mistikakipou-ianouarios-ergasies-ston-kipo

Η καλή και παραγωγική χρονιά στον κήπο έρχεται με τις κατάλληλες εργασίες! Ιανουάριος, λοιπόν, πρώτος μήνας του χρόνου, με πολύ κρύο αλλά και πολύ όρεξη για να φτιάξουμε ένα υπέροχο κήπο την καινούρια χρονιά. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, έχουμε αποφασίσει πως η νέα χρονιά θα μας φέρει όλα τα καλά στον κήπο! Φοράμε, λοιπόν, τα κατάλληλα ρούχα για τον χειμώνα, παίρνουμε τα εργαλεία μας και είμαστε έτοιμοι να βγούμε στον κήπο για να κάνουμε τις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες.

Πρώτα πρώτα, φροντίζουμε τον χειμερινό μας λαχανόκηπο και ετοιμάζουμε σπορείο για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά. Μέσα στον Ιανουάριο, είναι η κατάλληλη περίδος για να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα, τις ελιές και το αμπέλι μας. Αυτή την εποχή, βάζουμε λίπασμα στις ελιές και παράλληλα μαζεύουμε φύλλα και φυτικά υλικά για να φτιάξουμε φυσικό κομπόστ. Κι όσο για τα λουλούδια του κήπου, ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε γυμνόρριζες τριανταφυλλιές.

Φροντίδα του λαχανόκηπου

Και τον μήνα Ιανουάριο, ο λαχανόκηπος μας είναι γεματός φθινοπωρινά κηπευτικά. Συνεχίζουμε να συγκομίζουμε φρέσκα λαχανικά όπως μπρόκολα, λάχανα και κουνουπίδια, καθώς επίσης μαρούλια, λόλες, σπανάκι και ρόκα. Αυτή την εποχή, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε στον χειμερινό μας λαχανόκηπο προστασία των φυτών από το χιόνι, το κρύο και την παγωνιά. Ποτίζουμε και ψεκάζουμε τα λαχανικά μας με εκχύλισμα φυκιών, καθώς τα φύκια στον κήπο ενισχύουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, στην ανθεκτικότητα τους απέναντι σε προσβολές από έντομα και ασθένειες, ενώ παράλληλα παρέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία.

Ετοιμασία σπορείου για ανοιξιάτικα κηπευτικά

Προετοιμάζουμε μέσα στον Ιανουάριο, το σπορείο των ανοιξιάτικων κηπευτικών σε ένα μικρό θερμοκήπιο και φυτεύουμε τους σπόρους των κηπευτικών μας, όπως ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα. Επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες κηπευτικών για να φυτέψουμε, δηλαδή σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει, καθώς και ειδικό φυτόχωμα για σπορεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων. Τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για να μεταφύτευση στον λαχανόκηπο περίπου σε 2-2,5 μήνες ανάλογα το είδος του κηπευτικού.

Φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών

Ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές γυμνόριζες, δηλαδή τριανταφυλλιές που στο ριζικό σύστημα δεν έχουν χώμα, είτε στον κήπο μας είτε σε γλάστρες του μπαλκονιού μας. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να επιλέξουμε: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης. Φροντίζουμε να προμηθευτούμε φυτά τριανταφυλλιάς με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες, τα οποία φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις για να έχουν καλή ανάπτυξη και να πλούσια ανθοφορία.

Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στι θέσεις φύτευσης για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Κατά την φύτευση της τριανταφυλλιάς, διαμορφώνουμε το χώμα έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε το φυτό, οι ρίζες να είναι απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με το έδαφος. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι πάνω για να σταθεροποίησουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς.

Λίπανση της ελιάς

Πραγματοποιούμε τη λίπανση της ελιάς τον Ιανουάριο, με κατάλληλα βιολογικά λιπάσματα για αύξηση γονιμότητας εδάφους, εξασφάλιση καλής βλαστικής ανάπτυξης και ικανοποιητικής παραγωγής. Η λίπανση της ελιάς απαιτεί σε ετήσια βάση συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων αζώτου για βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων και καλίου για καρποφορία και επίτευξη πλούσιας παραγωγής.

Σημαντικός παράγοντας για την καλή ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς είναι η συμπληρωματική λίπανση με βόριο που γίνεται μέσα στον μήνα Ιανουάριο. Αξιολογούμε κάθε λίπασμα που χρησιμοποιούμε ελέγχοντας την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο που περιέχουν, συνυπολογίζοντας την τιμή του λιπάσματος για να προσδιορίσουμε τη σχέση τιμής και ποιότητας.

Συλλογή υλικών για δημιουργία κομπόστ

Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός μήνας για να συλλέξουμε τα φύλλα που έπεσαν τη διάρκεια του χειμώνα από τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε, επίσης, φύλλα από τα ελαιόδεντρα που μαζέψαμε κατά τη συγκομιδή καθώς και τα υπολείμματα του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και φυσικά συμπληρώνουμε με αρκετά φυτικά υπολείμματα της κουζίνας.

Όλα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ που έχουμε μαζέψει, τα τοποθετούμε μέσα στον κομποστοποιητή. Έτσι, θα δημιουργήσουμε ένα κομπόστ εξαιρετικής ποιότητας, που αποτελεί ένα φυσικό λίπασμα για να το χρησιμοποιήσουμε την άνοιξη για τον εμπλουτισμό του λαχανόκηπου μας ή για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας. Όλες οι πληροφορίες για το πως να φτιάξουμε κομπόστ και τα κατάλληλα υλικά υπάρχουν στο αναλυτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και αμπελιού

ο Ιανουάριος είναι ένας σημαντικός μήνας για κλαδέματα. Συγκεκριμένα, αυτή την εποχή πραγματοποιούμε τα ετήσια κλαδέματα σε διάφορα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα ροδιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα αχλαδιάς, κλάδεμα συκιάς και κλάδεμα μηλιάς. Ακόμα, κάνουμε και το ετήσιο κλάδεμα της ελιάς για τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους. Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να ξεκινήσει και το κλάδεμα του αμπελιού. Μετά το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων αλλά και του αμπελιού, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς.

Πηγή:mistikakipou.gr (Κ. Λιονουδάκης/Γεωπόνος Γ.Π.Α.)

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…