί προς αίσια κατάληξη.

Μαράβας Τόλιας copy

Ροπωτό 1 copy

Ροπωτό 2 copy

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…