psifiaki_georgia_6

Στο πλαίσιο των νέων προτάσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για το 2021-2027, αναπτύσσεται ένα νέο εργαλείο που βοηθά τους αγρότες να διαχειρίζονται τη χρήση των λιπασμάτων στην εκμετάλλευσή τους.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εν λόγω εργαλείο ονομάζεται FaST από το Farm Sustainability Tool for Nutrients (δηλαδή: εργαλείο βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα θρεπτικά συστατικά), προτείνεται στο πλαίσιο των καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών και στοχεύει στη διευκόλυνση της βιώσιμης χρήσης λιπασμάτων για όλους τους αγρότες στην ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα.

Οι προτάσεις της ΚΓΠ περιλαμβάνουν υψηλές φιλοδοξίες για περιβαλλοντική και κλιματική δράση και ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα. Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους, το FaST στοχεύει να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη δράση για την αλλαγή του κλίματος, στην περιβαλλοντική φροντίδα και έμμεσα στην υποστήριξη της ανανέωσης των γενεών.

Προκειμένου να χρησιμοποιείται από τους αγρότες δωρεάν, το εργαλείο FaST θα παρέχει αυτόματα πληροφορίες σχετικά με επιλεγμένα αγροτεμάχια, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, τον αριθμό των ζώων στην εκμετάλλευση και την ποσότητα κοπριάς που παράγουν. Θα υπάρχουν επίσης διαθέσιμα πρόσθετα δεδομένα για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών, όπως δεδομένα σχετικά με το έδαφος, την εγγύτητα προστατευόμενων περιοχών και νομικά όρια για τη χρήση θρεπτικών ουσιών. Θα είναι προσβάσιμο μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών ή tablet ως ψηφιακό εργαλείο, και ο χρήστης θα μπορεί να δεχτεί ή να επεξεργαστεί τα παρεχόμενα δεδομένα. Το εργαλείο θα προτείνει ένα σχέδιο διαχείρισης των θρεπτικών ουσιών, το οποίο θα παρέχει προσαρμοσμένες συστάσεις για τη λίπανση των καλλιεργειών για την επιλεγμένη εκμετάλλευση.

Η χρήση του θα αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η μείωση της διαρροής θρεπτικών ουσιών στα υπόγεια ύδατα και τα ποτάμια, καθώς και θετική συμβολή στην ποιότητα του νερού και του εδάφους. Το εργαλείο θα έχει επίσης νόημα από γεωπονική άποψη. Θα συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, όταν υπάρχει υπο-λίπανση, ή θα μειώσει τη χρήση των θρεπτικών ουσιών, όταν υπάρχει υπερβολική λίπανση. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων και της αποδοτικότητας των γεωργών.

Η απλούστευση των καθηκόντων των γεωργών αποτελεί ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα του FaST. Η καταχώριση δεδομένων και η αλληλοεπικάλυψη εισροών, για παράδειγμα η χειροκίνητη εισαγωγή των ίδιων δεδομένων για διαφορετικούς διοικητικούς οργανισμούς, θα μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, λόγω της ευρείας κλίμακας χρήσης του, το εργαλείο μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από την αγορά ή τις δημόσιες διοικήσεις, διευκολύνοντας περαιτέρω την ψηφιοποίηση της διαχείρισης της ΚΓΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συμβάλλει στο σχεδιασμό του FaST και να παρέχει υποστήριξη για τις απαιτήσεις υπηρεσιών αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων. Οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες αυτής της κοινής πλατφόρμας θα είναι πλήρως προσαρμοσμένες σε κάθε χώρα της ΕΕ ώστε να διασφαλίζεται ότι το εργαλείο προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες, εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες γνώσεις και παρέχει τα επιθυμητά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες (στα αγγλικά) πιέστε εδώ:

Πηγή:agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Την Δευτέρα του Πάσχα, η «Γιορτή Αγάπης», από τον Σύλλογο Γυναικών Αγ. Βησσαρίωνα

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα ΄ΤΟ ΔΟΥΣΙΚΟ¨ σας προσκαλεί στη ¨ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΑΠΗΣ ¨ τη Δε…