Επιτάφιος Πύλη Arxiki

Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες & την Μεγάλη Παρασκευή, αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές.

Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη. Σχετικά τα τροπάρια: «Ο ευσχήμων Ιωσήφ…»,  και «Ότε κατήλθες προς τον θάνατον…».

Όταν ο Κύριος απέθανε, το σώμα Του μπήκε στον τάφο, η δε ψυχή του ενωμένη με την Θεότητά του κατήλθε στον Άδη και αφού τον νίκησε απελευθέρωσε τις ψυχές. Και την τρίτη ημέρα ενώθηκε και πάλι η Ψυχή με το Σώμα και το Σώμα Ανέστη εκ Νεκρών. Έτσι νικήθηκε ο Άδης και ο θάνατος.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητή. Τα πιο γνωστά είναι: «Η ζωή εν τάφω…», «Άξιον εστί μεγαλύνειν…», «Αι γενεαί πάσαι…» και «Ω γλυκύ μου Έαρ…».

Στη συνέχεια γίνεται η Περιφορά του Επιταφίου, εκτός του ναού και στα όρια της Ενορίας.

Μετά την επάνοδο του Επιταφίου στην εκκλησία διαβάζεται περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (κζ’ 62-66): Αρχιερείς και Φαρισαίοι πηγαίνουν στον Πόντιο Πιλάτο και του ζητούν να σφραγίσουν τον τάφο, επειδή θυμούνται ότι ο Κύριος σε μία αποστροφή των λόγων του είχε πει ότι σε τρεις μέρες θα αναστηθεί. Ο Πιλάτος τους δίνει την άδεια.

Έθιμα

  • Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ομάδες αγοριών, γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας», κρατώντας ένα καλαθάκι, στο οποίο η νοικοκυρά του σπιτιού  εναποθέτει ως προσφορά ένα κόκκινο αυγό, καραμέλες & χρήματα.  Το κόκκινο χρώμα των αυγών συμβολίζει το αίμα από τη θυσία του Χριστού, καθώς & τον τάφο που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά που κρύβει μέσα του τη ζωή, αφού απ’ αυτόν βγήκε ο Χριστός & αναστήθηκε.
    Παλαιομονάστηρο: Η "Αποκαθήλωση"
    Παλαιομονάστηρο: Η «Αποκαθήλωση»

    Παλαιομονάστηρο: "Αποκαθήλωση"

    Πύλη: "Επιτάφιος"
    Πύλη: «Επιτάφιος»
    Πύλη: Περιφορά του Επιταφίου
    Πύλη: Περιφορά του Επιταφίου
    Πύλη: Η χορωδία ψέλνει τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου
    Πύλη: Η χορωδία ψέλνει τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής κατά την διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου.
  • Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Κρούπης, ο Διοικητικής του Α.Τ. Πύλης κ. Χρήστος Παπαδογιάννης,
    ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κωστάκης, ο Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλης κ.
    Γεώργιος Καραχάλιος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Λιβαδοχωρίου κ. Γεώργιος Πολυγένης.

     

    Γόμφοι: "Επιτάφιος".
    Γόμφοι: «Επιτάφιος».
    Γόμφοι: "Περιφορά Επιταφίου".
    Γόμφοι: «Περιφορά Επιταφίου».
Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…