toev

Πριν από λίγες μέρες έληξε η προθεσμία που έδωσε η ΔΕΗ στους ΤΟΕΒ για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την επιχείρηση.

Αν και οι οργανισμοί που διατηρούν μεγάλες και αρρύθμιστες οφειλές είναι λίγοι, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος ο αριθμός των παραγωγών που αρδεύουν μέσω αυτών και θα πληγούν σε περίπτωση νέας διακοπής νερού στα χωράφια που καλλιεργούν.

Αρκετοί εξ αυτών συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες προκαταβολές για να μη χάσουν την παροχή, εξέφρασαν ωστόσο την άποψη ότι τους ζητείται να υπογράψουν μη βιώσιμες ρυθμίσεις. Στις εξελίξεις ήρθε να προστεθεί και μια κυβερνητική τροπολογία, με στόχο να εξομαλύνει την κατάσταση. Κυβέρνηση: «Στοπ» στην αφερεγγυότητα Ως μια νομοθετική παρέμβαση-δικλείδα ασφαλείας για τη ΔΕΗ έναντι των οφειλετών της, αλλά και για τους συνεπείς παραγωγούς που πλήρωναν, χαρακτήρισαν την κυβερνητική τροπολογία οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Παναγιώτα Βράντζα και Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στην «ΥΧ».

Ο κ. Αραχωβίτης πρόσθεσε ότι η νομοθετική παρέμβαση έγινε κατόπιν συνεννόησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη ΔΕΗ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο μέλλον ο αριθμός των 36 δόσεων, που αφορά όμως τους παραγωγούς και όχι τους ΤΟΕΒ. Τόσο ο βουλευτής, όσο και άλλοι έμπειροι παράγοντες στον αγροτικό τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση θεωρούν ότι είναι αναγκαία η επανασύσταση των παλιών Υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ). Θετική η ανάμειξη των ΔΟΥ, ερώτημα οι 36 δόσεις .

Η σημαντικότερη διάταξη της τροπολογίας (παράγραφος 7) αναφέρει ότι δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς – οφειλέτες προς τους ΤΟΕΒ να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής εντός 12 μηνών, ή να ενταχθούν σε ρύθμιση έως και 36 δόσεων. Εάν δεν γίνει τίποτα από τα παραπάνω, τα χρέη μεταφέρονται στις οικείες ΔΟΥ των αγροτών-οφειλετών. Αν και όλοι οι εκπρόσωποι των οργανισμών μάς ανέφεραν ότι το μέτρο της αποστολής των χρεών των παραγωγών στις ΔΟΥ θα βελτιώσει την εισπραξιμότητά τους, η δυνατότητα για ρύθμιση 36 δόσεων τούς προβληματίζει.

«Θεωρώ ότι θα πάμε πίσω στις εισπράξεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι, Γεράσιμος Μακρής. «Είναι μια περίοδος που οι παραγωγοί δεν έχουν ρευστότητα. Σήμερα (σ.σ. 12/6) ειδοποιηθήκαμε ότι το ρεύμα κόβεται εκ νέου». Σχετικά με τις οφειλές 2,9 εκατ. ευρώ του ΤΟΕΒ, ανέφερε πως «μόνο οι τόκοι υπερημερίας είναι 500.000 ευρώ. Κάναμε επανειλημμένα προτάσεις στη ΔΕΗ αλλά δεν τις δέχτηκε».

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αχέροντα στην Πρέβεζα, Γιάννης Κίτσου, δήλωσε από την πλευρά του: «Συγκεντρώσαμε και καταθέσαμε την προκαταβολή των 500.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών οφειλών μας, γι’ αυτό και σήμερα έχουμε νερό. Για τα υπόλοιπα φοβάμαι πως δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, θα πρέπει και η ΔΕΗ να δείξει επιείκεια», συμπλήρωσε. Ο ίδιος μας πληροφόρησε ότι οι καλλιέργειες στην περιοχή υπέστησαν σημαντικές ζημιές τις ημέρες που είχε διακοπεί η παροχή νερού.

Πιέζει για ρυθμίσεις η ΔΕΗ

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μέχρι στιγμής, από τα 45,6 εκατ. ευρώ των 206 οφειλετών ΟΕΒ, μόνο τα 7 εκατ. ευρώ είναι σε ενεργό διακανονισμό. Αν και κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η αισιοδοξία ότι ΤΟΕΒ με μεγάλες οφειλές θα έρθουν σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για νέα ρύθμιση έως και 100 δόσεων, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος, «ένα μέρος από τα 2,5 εκατομμύρια της συνολικής μας οφειλής, εξυπηρετείται σε παλαιότερη ρύθμιση με 36 δόσεις.

Για τα τρέχοντα είχαμε την πληροφόρηση ότι θα πήγαιναν στις 100 δόσεις γι’ αυτό και τα είχαμε αφήσει εκτός, κάτι που όμως δε συνέβη. Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να τα ρυθμίσουμε σε 24 δόσεις», διευκρίνισε ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών αυτών. Ο ίδιος μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα χάσουν την άρδευση οι 13.000 παραγωγοί του οργανισμού.

Γ. Σταθάκης: Δίκαιη λύση στο πρόβλημα των οφειλών

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Υποστηρίζουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συνδράμουμε στην εύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών των ΟΕΒ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή άρδευση των καλλιεργειών και να μην τεθεί σε κίνδυνο η αγροτική παραγωγή. Προωθούμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος των ΟΕΒ, καθώς και ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προς ίδια χρήση (γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Στην κατεύθυνση αυτή, μπορεί να αξιοποιηθούν δύο χρήσιμα εργαλεία:

  • Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες αγροτών έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλακούν ενεργά στην αυτοπαραγωγή ενέργειας.
  • Η δυνατότητα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που επιτρέπει τον συνυπολογισμό της ποσότητας που παράγεται με την ποσότητα που καταναλώνεται. Προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύναμε το πλαίσιο εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού σε όλες τις τεχνολογίες και διπλασιάζουμε το μέγιστο όριο ισχύος κάθε εγκατάστασης στο 1MW.

Ένας αγρότης (ή μια ομάδα αγροτών που δημιουργούν Ενεργειακή Κοινότητα) μπορεί να αξιοποιήσει μέρος του χωραφιού του για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενέργεια που θα παράγει σε αυτά θα αντισταθμίζεται με την ενέργεια που καταναλώνει για τις αγροτικές εργασίες του.

Ζητούμενο όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων στη στροφή στις ΑΠΕ, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάχυση των ωφελειών αλλά και να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος και ο συντεταγμένος διάλογος, που επιτρέπει τη διαμόρφωση συναινέσεων και άρα την αποφυγή συγκρούσεων στις τοπικές κοινωνίες».

ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς σε χάρτες και γραφήματα: Το χρονικό της σύγκρουσης

Η Γάζα έχει πληθυσμό περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε μια από τις πιο πυκνοκα…