simorelis

Συνέντευξη παραχώρησε στο ΑΠΕ(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ττικάλων κ. Χρήστος Σιμορέλης την οποία παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω:

Εκτιμάτε ότι η χώρα βρίσκεται  σε τροχιά ανάπτυξης; Ποια η δική σας άποψη;

Βρισκόμαστεσε τροχιά ανάπτυξης και έχουμε υπερβεί  επιτυχώς τη μεγάλη δυσκολία της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει και ο Πρωθυπουργός τα δύσκολα είναι πίσω μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε για να την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θα παραθέσω μερικά θετικά στοιχεία.

Καταρχάς, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έγινε επιτυχώς και αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στην ελληνική οικονομία. Είδαμε αναβαθμίσεις από όλους σχεδόν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές έφεραν πάνω από 1 δις ευρώ στην Ελλάδα μέσα στο περασμένο επτάμηνο, όταν πέρυσι ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Με την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πέφτουν στην αγορά ακόμη 5,6 δις ευρώ που θαδημιουργήσουννέες θέσεις εργασίας.

Η ανεργία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η εισπραξημότητα των φόρων και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποδίδουν και οι οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί. Έχουμε εμφανώς περάσει σε μία νέα σελίδα με αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική οικονομία και οφείλουμε να συνεχίσουμε προς αυτή τηνκατεύθυνση, ώστε  η χώρα να φύγει από την οικονομική επιτροπεία το συντομότερο δυνατό.

-Κατά την περιοδεία σας σε χωριά της περιφέρειας στην οποία εκλέγεστε, ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει; Πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση;

Ο κόσμος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Επισημαίνουν ότι η φορολογία είναι υψηλή και πολλοί νέοι άνθρωποι και επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα για να βρουν δουλειά, όμως πολλοί βλέπουν θετικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που κουνούν τώρα το δάκτυλο, στην περίοδο που κυβέρνησαν τη χώρα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρεθεί η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.  Δημιουργώντας τεράστια χρέη,  ανέχθηκαν τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα και προκάλεσαν τεράστια πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι  επενδύουν στην αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης για να επανέλθουν στις θέσεις τους και να κάνουν άραγε τι;. Σε αγαστή συνεργασία με μερίδα των media που ελέγχουν πλήρως, στηρίζουν σθεναρά μία πολιτική που επί της ουσίας αποσταθεροποιεί τη χώρα.

Λένεότι η χώρα καταστράφηκε τα δυόμισι χρόνια που κυβερνάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α και όχι όλα τα προηγούμενα και περιμένουν να τους πιστέψει ο κόσμος. Επιμένουν ότι αν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ξεχνούν επιλεκτικά τα 4,5+ % πρωτογενή πλεονάσματα του mail Χαρδούβελη και σε πόσα δις παραπάνω μέτρα μεταφράζονται. Ξεχνούν το χρέος που ο ίδιος ο αντιπρόεδρος τους είπε ότι είναι δευτερεύον ζήτημα και προφανώς αποσιωπούν τα σκάνδαλα στην υγεία που έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά και αφορούν τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Ο πολύς κόσμος τα βλέπει αυτά. Δεν πείθεται από όσα λέει η Νέα Δημοκρατία που όταν το αφήγημά της για πτώση της κυβέρνησης και εκλογές κατέρρευσε έσπευσε να επαναφέρει ανεπιτυχώς τη χρεωκοπημένη θεωρία των δύο άκρων. Αυτό λοιπόν που θέλει ο κόσμος είναι η σημερινή κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε η χώρα να υπερβεί την επιτροπεία και η οικονομία να ανακάμψει με όρους δίκαιους και το λαό όρθιο.

-Σε λίγες ημέρες θα πάρει σάρκα και οστά η Διεθνής  Έκθεση Θεσσαλονίκης.  Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό;

            Στη ΔΕΘ θα αναγγείλει ο Πρωθυπουργός την στρατηγική πορεία της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους της.

Η πολιτική κατεύθυνση πρέπει να περιλαμβάνει τη δίκαιη ανάπτυξη με επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που θα αφήνουν όφελος στον τόπο που γίνονται, νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και περισσότερος εκδημοκρατισμός των δημόσιων δομών.

Όσον αφορά το δημόσιο είδαμε την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» που στοχεύει στην ορθολογική ανακατανομή της δημόσιας διοίκησης και  στην απλούστευση των διαδικασιών, με μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό στην πράξη σημαίνει καλύτερη λειτουργία του κράτους. Οι στόχοι της κυβέρνησης που θα αναλυθούν στη ΔΕΘ είναι ουσιαστικά το τελευταίο βήμα μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018.

-Ποια είναι η πορεία των έργων  του Αχελώου; Εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει, όταν λειτουργήσουν  το θεσσαλικό κάμπο;

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι η έκτροπή του Αχελώου δεν ήταν ποτέ στις πολιτικές μας θέσεις. Ήταν μια προεκλογική υπόσχεση ορισμένων πολιτικών ενός άλλου χώρου που γνώριζαν ότι αυτό το έργο δεν θα γινόταν και το χρησιμοποιήσαν για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα.

Αυτή η υπόσχεση πήγε πίσω το νομό μας στο θέμα διαχείρισης των δικών του υδάτων με δημιουργία μικρότερων φραγμάτων, ώστε να αποφεύγουμε τις πλημμύρες το χειμώνα και την ξηρασία το καλοκαίρι. Ένα τελείως διαφορετικό έργο, που λανθασμένα έχει ταυτιστείμε την εκτροπή του Αχελώου, είναι το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας.

Είναι ένα έργο έτοιμο, που για χρόνια ήταν στις καλένδες, με περισσότερα από μισό δις ευρώ διαφυγόντα κέρδη για τη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό. Στις αρχές του Αυγούστου πετύχαμε να  υπογραφείη εκκρεμούσα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία του.

Το έργο βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή αυτάρκεια της ευρύτερης περιοχής.

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Ρελάνς «Μαράβα», με τα βαριά του χαρτιά, πριν την κόψη του νήματος…

Είναι γενική ομολογία πλέον ότι ο νυν και νέου υποψήφιος Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ότ…