vaccine-covid-bottles-660 (1)

Με αφορμή τα όσα λέγονται για την ισχύ του εμβολίου σε έναν ιό που μεταλλάσσεται, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κ. Παρασκευή Κατσαούνου είπε ότι, η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθυστέρηση διάγνωσης σοβαρών νοσημάτων λόγω της πανδημίας και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός του χάρτη Πνευμονολογικών Κλινικών, ήταν μερικά από τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 17-20 Δεκεμβρίου 2020.

Για τον σημαντικό ρόλο των πνευμονολόγων στην πανδημία, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ κ. Στέλιος Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι: «Οι πνευμονολόγοι σε όλες τις βαθμίδες υγείας, είτε στο ιδιωτικό ιατρείο, είτε στα κέντρα υγείας  και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τα νοσοκομεία, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ήταν μπροστά. Ήταν στην πρώτη γραμμή και προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή  να δείξουν πραγματικά την αξία της ειδικότητας, ειδικά στον τομέα της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι  γνωστό ότι ήταν και η σοβαρότερη επιπλοκή των ασθενών με λοίμωξη από COVID– 19 και αυτή που ουσιαστικά τους οδηγούσε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Η πανδημία καθυστέρησε τη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018!

«Ελπίζω ότι μετά το τέλος ή την ομαλοποίηση αυτής της πανδημίας, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των Πνευμονολογικών Κλινικών στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον Πνευμονολογικές Κλινικές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.

Οι Πνευμονολογικές κλινικές ανάχωμα για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ

Την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικών Κλινικών επεσήμανε και ο Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κ. Πέτρος Μπακάκος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, είναι εκεί που  θέλεις να σώσεις τον άρρωστο από το βέβαιο θάνατο. Αλλά πριν φτάσεις εκεί, ένα ανάχωμα για τη μείωση των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα ήταν η σωστή λειτουργία των Πνευμονολογικών Κλινικών, οι οποίες παραλαμβάνουν τα περιστατικά που νοσούν από Covid-19 και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να απαιτήσουν εισαγωγή στη ΜΕΘ υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι η αιτία που τους οδηγεί στη μονάδα, όπως είναι η χρήση συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή συσκευών προωθημένης οξυγόνωσης, οι οποίοι μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από την ανάγκη διασωλήνωσης  και εισαγωγής σε ΜΕΘ».

Το εμβόλιο και η μετάλλαξη του ιού

Με αφορμή τα όσα λέγονται για την ισχύ του εμβολίου σε έναν ιό που μεταλλάσσεται, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κ. Παρασκευή Κατσαούνου είπε ότι, η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο γιατί έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα μας.

«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που είναι σημαντικό, και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο. Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε η κ. Κατσαούνου.

Καμπάνια για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα

Στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα για όλο το φάσμα των αναπνευστικών παθήσεων, όπως η κυστική ίνωση και η πνευμονική ίνωση, η φυματίωση  που παραμένει σημαντικό πρόβλημα με έμφαση στο προσφυγικό πληθυσμό, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, οι λοιμώξεις non COVID, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, η διαχείριση της COVID-19 σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και κέντρων υγείας κ.ά.

Τέλος, ένα από τα πολλά σημαντικά που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο είναι και η καμπάνια της Πνευμονολογικής Εταιρείας που αφορά στη δυνατότητα της πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα μέσω της αξονικής τομογραφίας. Η καμπάνια θα αρχίσει μέσα στο 2021 και η ΕΠΕ θα προσπαθήσει να πείσει και την Πολιτεία να εισαγάγει την πρώιμη διάγνωση στον Ασφαλιστικό Τομέα, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή την εξέταση, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και με συγκεκριμένες ενδείξεις.

Πηγή:iatronet.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Μιχαλάκης: Επενδύουμε μαζί σε αυτή τη νέα αφετηρία!

Η Θεσσαλία και ο Νομός Τρικάλων βρίσκονται μπροστά σε μία καθοριστική περίοδο, με την επόμ…