DeepSea Metro

Η Τουρκική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει όνομα καθώς η επιχείρηση»Ασπίδα της Μεσογείου» και το πλοίο-γεωτρύπανο DeepSea Metro II είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας με την Τουρκία να κινείται στα όρια μεταξύ διεθνούς δικαίου και ανταγωνιστικών διεθνών συμφερόντων.

O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε οτι τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο ξεκινά την πορεία του προς την ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε ο τούρκος Πρόεδρος «Δεν μπορούμε να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση. Θέλω να ξέρετε ότι σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της ΤΔΒΚ».

Απο την πλευρά του το Τουρκικό Επιτελείο ανακοίνωσε οτι θα αναβαθμίσει την παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην Μεσόγειο. Ειδικότερα ανακοίνωσε τη συμμετοχή δύο κορβετών και δύο υποβρυχίων για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο. στην «Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου».

«Η Τουρκία κινείται στα όρια μεταξύ διεθνούς δικαίου και ανταγωνιστικών διεθνών συμφερόντων, την ώρα που εμείς αδυνατούμε να κατανοήσουμε το παιχνίδι της και οδηγούμαστε προς νέες περιπέτειες και ενδεχομένως νέες εθνικές καταστροφές».

Η Τουρκική απειλή στην Κυπριακή ΑΟΖ έχει όνομα, γράφει ο διεθνολόγος Βασίλης Κοψαχείλης στον ιστότοπο hellasjournal. «Είναι ο συνδυασμός της καθ’ όλα νόμιμης Τουρκικής επιχείρησης “Ασπίδα της Μεσογείου” που ξεκίνησε αρχικά το 2007 και αφορά την προστασία των θαλασσών από την πειρατεία, και την ίδια ώρα την πλεύση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ με τρόπο πειρατικό του ναυλωμένου από την Τουρκία πλοίου-γεωτρύπανου DeepSea Metro II για έρευνες Υ/Α, διότι όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα δικαίωμα στους Κυπριακούς υδρογονάνθρακες έχουν και οι Τουρκοκύπριοι», αναφέρει.

Μπορούν να αντιδράσουν στην λογική της Άγκυρας, Αθήνα και Λευκωσία; Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο κ. Κοψαχείλης «Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αντιδράσει και να ακυρώσει στην πράξη τους Τουρκικούς σχεδιασμούς, πριν να είναι πολύ αργά» ενώ «Η Ελλάδα, για πολλούς και διαφόρους λόγους, δεν μπορεί να αντιδράσει, διότι η εξίσωση ασφάλειας για την Ελλάδα είναι απείρως πιο σύνθετη από αυτή της Κύπρου και γι’ αυτό οφείλει να είναι πολλαπλάσια προσεκτική στις κινήσεις της¨.

Το DeepSea Metro II είναι ακόμη ελλιμενισμένο στο Gebze στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για πόσο ακόμα όμως…

onalert.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Σχετικά με το ΑΔΥΜ-Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή: Εγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Σχετικά με το ΑΔΥΜ-Ατομικό Δελτίο Υγείας του Μαθητή: Εγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησ…