Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a ceremony at a shipyard in Istanbul, Turkey November, 4 2018. Kayhan Ozer/Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Η είσοδος του γεωτρύπανου της ExxonMobil στη Μεσόγειο ήταν αυτή που προκάλεσε την έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να βρεθεί στη γωνία των εξελίξεων

Ιαχές πολέμου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπολύει ο Σουλτάνος διατηρώντας κι ενισχύοντας το σκηνικό έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και παρά το γεγονός ότι η Αθήνα απάντησε χθες στην Αγκυρα ότι περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι διπλωμάτες αλλά και οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση.

Η είσοδος του γεωτρύπανου της ExxonMobil στη Μεσόγειο ήταν αυτή που προκάλεσε την έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να βρεθεί στη γωνία των εξελίξεων. Ωστόσο, οι απειλές του δείχνουν κι έναν πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται σε δύσκολη θέση διότι δεν μπορεί να σταματήσει τις εξελίξεις.

Η απόφαση του Ντ. Τραμπ να στηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες που κάνουν ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η εμπλοκή του Ισραήλ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Αγκυρα για να αντιδράσει με σοβαρότητα, παρά μόνο σπασμωδικά.

 Μια τέτοια ενέργεια είναι και η προβοκάτσια που επιχείρησαν να στήσουν χθες το βράδυ τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία έκαναν λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων από ελληνικό πλοίο. Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο IHA μετέδωσε ότι ελληνικό ερευνητικό σκάφος και μάλιστα του Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα προερχόμενο από τη Σάμο, ανοιχτά του Κουσάντασι. Μάλιστα οι Τούρκοι υποστήριξαν πως οι κινήσεις του ελληνικού σκάφους καταγράφηκαν από τουρκικά πλοία, ενώ το ελληνικό σκάφος απομακρύνθηκε μετά την παρέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής. Από την πλευρά της Αθήνας έλεγαν ότι το εν λόγω σκάφος δεν ήταν παρά πλοίο που ανήκει στην Frontex και που περιπολούσε στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αισθάνεται στριμωγμένος καθώς σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 χωρίς να πάρουν την άδειά του. Η τουρκική διπλωματία έχει τονίσει κατά καιρούς πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην «γαλάζια πατρίδα», δηλαδή στη θάλασσα χωρίς να ερωτηθεί η Αγκυρα. Όμως, η ExxonMobil συνεχίζει τον σχεδιασμό της χωρίς να ρωτήσει κανέναν και μάλιστα με τη στήριξη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, έκανε γνωστό μέσω twitter ότι πριν από μερικές ημέρες ένα αντιτορπιλικό, το USS ROSS (DDG 71) προσέγγισε τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Κι αυτή φαίνεται να είναι μόνον η αρχή καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί θα ενισχύσουν την παρουσία τους γύρω από το οικόπεδο 10 δημιουργώντας ασπίδα προστασίας στο γεωτρύπανο.

Στέλνουν έτσι μήνυμα στην Αγκυρα να περιοριστεί στους λεονταρισμούς και να μην τολμήσει να κάνει κάποια πολεμική ενέργεια γιατί θα αντιδράσει άμεσα η Ουάσιγκτον. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ που δείχνει την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τις ενεργειακές πηγές της, μαζί φυσικά με παγκόσμιους κολοσσούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δυο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke θα πάρουν μέρος στην άσκηση Νέμεσις που διοργάνωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία πήραν μέρος ναυτικές δυνάμεις από την Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Επίσης, σύμφωνα με το hellasjournal, Ισραηλινά F-16 Soufa ήταν στη Λάρισα και δεν δίστασαν να πετάξουν, μαζί με ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη και σε πτήσεις εξοικείωσης σε περιοχές που θέλει ως αποστρατικοποιημένες η Αγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επικρατεί συσσώρευση πολεμικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ, έχουν συνωστιστεί οι στόλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, αλλά και της Τουρκίας ενώ παρουσία έχει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας NAVTEX με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10. Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18, που κοινοποιήθηκε από το LARNACA/CYPRUS RADIO, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο. Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries, αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού στις 12 Νοεμβρίου.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν; Είναι ένα ερώτημα καθώς από τη μια δεν θα ήθελε σε καμιά περίπτωση να πάει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων, ειδικά μετά από όσα έχει πει ως «χωροφύλακας» της περιοχής.
«Εκείνοι που νόμιζαν ότι μπορούν να παρακάμψουν την Τουρκία στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισαν να καταλαβαίνουν το λάθος τους…Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις εναντίον δικαιωμάτων και εδαφών άλλων χωρών. Αλλά αυτά που ζήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και  στο Αιγαίο ανέδειξαν την ανάγκη να είναι ισχυρή η Τουρκία και να είναι  δυνατό το Πολεμικό Ναυτικό. Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες αποδυνάμωσης της θαλάσσιας ισχύος της Τουρκίας.

Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του Ταγίπ Ερντογάν και είναι σίγουρο ότι ο Νοέμβριος θα είναι καυτός στο νέο… τρίγωνο των Βερμούδων που σχηματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

in.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …