περιφέρεια

Συνάντηση Θεσσαλών αυτοδιοικητικών με τον υπουργό Περιβάλλοντος
Αντίθετα δεν εξετάζει το Υπουργείο τη συνέχιση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο
Θεσσαλικοί φορείς: «Να αναλάβει ο Υπουργός τις ευθύνες του για τη μη αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία και για οποιοδήποτε πλημμυρικό φαινόμενο παρουσιαστεί»

Η βούληση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα, κόστους 511 εκατ. ευρώ με σημερινές τιμές, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Θεσσαλών αυτοδιοικητικών με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη σε συνάντηση στην Αθήνα. Αντίθετα σε ότι αφορά το έργο της Συκιάς και τις υπολειπόμενες εργολαβίες για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την συνέχισή τους, παρά τη διαφορετική άποψη των θεσσαλικών φορέων.
Επιπρόσθετα η αντιπροσωπεία των θεσσαλικών φορέων σημείωσε ότι το έργο της Μεσοχώρας πρόκειται για να φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα παράξει μεγάλες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν εφικτοί οι στόχοι της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, θα αποφευχθεί η χρήση τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ενεργειακά μας αποθέματα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και θα πάψει η χώρα μας να πληρώνει ετησίως περί τα 5 εκ. ευρώ στο χρηματιστήριο των ρύπων. Οι ετήσιες απώλειες για τη ΔΕΗ από τη μη λειτουργία του έργου ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, οι δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, πλήθος στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΘΕΜ κ. Ιωάννης Καλλές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Βασίλης Τσιωνάς, επιστήμονες, νομικοί και στελέχη του γραφείου υπουργού.
Ο φορείς της Θεσσαλίας ζήτησαν από τον υπουργό την άμεση υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το φράγμα της Μεσοχώρας, για την οποία δεν δόθηκε σαφής δέσμευση για το πότε θα υπογραφεί. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, ζήτησαν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, για να προστατευθεί η ευρύτερη περιοχή του Μουζακίου από τις πλημμύρες, καθώς τα έργα του Αχελώου θα την προστάτευαν από τέτοια φαινόμενα καθώς και έργα συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών και να εκτελεσθούν άμεσα. Επίσης συμπληρωματικά να χρηματοδοτηθούν επαρκώς μικρότερα έργα νερού, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων Προγραμμάτων.
Όπως ανέφεραν οι Θεσσαλοί αυτοδιοικητικοί: «Πριν από ακριβώς ένα χρόνο είχαμε στη δυτική Θεσσαλία μια πλημμύρα εκατονταετίας. Μεγάλες εκτάσεις πλημμύρισαν από έντονες βροχοπτώσεις γιατί τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και της Συκιάς δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παρ’ ολίγον θα είχαμε εκτροπή. Είναι αδιανόητο ένα έργο, που είναι ολοκληρωμένο σε μεγάλο ποσοστό και για το οποίο έχουν δαπανηθεί 590 εκατ. ευρώ (με σημερινές τιμές) από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, να εγκαταλείπεται. Στο σημείο που βρίσκονται τα έργα του Αχελώου, μια λύση υπάρχει, η συνέχιση των έργων. Η συνέχιση τους είναι περιβαλλοντικά συμφέρουσα, βιώσιμη και θετική για την οικονομία, για το περιβάλλον, αλλά και για τα υδατικά συστήματα της Θεσσαλίας. Τυχόν εγκατάλειψη των έργων θα σημάνει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς το κόστος αποκατάστασης είναι ανυπολόγιστο. Το έργο αυτό άντεξε πολύ ως σταματημένο. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη καταστροφή στην περιοχή».
Σε ότι αφορά το ζήτημα των Διαχειριστικών Σχεδίων Υδάτων, όπως είναι γνωστό εκκρεμεί η εκδίκαση τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από αίτηση αναστολής οικολογικών οργανώσεων. Εκείνο που τονίστηκε από τους φορείς της Θεσσαλίας ήταν ότι είναι αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια διόρθωσης και διαφοροποίησης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, καθώς αυτό θα σημάνει καθυστέρηση με απρόβλεπτες συνέπειες για όλα τα έργα ύδρευσης – άρδευσης στη Θεσσαλία. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση του Υπουργείου και η υπεράσπιση των σχεδίων, καθώς εκείνο τα έχει εκπονήσει και εγκρίνει, ενώ το περιφερειακό συμβούλιο έδωσε σύμφωνη γνώμη.
Στη συνέχεια η θεσσαλική αντιπροσωπεία βρέθηκε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου υπήρξε συνάντηση με τη διοίκησή της η οποία επικαιροποιησε το ενδιαφέρον της και την τεχνική και χρηματοδοτική της ετοιμότητά για το έργο της Μεσοχώρας.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Νάκος: Ο «σερ» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…Έχουμε τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο, αλλά περισσότερη δυναμική, ως παράταξη άσκησης εξουσίας

Χρήστος Νάκος…Ένας άνθρωπος, που οι περισσότεροι από εμάς, τον γνωρίσαμε μέσα από τη…