Livanios Pyli Arxiki

Την Πύλη επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο του συνεδρίου των ΔΕΥΑ αύριο στη Λάρισα, αλλά & ως ανταπόδοση της επίσκεψης κλιμακίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Μαράβα, προ ημερών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σκοπός της επίσκεψης να παρουσιασθούν εκ μέρους της δημ. Αρχής τα προβλήματα της περιοχής & να εξετασθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για την επίλυσή τους και ποια τα επόμενα βήματα σε νομοθετικό, χρηματοδοτικό αλλά & σε επενδυτικό επίπεδο, καθώς, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός, «ο Δ. Πύλης έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης και οφείλουμε να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων των πολιτών». Υπάρχουν χρονίζοντα θέματα, τα οποία με συνεργασία & κατανόηση θα πρέπει να επιλυθούν».

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε στο δημοτικό Κατάστημα Πύλης ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Μαράβας, παρουσία αρκετών συνεργατών του & των προϊσταμένων των Υπηρεσιών του Δήμου.

Κατά την δίωρη σύσκεψη που ακολούθησε στην αίθουσα του Δ.Σ. ετέθησαν προς συζήτηση μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν βασικά στην αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου Πύλης, αρχής γενομένης από τον κ. Χρ. Νάκο ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης από την ΚΑΠ, στην συνέχιση των προγραμμάτων της «φιλοσοφίας» ‘ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΙΙ» & τέλος στο να δοθεί με κρατική εγγύηση & μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, η δυνατότητα σύναψης δανείων, για την ανανέωση του στόλου των μηχανημάτων των Δήμων, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσες & σύγχρονες ανάγκες αυτών.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κ. Μαράβας στην εισαγωγική του παρέμβαση, αφού εξήρε το έως τώρα παραγόμενο έργο της παρούσας Κυβέρνησης, που έδειξε δείγματα γραφής σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της, αναφέρθηκε στις δυσκολίες διαχείρισης  μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων, που προκύπτουν από το γεωμορφολογικό ανάγλυφο & την μεγάλη έκταση που καλύπτει ο Δήμος Πύλης, τόνισε την ανησυχία του για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» & ζήτησε την συνδρομή προσωπικά του κ. Λιβάνιου & της Κυβέρνησής του σε καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τον Δήμο, απαριθμώντας μια σειρά έργων που ήδη είναι ενταγμένα ή είναι προς ένταξη στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000€ & τέλος ανέφερε την σημαντικότητα & την αναγκαιότητα περαίωσης δύο μεγάλων έργων πνοής, το Υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας & το φράγμα της Πύλης, έργα που όπως είπε χαρακτηριστικά…«Είναι αυτά που θα αλλάξουν την μοίρα ολόκληρου του Δήμου».

Κατόπιν σειρά ζητημάτων ετέθησαν από τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Δήμου κ. Παν. Τζιαχρήστο, Σπ. Αποστολόπουλο & Κων/νιά Μπέκου & τον Γεν. Γραμματέα κ. Στεφ. Παιδή, σχετικά με…:την υποστελέχωση προσωπικού στον Δήμο &  παράλληλη αύξηση των πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την αποτυχία της κινητικότητας, καθώς δεν έλυσε το πρόβλημα, στην επιβεβλημένη ανάγκη μείωσης των επιτοκίων που επιβάλλει το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών με το τηλεοπτικό σήμα, την ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη αδικιών και θα ενισχύουν τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και δημοτικής Αρχής.

Επίσης σε ένα πιο ευέλικτο & ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά στο καθεστώς των ελέγχων, που θα ξεδιαλύνει το τοπίο στόχευσης των οικονομικών Υπηρεσιών των Δήμων, στην επιτυχία του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» ζητώντας την ενδυνάμωσή του & όχι την κατάργησή του, μιας κι αυτό αποτελεί το μοναδικό εργαλείο των Τεχνικών Υπηρεσιών στην χρηματοδότηση & «ωρίμανση» έργων, ενώ διαθέτει και μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το ΕΣΠΑ.

Ακόμη στην ύπαρξη προβλημάτων που σχετίζονται με τις οριοθετήσεις των οικισμών, καθώς δεν υπάρχει σαφές πολεοδομικό σχέδιο με αποτέλεσμα την μη υλοποίηση έργων. Ζήτημα το οποίο επιβάλλει την άμεση χρηματοδότηση προς επίλυση της πολεοδόμησης σε αυτούς & κατά βάσην ορεινούς οικισμούς, ενώ το ανύπαρκτο αποχετευτικό σύστημα της πόλεως της Πύλης, έχει αναδειχθεί ως μείζον ζήτημα για την πρωτεύουσα του Δήμου και επιζητείται ο τρόπος ένταξής του σε πρόγραμμα, καθώς το κόστος υλοποίησής του είναι μεγάλο & δεν μπορεί ο Δήμος με τις δυνατότητες που έχει σήμερα, να το υλοποιήσει.

Επίσης αναφέρθηκαν ζητήματα όπως οι καθυστερήσεις στις χρηματοδοτήσεις έργων, η υφιστάμενη γραφειοκρατεία κατά την υποβολή προτάσεων που ενώ αυτές γίνονται στην ώρα τους, η διαδικασία όμως εξέτασής τους είναι χρονοβόρα. Όσον αφορά στις μελλοντικές προσκλήσεις κατάθεσης προτάσεων, ιδίως αυτές που αφορούν μικρούς & ορεινούς Δήμους, θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες & επικεντρωμένες στις πραγματικές ανάγκες αυτών. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει & με τις αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων.

