Τουρκία_4

Η πανδημία κορoνοϊού έχει γίνει πραγματική πρόκληση για την Τουρκία και αυτό δεν αφορά μόνο το θέμα της επιβίωσης εκατομμυρίων πολιτών. Σύμφωνα με τα διεθνή ιδρύματα, η χώρα κινείται αναπόφευκτα προς οικονομικό κραχ.

Αρχικά, η Τουρκία είχε λίγα κρούσματα αλλά λόγω του μεγάλης επέκτασης του ιού στο γειτονικό Ιράν ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκαν σε τραγικό βαθμό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να ακολουθήσει το «ιταλικό σενάριο».

Η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, οι οποίες, φυσικά απαιτούν τη διαρκή διαθεσιμότητα μεγάλων ποσών χρήματος. Η χώρα συνήθιζε να αντέχει σε κρίσεις λόγω της φθηνής λίρας και της λήψης δανείων, αλλά τώρα δεν μπορεί να συμβεί αυτό.

Τα αποθεματικά της Τουρκίας ανέρχονται σε 89 δισεκατομμύρια δολάρια (εξαιρουμένων των υποχρεώσεων). Το χρέος των τουρκικών εταιρειών, το οποίο πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες, ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια. Ο τουρισμός έφερνε συνήθως περίπου 30 δισεκατομμύρια ετησίως στη χώρα, αλλά αυτό ήταν πριν από την πανδημία.

Τυχόν δάνειο από τις χώρες της G20 δεν θα δοθεί και ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Ως αποτέλεσμα, μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης κινείται προς οικονομικό κραχ, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην περιοχή και να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην ίδια την Τουρκία θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις ροές των μεταναστών όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, ακόμη και από το Αφγανιστάν. Πράγματι, για τους πρόσφυγες, αυτή η χώρα είναι ένα είδος πύλης προς την Ευρώπη.

“Η αλλαγή του καθεστώτος στην Άγκυρα δεν φέρνει κανένα καλό στη Ρωσία. Η Μόσχα υλοποιεί επί του παρόντος πολλά σημαντικά έργα στην Τουρκία ταυτόχρονα. Από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu και τον Turk Stream, μέχρι την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι Τούρκοι να αποφασίσουν να αγοράσουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. Η άνοδος στην εξουσία της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Επιπλέον, λόγω της επιθετικής πολιτικής του Ερντογάν, η Τουρκία συμμετείχε άμεσα ή έμμεσα σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις (Συρία, Λιβύη). Και το πώς θα τελειώσει (και όχι μόνο γι ‘αυτήν) η «επικείμενη καταιγίδα», κανείς δεν ξέρει,” αναφέρει μεταξύ άλλων ρωσικό ΜΜΕ.

Διογκώνονται οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη διογκώσει τις τιμές των τροφίμων στην Τουρκία, της οποίας ο γεωργικός τομέας εξαρτάται υπερβολικά από τις εισαγωγές.

Το μακροχρόνιο πρόβλημα της έλλειψης γεωργικών προϊόντων στην Τουρκία θα μπορούσε να επιδεινωθεί υπό τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, καθώς η κυβέρνηση στηρίχθηκε στις εισαγωγές για να καλύψει τα κενά αντί να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο γεωργικός τομέας της Τουρκίας, που ήδη βρίσκεται σε παρακμή τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ακόμη πιο εύθραυστος κάτω από τα οικονομικά χτυπήματα της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε μόνο βραχυπρόθεσμα και επιφανειακά μέτρα για τον κλάδο όπως και για άλλους κλάδους της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας την πανδημία ως ένα παροδικό πρόβλημα που σύντομα θα ξεπεραστεί.

Με την οικονομία της Τουρκίας να έχει ήδη πληγεί, οι κύριες ανησυχίες της κυβέρνησης ήταν πολιτικές, ειδικά για την αποφυγή περαιτέρω δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα που ελήφθησαν για τον γεωργικό τομέα έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στη διατήρηση της εισαγωγής πρώτων υλών και στην ενίσχυση των αποθεμάτων και πάλι μέσω των εισαγωγών, παρά τα λιγοστά αποθέματα σκληρού νομίσματος της χώρας.

Αυτή η πολιτική όχι μόνο αποθαρρύνει τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και τους εμποδίζει να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια, ενώ ενισχύει την δυσπιστία προς την κυβέρνηση.

Ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, που φέτος ξεκίνησε στις 24 Απριλίου, είναι συνήθως μια εποχή πολλών απαιτήσεων στην Τουρκία, καθώς οι Τούρκοι πολίτες θέλουν πλούσια δείπνα.

Σε μια ζοφερή κατάσταση στην αγορά, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 2% τον Μάρτιο, όταν ο COVID-19 έφτασε επίσημα στην Τουρκία, ενώ τον Απρίλιο οι τιμές αυξάνονται ήδη ακόμα πιο πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

Το τι μέλει γενέσθαι είναι άγνωστο αλλά πρόκειται για μία κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εκρήξεις στην γειτονική χώρα.

Το πιο επικίνδυνο πάντως είναι μια περίπτωση εξαγωγής της τουρκικής κρίσης σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο διότι τότε θα προκαλούσε ακόμη και πολεμικά επεισόδια με τις γειτονικές χώρες με άγνωστα αποτελέσματα, εκτιμούν άλλοι ειδικοί εδώ και μεγάλο διάστημα.
Πηγή: pentapostagma.gr
Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., στην Τ.Κ. Παραμέρου, για το φαινόμενο της κατολίσθησης

Επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – πα…