family-enjoying-hot-springs-576x374

Σε κάθε μια ιαματική πηγή, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση των υδάτων. Επομένως, θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφθείτε πολλές και διαφορετικές πηγές και να ωφεληθείτε από τις ιδιότητές τους.

Έχετε επισκεφθεί ποτέ κάποια ιαματική πηγή; Οι ιαματικές πηγές συμβάλλουν στην καλή υγεία και είναι εξαιρετική ιδέα να επισκεπτόμαστε συχνά κάποια από αυτές. Στο άρθρο που ακολουθεί, ανακαλύψτε γιατί τα ιαματικά λουτρά είναι τόσο ωφέλιμα για όλους.

Μπορείτε να επισκεφθείτε ιαματικές πηγές σε μορφή είτε υπαίθριων λουτρών είτε στεγασμένων. Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πολλές. Επίσης, είναι επισκέψιμες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα νερά είναι ζεστά. Τέλειο;

Πώς ωφελούν την υγεία οι ιαματικές πηγές

1. Τα νερά τους είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία

ιαματικές πηγές

Τα χαρακτηριστικά κάθε ιαματικής πηγής διαφέρουν σε σχέση με τις υπόλοιπες και εξαρτώνται από την προέλευση των υδάτων τους. Το νερό των θερμών πηγών εξέρχεται από το έδαφος, επομένως, ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει την περιεκτικότητα του νερού σε μεταλλικά στοιχεία είναι η σύσταση του εδάφους. Όσο εσείς απολαμβάνετε το μπάνιο σας, που συνήθως είναι αρκετά ζεστό, τα μεταλλικά στοιχεία του νερού έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας. Έτσι, οι θεραπευτικές τους ιδιότητες απορροφώνται μέσω των πόρων και το διαποτίζουν.

2. Ενισχύουν το μεταβολισμό σας

Ο αργός μεταβολισμός είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων. Συνήθως, οι άνθρωποι με αργό μεταβολισμό παρουσιάζουν προβλήματα πέψης και δυσκολεύονται να χάσουν κιλά. Όπως η γυμναστική, έτσι και τα θερμά λουτρά ενισχύουν το μεταβολισμό σας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τον ενεργοποιούν, αλλά επιταχύνουν και το ρυθμό του.

3. Ιαματικές πηγές για σωματική χαλάρωση

ιαματικές πηγές

Ακόμη μια ευεργετική επίδραση των θερμών λουτρών είναι ότι λειτουργούν σαν παράγοντας εκτόνωσης της έντασης και χαλάρωσης του σώματός σας. Ακριβώς για το λόγο αυτόν, σε περιόδους όπου βιώνετε έντονο άγχος, ενδείκνυται μια επίσκεψη σε κάποια ιαματική πηγή.

Παράλληλα, τα θερμά λουτρά έχουν αποτέλεσμα και στη μείωση που πρηξίματος. Συνεπώς, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε προβλήματα όπως πρήξιμο των κάτω άκρων, ειδικά των πελμάτων σας και άλλα παρεμφερή ζητήματα, οι ιαματικές πηγές και τα θερμά λουτρά μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμησή τους.

4. Καταπραΰνουν τις δερματικές παθήσεις

Δερματικές παθήσεις όπως δερματίτιδες, ψωρίαση και διαφόρων τύπων αλλεργίες απαντώνται συχνότατα και ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τα μπάνια σε μια ιαματική πηγή είναι μια φυσική μέθοδος που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας.

Ακόμη και στην περίπτωση που υποφέρετε από κνησμό ή πόνο στο δέρμα, τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στα νερά των ιαματικών πηγών θα βοηθήσουν το δέρμα σας να θεραπευθεί. Αυτό συνεπάγεται ότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν γρηγορότερα και η εμφάνιση του δέρματός σας θα βελτιωθεί σημαντικά. Επομένως, τα καλά νέα για όσους ταλαιπωρούνται από κάποια δερματοπάθεια είναι ότι οι ιαματικές πηγές αποτελούν μέρος της λύσης και θα σας συμβουλεύαμε να τις επισκέπτεστε αρκετά συχνά.

Τι να προσέξετε σχετικά με τις ιαματικές πηγές

Τα θερμά λουτρά προσφέρουν αναμφίβολα πολλά οφέλη στην υγεία μας. Ωστόσο, κατά την επίσκεψή σας σε μια ιαματική πηγή, υπάρχουν μερικά σημεία που καλό είναι να προσέξετε. Έχετε, λοιπόν, κατά νου τα παρακάτω:

  • Αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή στο νερό, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο υπέρτασης ή ταχυκαρδίας. Όσοι πάσχουν από τις προαναφερθείσες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν παραμείνουν για πολλή ώρα στο νερό. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να ακολουθήσουν την παραπάνω συμβουλή.
  • Ζητήστε τη γνώμη του ιατρού σας. Αν πάσχετε από υπέρταση ή οποιαδήποτε καρδιακή πάθηση, όγκο στομάχου ή έλκος, τότε χρειάζεται να προηγηθεί μια επίσκεψη στο γιατρό σας. Ο γιατρός θα διαπιστώσει αν επιτρέπεται να επισκεφθείτε τα θερμά λουτρά και θα σας δώσει οδηγίες για το πώς να αποκομίσετε το μεγαλύτερο όφελος με ασφάλεια.
  • Προσοχή σε περίπτωση που είστε υποτασικός. Εάν έχετε υπόταση, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής αρτηριακής σας πίεσης, ίσως προκληθεί ζαλάδα ή και λιποθυμία ενώ βρίσκεστε στο νερό.

Επομένως, θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφθείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά με τον ενδεικνυόμενο χρόνο παραμονής σας στο νερό.

Έχετε επισκεφθεί, λοιπόν, κάποια ιαματική πηγή ποτέ; Τι όφελος στην υγεία σας εντοπίσατε; Και επαναλαμβάνουμε, τα θερμά ιαματικά λουτρά είναι πολύ ωφέλιμα για όλους. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας από τα προαναφερθέντα, μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, οι ιαματικές πηγές προσφέρουν αναμφίβολα, εξαιρετική φυσική θεραπεία!

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ελληνικές και τρικαλινές επιτυχίες, στο διεθνές τουρνουά «Csaba Ferenc» της Σερβίας

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 21-22 Οκτωβρίου 2023 στην πόλη Kanjiza της Σερβίας…