Papakosta
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εφαρμόζει κατά γράμμα ότι υποσχέθηκε προεκλογικά, καταθέτοντας έναν έντιμο Προϋπολογισμό, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη των πραγματικών και όχι των πλασματικών δεικτών της οικονομίας, χτίζοντας κλίμα εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλαίσιο.
Μειώνουμε τους Φορολογικούς δείκτες στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων, αναπροσαρμόζοντας τους φορολογικούς συντελεστές, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και  εξορθολογίζοντας  τις δαπάνες.
Ο προϋπολογισμός του 2020 θα βάλει την Ελλάδα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, που με τις κατάλληλες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και Φορολογικής δικαιοσύνης στους πολίτες.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο με την ομιλία της κας Παπακώστα…

«Κύριε πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια ιστορική – θα πω – συνεδρίαση για να συζητήσουμε και στο τέλος να ψηφίσουμε για τον προϋπολογισμό του 2020.

  • Ιστορική, γιατί αποτελεί την πρώτη συνεδρίαση προϋπολογισμού με την  πρώτη αυτοδύναμη από το 2012 και μετά, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Πολύ σημαντική κατά δεύτερον γιατί πρόκειται για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που έχει αναπτυξιακό πρόσημο και όχι φοροεισπρακτικό χαρακτήρα.

Και αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής μας. Να επενδύσουμε στις υγιείς αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου και να τις υποστηρίξουμε να παράξουν πλούτο και θέσεις εργασίας χωρίς να αποτελούμε τροχοπέδη στην ανάπτυξη τους αλλά δύναμη εκκίνησης και δημιουργίας.

Ο προϋπολογισμός, συνάδελφοι, όπως δημιουργήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό κ. Σταϊκούρα και το επιτελείο του αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προοπτικές για το αύριο των πολιτικών που εξαγγείλαμε προεκλογικά και με αυτές μας εξέλεξε η κοινωνία.

  • Αλλάζουμε κατεύθυνση: Η φιλοσοφία του προϋπολογισμού που συζητούμε σήμερα κινείται στον αντίποδα όσων γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση Τσίπρα.
  • Ρίχνει το βάρος του στην πολιτική των επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, με στόχο την ευημερία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καλά αμοιβόμενων και με σταθερότητα.
  • Δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας, ουσιαστικά και όχι στα λόγια σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη αντιμετωπίζοντας δραστικά την φτώχεια.
  • Αποτυπώνει ξεκάθαρα την μετατόπιση μας από την πολιτική της υπερφορολόγησης του παρελθόντος από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην πολιτική των λιγότερων φόρων και της συνολικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων.

Σήμερα, σχεδόν 6 μήνες μετά την εκλογή μας στην κυβέρνηση και υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη βλέπουμε τα πρώτα θετικά βήματα της πολιτικής αυτής.    

Επιγραμματικά, θυμίζω την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ρύθμιση των 120 δόσεων ενώ η γενικότερη αποτίμηση του πρώτου 6μήνου περιέχει την μείωση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου από 3.9% το Μάρτιο του 2019, σε 1,5% τον περασμένο Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά οι δείκτες του Οικονομικού κλίματος βελτιώνονται σημαντικά,  όπως αυτό καταγράφεται και από το ΙΟΒΕ ενώ διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, συνεχώς αναβαθμίζουν την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα στοιχεία μιλούν ξεκάθαρα αλλά το σημαντικότερο είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά και η αναθέρμανση της αγοράς που βλέπουμε καθημερινά καθώς η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας και την πολιτική που ακολουθούμε αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Με το σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτουμε, εισάγουμε μια νέα λογική διαχείρισης και κατάρτισης. 

  • Κινούμαστε σταθερά μέσα στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος
  • μειώνουμε την φορολογική επιβάρυνση στα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Και τα κάνουμε αυτά χωρίς να μειώνονται οι δαπάνες σε κανέναν άλλο τομέα της πολιτικής μας.

Πως το καταφέρνουμε αυτό;

α) Ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές με δεδομένους φορολογικούς συντελεστές που αποδίδουν  περισσότερα έσοδα.

