¸êèåóç ôçò ÁíåîÜñôçôçò ÅðéôñïðÞò ãéá ôçí Åõçìåñßá êáé ôçí Éóüôçôá óå ìéá âéþóéìç Åõñþðç "Åõçìåñßá ãéá üëïõò óå ìßá âéþóéìç Åõñþðç", ÄåõôÝñá 4 Ìáñ´ôéïõ 2019.  (EUROKINISSI/ ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

(φωτό:EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά για τη δημιουργία μιας «κόκκινης-κόκκινης-πράσινης συμμαχίας».

Μία κόκκινη – κόκκινη – πράσινη συμμαχία για την Ευρώπη, την Ελλάδα και τους πολίτες της πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση, με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», που συνδιοργάνωσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε ότι συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα έχοντας κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών τακτικών τουλάχιστον όσον αφορά το ευρύτερο προοδευτικό στρατόπεδο. Σημειώνεται ότι η πρόταση Τσίπρα για κόκκινη – κόκκινη – πράσινη συμμαχία (που αντιστοιχεί στα χρώματα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων) ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία εξετάζονται οι δυνατότητες συμπόρευσης των τριών πολιτικών δυνάμεων είτε πριν τις ευρωεκλογές είτε μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να υποστηρίξουν ένας κοινό υποψήφιο απέναντι στον Γερμανό Βέμπερ του Λαϊκού Κόμματος.

Στην εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Ούντο Μπούλμαν επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας, το «παρών» έδωσαν προσωπικότητες  της Αριστεράς και του χώρου της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου. Αν και μέχρι και η ΝΔ έστειλε εκπρόσωπο, τον βουλευτή Σίμο Κεδίκογλου, από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού δεν υπήρξε εκπροσώπηση.

Εκτός από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μαζί με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρη Χατζησωκράτη, η πρώην ευρωβουλευτής του Κινήματος Μαριλένα Κοππά, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο Νίκος Μπίστης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Θάνος Μωραΐτης, η Μαρία Ρεπούση, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Επισημαίνεται ότι παρευρέθηκαν και στελέχη προερχόμενα από την κεντροδεξιά όπως ο πρώην υπουργός της ΝΔ και άλλοτε στέλεχος των ΑΝΕΛ Χρήστος Ζώης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ Ευάγγελος Αντώναρος. Ακόμη παρευρέθηκαν, ο γνωστός τραγουδιστής Θέμης Αδαμαντίδης και η επίσης τραγουδίστρια και άλλοτε υποψήφια με ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χριστίδου.


Έλλειμμα αυτοπεποίθησης από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Από την ομιλία Τσίπρα δεν έλειψαν οι αναφορές στην εσωτερική κατάσταση και την απουσία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από την εκδήλωση την ώρα που δεκάδες στελέχη των δύο κομμάτων (ακόμη και νυν ευρωβουλευτής τους) βρισκόταν στο ακροατήριο.

«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όχι να συμφωνήσω, να διαφωνήσω με τον φίλο μου στον Σταύρο Θεοδωράκη και την Φώφη Γεννηματά», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Η απουσία Γεννηματά και Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν», πρόσθεσε με νόημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, όχι της κεντροαριστεράς

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να αλώσει ή εξαϋλώσει το ΠΑΣΟΚ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της Αριστεράς. «Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική» υπογράμμισε και πρόσθεσε εμφατικά: «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς».

Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε στο ΠΑΣΟΚ πως αν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, και τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς.

Ενότητα δράσης Αριστεράς, Οικολογίας αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας

«Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκοντας «την ενότητα δράσης και έκφρασης των προοδευτικών δυνάμεων, της Αριστεράς, της Οικολογίας και της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας».

Αμφιβολίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση», είπε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας ότι την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απηύθυνε «πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς».

«Γνωρίζω ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία. Είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία. Και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους», πρόσθεσε.

Οι Πρέσπες αποδεικνύουν ότι το εννοούμε

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε «γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας». Και έφερε την Συμφωνία των Πρεσπών ως απόδειξη της ειλικρίνειας των πολιτικών του προθέσεων. «Κάποιοι είπαν ότι δεν είχαμε κανένα λόγο να το αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη αλλά και αυτό το πολιτικό κόστος. Διακινδυνεύσαμε τη κυβερνητική πλειοψηφία. Διακινδυνεύσαμε και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές, το όποιο πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε δεικτικά: «κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί».

«Εμείς το τολμήσαμε γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και τώρα, που προτείνουμε αυτή τη πλατιά συμπαράταξη, αντί της εύκολης οίησης, του εύκολου ηγεμονισμού και σεχταρισμού, το πράττουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας. Γιατί πιστεύουμε ξανά ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος.

Πηγή:huffingtonpost.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα ευτράπελα της κάλπης – Τα τσαρούχια, το κονιάκ και οι… θερμόαιμοι

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα, οι ασυνήθιστες στιγμές και φυσικά η ένταση μεταξύ υποψηφίων ούτε…