Ο κ. Λιβάνιος άκουσε με προσοχή & ενδιαφέρον τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο Δήμος και δείχνοντας κατανόηση, είπε χαρακτηριστικά ότι «Ήρθα περισσότερο για να ακούσω και να κατανοήσω τα προβλήματα της περιοχής», παραδεχόμενος ότι τα τελευταία χρόνια οι περιφερειακοί Δήμοι είναι οι πιο αδικημένοι σε σχέση με τους αστικούς.

Παίρνοντας θέση ο κ. Υφυπουργός και αναλύοντας με πολύ υπομονή & εύθυμη διάθεση το κάθε ζήτημα ξεχωριστά, ανέφερε πως με αγαστή συνεργασία όλων & με την ΚΕΔΕ, θα πρέπει να βρεθεί σύστημα ανακατανομής των ΚΑΠ, που θα βασίζεται σε στοιχεία & παραμέτρους πολύ σημαντικά, που θα ενισχύουν τους περιφερειακούς Δήμους, ενώ από τον Απρίλιο θα μπει σε ισχύ ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα δίνει μεγαλύτερη ευελεξία στους ίδιους τους Δήμους να αποφασίζουν τι πραγματικά έργα χρειάζονται.

Όσον αφορά για το δύο χρηματοδοτικά πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»ήταν κατηγορηματικός, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως, «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Συνεχίζει κανονικά, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δεν υπήρξε ποτέ κανένα θέμα και καμία σκιά. Επομένως όλα τα έργα θα προχωρήσουν κανονικά».

Το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» όπως όλοι γνωρίζουν εξυπηρετούσε «βαρειά» έργα και αφού αποσαφηνίστηκε το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων & του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, σύμφωνα & με τον αρμόδιο Υπουργό, κανένα έργο δεν θα χαθεί. Όλα συνεχίζονται κανονικά».

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στο οποίο θα δοθεί λύση, ενώ για το επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων είπε πως & σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, θα γίνει προσπάθεια εξασφάλισης καλύτερων & ανταγωνιστικότερων επιτοκίων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εμπορική Τράπεζα.

Για την υποστελέχωση προσωπικού είπε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο σύνολο των περιφερειακών Δήμων & κυρίως στην ειδικότητα του Πολ. Μηχανικού, με αποτέλεσμα τα χρήματα που διατίθενται μέσω ΕΣΠΑ να μην μπορούν να αντληθούν & να αξιοποιηθούν. Πάνω σ΄αυτό μία λύση μπορεί να δοθεί μέσω στρατηγικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η άλλη που θεωρείται & πιο άμεση, είναι η δημιουργία ενός είδους δεξαμενής σε Περιφερειακό επίπεδο υπό την ΕΕΤΑ και θα μπορεί ο Δήμος να συμβληθεί μαζί τους με δικαίωμα υπογραφής, επίβλεψης κλπ. Αυτό θα ξεκινήσει από 1η Απριλίου.

Για το «αποχετευτικό» της Πύλης ο κ. Υφυπουργός το ενστερνίστηκε ως μείζον θέμα & θα πρέπει να μπει στην πρώτη λίστα επίλυσης των ζητημάτων, ενώ για το θέμα του τηλεοπτικού σήματος ανέφερε πως θα γίνει παρέμβαση & στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όσον αφορά τα δύο φράγματα, Μεσοχώρας & Πύλης, ο κ. Λιβάνιος είπε χαρακτηριστικά πως «Αυτό είναι όχι απλώς κεντρική, αλλά κεντρικότατη κυβερνητική επιλογή & πολιτική, υπάρχει επικοινωνία & με τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και θα πρέπει να επιλυθεί».

Τελειώνοντας ο κ. Υφυπουργός, τόνισε ενώπιον όλων, ότι θα είναι σε επικοινωνία με την δημ. Αρχή, ώστε να μπορέσουν από κοινού να προχωρήσουν διάφορα ζητήματα, από τα μικρά ως τα μεγάλα και να μπουν σε μια σειρά.

Στον κ. Λιβάνιο με το πέρας της σύσκεψης δωρήθηκε ως αναμνηστικό της επίσκεψής του στην Πύλη, μία εικόνα με τον Αγιο Βησσαρίωνα, προστάτη της Πύλης, ενώ κατόπιν ο Δήμαρχος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του, σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής.

Το απόγευμα ο κ. Λιβάνιος θα είχε άτυπη συνάντηση στα Τρίκαλα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων & πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου, ενώ αύριο Τρίτη θα παραστεί στο συνέδριο των ΔΕΥΑ στη Λάρισα.

Livanios Pyli (5)

Livanios Pyli (8)

Livanios Pyli (9)

Livanios Pyli (16)

Livanios Pyli (17)

Livanios Pyli (18)

Livanios Pyli (21)

Livanios Pyli (23)

Livanios Pyli (24)

Livanios Pyli (25)

Livanios Pyli (26)

Livanios Pyli (27)

Livanios Pyli (28)

Livanios Pyli (29)

Livanios Pyli (30)

Livanios Pyli (31)

Livanios Pyli (32)

Livanios Pyli (33)

Livanios Pyli (35)

Livanios Pyli (36)

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

ΔΑΟ Τρικάλων: Ηλεκτρονικά & έως στις 15/12 η υποβολή δηλώσεων συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών