therapeytiko-masaz

Ένα θεραπευτικό μασάζ διαφέρει ανάλογα με την τεχνική φυσιοθεραπείας που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του σώματος. Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά στους πιο γνωστούς τύπους τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζετε.

Το θεραπευτικό μασάζ έχει διαφορετικούς τύπους, και όλοι τους χωρίζονται σε υποκατηγορίες. Όμως, όλες οι τεχνικές είναι εξαιρετικές για την αντιμετώπιση διαταραχών του σώματος, καθώς μπορούν να μειώσουν αισθητά τον πόνο.

Το μασάζ είναι η χειραγώγηση των μαλακών ιστών. Αυτό επιτυγχάνεται με ρυθμικές κινήσεις επαρκούς έντασης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Τα παραπάνω γίνονται είτε στα επιφανειακά στρώματα του ιστού, είτε στα βαθιά στρώματα. Τα μασάζ έχουν θεραπευτικό σκοπό, μπορεί να είναι αθλητικά, αλλά και να γίνονται για την υγιεινή.

Τα μασάζ για την υγιεινή έχουν ως κύριο στόχο την αισθητική, ενώ τα αθλητικά μασάζ είναι καλά τόσο για πριν, όσο και για μετά από κάποια σωματική δραστηριότητα.

Ετυμολογικά η λέξη “μασάζ” αποκαλύπτει την ιδιότητά της. Στα Αραβικά, μας (mass) σημαίνει “απαλό τρίψιμο”. Στα Ελληνικά, η λέξη μάσσειν σημαίνει “ζυμώνω”, και στα Εβραϊκά μάσεχ (mashech), σημαίνει “πασπατεύω”.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε κυρίως για τους διάφορους τύπους του θεραπευτικού μασάζ. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να το χωρίζουμε σε κατηγορίες, ας δούμε πώς επιδρά στο ανθρώπινο σώμα.

Θεραπευτικό μασάζ – Η επίδραση στο σώμα

Γενικά, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το μασάζ, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να γίνονται κάποιες κινήσεις. Έτσι, ένας τρόπος ίσως είναι πιο ενδεδειγμένος από κάποιον άλλο επειδή μπορεί να είναι πιο βολικός ανάλογα με το είδος του μασάζ.

Είναι λανθασμένη η σκέψη ότι τα μασάζ χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία προβλημάτων με τους μυς. Τα οφέλη των θεραπευτικών μασάζ είναι τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Για την ακρίβεια, μπορείτε να συνδυάσετε δύο ή περισσότερους τύπους στην ίδια θεραπεία για να βελτιώσετε έναν άνισο ιστό. Παρακάτω έχουμε ορισμένα οφέλη του θεραπευτικού μασάζ:

  • Ανάπτυξη μυών
  • Διαστολή σφιγμένων μυών
  • Μακροπρόθεσμη ευλυγισία ιστών
  • Καταπράυνση πόνου
  • Αίσθημα γενικευμένης ευεξίας
  • Βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας και του αίματος

Τύποι θεραπευτικού μασάζ

Γυναίκα δέχεται μασάζ από θεραπεύτρια
Οι διαφορετικοί τύποι μασάζ ποικίλλουν ανάλογα με την τεχνική και τον στόχο που θέλει να πετύχει η θεραπεία.

Παρότι η κατηγοριοποίηση του θεραπευτικού μασάζ διαφέρει, εδώ έχουμε μια γενική λίστα η οποία περιγράφει τις κατηγορίες βάσει των μηχανισμών τους:

  • Τρίψιμο – γλίστρημα
  • Ζύμωμα
  • Τριβή
  • Συμπίεση
  • Επίκρουση
  • Δονήσεις

Ας ρίξουμε μια πιο λεπτομερή ματιά:

Θεραπευτικό μασάζ: Τρίψιμο – γλίστρημα

Πρόκειται για ομοιόμορφο και αργό τρίψιμο μιας περιοχής του σώματος. Γενικά, γίνεται κατά μήκος ή κυκλικά. Είναι πολύ σημαντικό να μην τριφτεί κάποιος ιστός που δε χρειάζεται θεραπεία.

Το βαθύ τρίψιμο είναι ένα είδος μασάζ μέσα σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, στόχο έχει την αποσυμπίεση και την ενεργοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου. Για να το επιτύχει αυτό, το μασάζ πρέπει να προάγει την επιστροφή της κυκλοφορίας από τις φλέβες η οποία πολλές φορές σταματά.

Πρόκειται για επιφανειακό μασάζ κατά το οποίο η τριβή μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία της επιφάνειας στους εξωτερικούς ιστούς, όπως είναι το δέρμα, καθώς και να προάγει την αναγέννηση του δέρματος.

Ζύμωμα

Γενικά, αυτό είναι ένα από τα πιο ενεργητικά είδη θεραπευτικού μασάζ, μαζί με την επίκρουση. Το ζύμωμα προσπαθεί να αποκολλήσει τον επιφανειακό ιστό από το βαθύ στρώμα, καθώς και να εκτοπίσει τις μυϊκές ίνες.

Αυτή η τεχνική συνδυάζει κινήσεις ανοίγματος, συστροφής, και τεντώματος οι οποίες εκτελούνται ρυθμικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τεχνική για να απομακρύνετε τοξικές ουσίες από τους ιστούς, να προάγετε τη θρέψη των μυών και την χαλάρωση. Το βαθύ ζύμωμα μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα συστολής των μυών σας.

Άνδρας δέχεται μασάζ στο πόδι
Οι κινήσεις αυτής της τεχνικής είναι σύντομες. Οι θεραπευτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ελεγχόμενη πίεση και αυτό γίνεται συνήθως με τα δάκτυλά τους. Συνήθως εφαρμόζεται στις αρθρώσεις.

Συμπίεση

Στη συνέχεια, έχουμε μια στατική τεχνική στην οποία δεν υπάρχει εκτοπισμός των ιστών. Εδώ, ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια συμπιέζει την περιοχή για μισό με ένα λεπτό χωρίς να κινείται στις πλευρές.

Θεραπευτικό μασάζ – Επίκρουση

Μέσα στους διάφορους τύπους θεραπευτικών κινήσεων που περιλαμβάνουν ζύμωμα, η επίκρουση είναι ο πιο ενεργητικός τύπος. Υπάρχουν δύο τρόποι εκτέλεσης: χτύπημα και “πελέκημα”. Οι θεραπευτές χτυπούν με τις παλάμες τους.

Ομοίως, το “πελέκημα” γίνεται με την ωλένια πλευρά του χεριού, ασκώντας συνεχή πίεση με μεγάλη ενέργεια. Επίσης, αυτό γίνεται χωρίς να χάνεται η επαφή ανάμεσα στον θεραπευτή ή τη θεραπεύτρια και το δέρμα.

Η επίκρουση αυξάνει την κυκλοφορία στην περιοχή, θρέφει τον μυ, και αυξάνει τη μυϊκή συσταλτικότητα. Έτσι, τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να το θεωρούν διεγερτικό μασάζ. Ο λόγος είναι πως βελτιώνει τη γενική ευεξία του δέκτη.

Δονήσεις

Οι κινήσεις αυτής της τεχνικής είναι μικρές και ρυθμικές. Τα χέρια έχουν συνεχή επαφή με το δέρμα και ο πήχης του θεραπευτή ή της θεραπεύτριας κάνει στατικές συσπάσεις οι οποίες δημιουργούν δονήσεις.

Ωστόσο, οι θεραπευτές κουράζονται γρήγορα όταν εκτελούν αυτήν την τεχνική. Μερικά από τα αποτελέσματα αυτού του μασάζ είναι η μυϊκή χαλάρωση, η διέγερση της κυκλοφορίας και η απόσπαση πνευμονικών εκκρίσεων για ασθενείς που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Εσείς γνωρίζατε τι είναι το θεραπευτικό μασάζ; Όπως μπορείτε να δείτε, τα οφέλη του δεν περιορίζονται μόνο στην αποκατάσταση των μυών. Συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό για να δείτε ποιος τύπος μασάζ είναι καλύτερος για εσάς αν θέλετε να το εντάξετε στη θεραπεία σας.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…