Arxiki

Κώστας Μαράβας: «Όσο εγώ είμαι Δήμαρχος δεν πρόκειται να γίνει Κοιμητήριο στην παραποτάμια ζώνη του Πορταϊκού, έστω κι αν αναγκαστούμε να αγοράσουμε κομμάτι γης.»

Με αυτή την δήλωση ξεκίνησε η σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες βράδυ στις 7:00 και κράτησε έως και τις 10:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημ. Καταστήματος στην Πύλη, μεταξύ του Δημάρχου και φορέων της πόλεως της Πύλης, με πρωτοβουλία του ιδίου του Δημάρχου κ. Κ. Μαράβα, που σκοπό είχε την ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά έργων που δρομολογούνται στον πολεοδομικό ιστό της Πύλης και γύρωθεν αυτού.

Με την δήλωσή του αυτή ο Δήμαρχος κ. Μαράβας, θέλησε έτσι να βάλει ένα τέλος και στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών περί κατασκευής Κοιμητηρίου, στην παρόχθια ζώνη του Πορταϊκού και συγκεκριμένα στην βορειοδυτική πλευρά αυτού, από την πλευρά της Πόρτας Παναγιάς.

Τα θέματα που ήρθαν προς συζήτηση από πλευράς του Δημάρχου ήταν …

  • Η αξιοποίηση της παρόχθιας ζώνης του Πορταϊκού και στις δυο πλευρές του, το λεγόμενο «Πάρκο των γεφυριών», θέμα το οποίο ανέλυσε διεξοδικά και με χρήση βιντεοπροβολέα η προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού & Οργάνωσης του Δήμου κα Κων/νιά Μπέκου.
  • Η κατασκευή στεγασμένης λαϊκής αγοράς
  • Το «φράγμα της Πύλης»
  • Η επέκταση του κτιριακού συγκροτήματος του υπάρχοντος Δημαρχείου και φυσικά
  • Η κατασκευή Αθλητικού Κέντρου, που μονοπώλησε όπως είπαμε και το ενδιαφέρον της χθεσινής σύσκεψης.

Με τον όρο Αθλητικό Κέντρο εννοείται ένας χώρος ο οποίος θα διαθέτει τις υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν μια σειρά από αθλητικές δομές όπως γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδα, κλειστό γυμναστήριο (για μπάσκετ, βόλεϋ κλπ), κολυμβητήριο, γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5, γήπεδο μπάσκετ ανοικτού τύπου με πλαστικό αντικραδασμικό τάπητα, αλλά και υπαίθρια όργανα γυμναστικής, που θα αυξήσουν τις δυνατότητες της άθλησης, με στόχο το Αθλητικό Κέντρο να χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα από την Νεολαία. Στο χώρο τους επίσης θα μπορούν να φιλοξενηθούν καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η αρχική γενική αίσθηση χθες ήταν το αθλητικό κέντρο να γίνει στον πολεοδομικό ιστό της πόλεως της Πύλης, με τους φορείς που συμμετείχαν να εκθέτουν τα επιχειρήματά τους για τους λόγους που αυτό θα πρέπει να κατασκευαστεί στην Πύλη και συγκεκριμένα στην θέση «Λυγαριές», στην βόρεια παρόχθεια ζώνη, όπου παλαιότερα υπήρχε το γήπεδο της ομάδας του «Πορταϊκού», καθώς αυτή είναι η μόνη περιοχή που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αθλητικό κέντρο, όπως αυτό αναλύθηκε παραπάνω.

Στην τοποθέτησή του επ’ αυτού ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου κ. Στέφανος Παιδής, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς προκύπτουν ζητήματα με βασικότερα εξ αυτών τρία…:

1)Το Γ.Π.Σ. (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) της Πύλης, στο οποίο δεν προβλέπεται η κατασκευή αθλητικού κέντρου στο συγκεκριμένο χώρο

2)Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, καθώς η συγκεκριμένη σκοντάφτει στο Κτηματολόγιο, ενώ επίσης είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή «Natura», στις οποίες χαρακτηρισμένες αυτού του τύπου περιοχές, επιτρέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και…

3)Οι υπάρχουσες γεωλογικές μελέτες που κρίνουν το έδαφος ακατάλληλο.

Ακόμα και στην περίπτωση που επιλεγεί η διαδικασία της αναθεώρησης του ΓΠΣ, η οποία είναι χρονοβόρα και διαρκεί συνήθως 4 με 5 χρόνια, είναι και πάλι δύσκολο να ανατραπούν οι παράγοντες 2 και 3 (παραπάνω).

Με δεδομένο τους παράγοντες 2 & 3, καθώς και  το χρονοβόρο της υπόθεσης του ΓΠΣ, σε μια δεδομένη στιγμή τώρα, που μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών «τρέχει» πρόγραμμα χρηματοδότησης ποσού 810.οοο€, για κατασκευή σύγχρονου δημοτικού γηπέδου με χώρο στίβου, που θα κατασκευαστεί εξολοκλήρου από τον ανάδοχο και θα πρέπει ο Δήμος Πύλης με καταλυτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2019 να καταθέσει την πρότασή του, σύμφωνα με τον κ. Παιδή και την δημ. Αρχή, για τον Δ. Πύλης θα ήταν άστοχο και άδικο να απωλέσει με τέτοια ευκαιρία.

Ένας τέτοιος χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει αυτή τη στιγμή ένα αθλητικό κέντρο με μια σειρά από αθλητικές υποδομές, όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω και τηρούντως της γεωγραφικής θέσεως των Τοπικών Κοινοτήτων του Δ. Πύλης σε συνάρτηση και με την πρωτεύουσα του Δήμου την Πύλη, όπως διαφαίνεται είναι δημοτική έκταση 130 στρεμμάτων στην τοπική περιφέρεια του Παλαιομοναστήρου, κατάλληλη και από γεωλογικής απόψεως, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει οριστική απόφαση.

Οι θέσεις και προτάσεις ακούστηκαν χθες με προσοχή, αναλύθηκαν και από τις δυο πλευρές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ωστόσο όλα αυτά θα έρθουν στο αμέσως χρονικό διάστημα και στο Δ.Σ., για να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις και πάλι υπό τη μορφή διαλόγου και συναίνεσης.

DSC04314

DSC04315

DSC04316

DSC04317

DSC04318

DSC04319

DSC04320

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

ΑΠΣ Τρίκαλα- Ελληνορωμαϊκή πάλη: Ο προπονητής μας… ο δάσκαλός μας

Προπονητής: αυτός που προετοιμάζει συστηματικά αθλητή.  Δάσκαλος: αυτός που καθοδηγεί και …