β) Εξορθολογίζοντας και διορθώνοντας λάθη και αστοχίες της φορολογικής πολιτικής

γ) Διευρύνοντας την φορολογική βάση, δίνοντας βάρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

δ) Ανασχεδιάζοντας τους επιμέρους προϋπολογισμούς των φορέων, με την κατάργηση των πλασματικών ορίων δαπανών ώστε να τελειώνουμε με την δημιουργία των άχρηστων πλεονασμάτων.

Για να καταλάβουμε όμως τι σημαίνουν όλα αυτά αρκεί να θυμηθούμε λίγο τι μας άφησε η περίοδος Τσίπρα.

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Την τετραετία 2015-19, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερηφανευόταν πως πέτυχε ένα υπερπλεόνασμα που έφθασε τα 11,4 δις.

Τι σημαίνει αυτό;

Χρήματα που συγκέντρωσε το δημόσιο μέσα απο την φοροεισπρακτική του πολιτική, αφαιμάζοντας τα νοικοκυριά και στεγνώνοντας την αγορά.

Για να καταλάβουμε σε πραγματικά μεγέθη τι έκαναν, θα σας πω μόνο πως το υπερπλεόνασμα αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με 4 φορές το ύψος των συνολικών ετήσιων εσόδων του ΕΝΦΙΑ.

Έναν επιπλεόν ΕΝΦΙΑ, χρέωσε την κοινωνία ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος και οι συνεργάτες τους!

Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας και εξήντλησαν την ήδη κουρασμένη από την δίνη της κρίσης, αγορά.

Στην δική μας φιλοσοφία, στην δική μας πρακτική πολιτική δεν υπάρχουν αυτά.

Ο προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα, βασίζεται μεν στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μέσα στο 20 θα διαμορφωθεί στο 2.8%, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα προβλέπουμε πως θα είναι κατά 3.58% του ΑΕΠ αυξημένο έναντι του στόχου που έχουμε στην Ενισχυμένη Εποπτεία.

Την ίδια στιγμή τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, μετά και την επιστροφή φόρων, προβλέπεται να διαμορφώνονται στα 54 δις 710 εκατ. ευρώ, αθξημένα κατά 0,8% των εκτιμήσεων του 19. Κι αυτό το καταφέρνουμε χωρίς να αυξάνονται οι συντελεστές αλλά να μειώνονται! Τόσο λόγω της αύξησης του ΑΕΠ όσο και λόγω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και αυξημένης εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ λόγω μειώσεων.

Αναφορικά με τις δαπάνες, αυξάνονται κατά 722 εκατ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση του 19, χωρίς όμως να γίνεται αυτό εις βάρος των δημόσιων πολιτικών αλλά εξορθολογίζοντας τα δημόσια οικονομικά και τους προϋπολογισμούς των φορέων στοχεύοντας παράλληλα στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε κύριοι συνάδελφοι, πως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽στοπτικτικαι οικοδομείύσεων για το 2020,  προβλέπονται πόροι της τάξης των 6 δισ 750 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας μεγάλου εύρους δράσεις που ενισχύουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα της πολιτικής μας.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Χωρίς πολλά λόγια. Ο προϋπολογισμός του 2020, έρχεται να καταγράψει την βούληση και την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να αλλάξει την χώρα δραστικά και με σχέδιο.

Δίνει βάρος στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην εξωστρέφεια. Είναι εμπροσθοβαρής μειώνοντας φόρους και παράλογες δαπάνες, εξορθολογίζοντας τα δημόσια οικονομικά.

Περιγράφει το ίχνος μιας Ελλάδας που στέκεται ισχυρή στα πόδια της. Παράγει, εξάγει, ισχυροποιεί την οικονομία της και οικοδομεί μια νέα σταθερή αναπτυξιακή πραγματικότητα.

Με αυτά, σας καλώ να ψηφίσετε ναί. Λέγοντας, ναι στο αύριο και στην πολιτική του ρεαλισμού και της προοπτικής.

Σας ευχαριστώ!»

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Μπακάλης: Δεσμεύομαι να εργαστώ αγόγγυστα, για τον κάθε πολίτη του Δήμου μας

Επ’ ευκαιρία της εκλογής μου ως δημοτικός σύμβουλος στον Δ. Πύλης, θα ήθελα να ευχαρ…