italia

Είναι από τα μαγικότερα σημεία στον πλανήτη. Τ τα πέντε ψαροχώρια του Cinque Terre -Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO- στην Ιταλική Ριβιέρα ζουν από τον τουρισμό, όμως πλέον μάλλον απειλούνται από αυτόν.

Μόνο την περασμένη χρονιά, τα επισκέφτηκαν 2,5 εκατ. άνθρωποι – κυρίως ημερήσιοι εκδρομείς με σκάφη.

Οι κτιριακές τους υποδομές, χρονολογούμενες στον 14ο αιώνα, φαίνεται πως δεν αντέχουν άλλο το βάρος του μαζικού τουρισμού, και έτσι από φέτος το καλοκαίρι η επίσκεψη στα χωριά θα γίνεται μόνο με εισιτήριο που θα προαγοράζουν οι επισκέπτες.
Το μέτρο αποσκοπεί στον περιορισμό των τουριστών κατά 1 εκατομμύριο, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εγκαταστήσει στα σοκάκια βηματομετρητές, που θα ελέγχουν το ανώτερο επιτρεπόμενο βάρος, και σχεδιάζουν εφαρμογή για κινητά που θα ενημερώνει τους τουρίστες για το ποιο από τα χωριά είναι… πλήρες.

Αλλά και η καθημερινότητα των κατοίκων στα πέντε χωριά που αποτελούν την Cinque Terre  έχει διαταραχθεί.

Οι κάτοικοι παραπονούνται ότι οι τουρίστες έχουν κυριεύσει τις κοινότητες τους και όπως δήλωσε ο Vittorio Alessandro  στην εφημερίδα  Repubblica «ξέρουμε ότι, θα μας ασκηθεί κριτική για τη στάση μας, αλλά για εμάς είναι ζήτημα επιβίωσης».

Τα χωριουδάκια της Cinque Terre, που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενά σοκάκια και για τα οποία οι έγκριτοι ταξιδιωτικοί οδηγεί έχουν γράψει ύμνους, έχουν συμπεριληφθεί τα τελευταία καλοκαίρια στο πρόγραμμα -κυρίως- των κρουαζιερόπλοιων, από τη στιγμή που άλλα διάσημα, τουριστικά λιμάνια της Μεσογείου, όπως η Τυνησία, έγιναν στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Cinque Terre ήταν ένας παράδεισος μεταξύ ουρανού και γης  -«αποκλεισμένος» από βουνά και θάλασσα- από τον μεσαίωνα.
Πηγή:iefimerida.gr

Load More Related Articles
Load More In Ταξίδια
Comments are closed.

Check Also

ΔΑ Δ. Μετεώρων: Ο κ. Παπαχρήστος για ακόμη μια φορά εδοξάσθη κρυπτόμενος και εξευτελίσθη εμφανιζόμενος

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Μετεώρων στην ανακοίνωση της Δημοτικής Ομάδας «Ανοι…