papadopoulos (1)

papadopoulos (2) Του Σάκη Παπαδόπουλου, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ & Συντονιστή  ΕΠΕΚΕ Υγείας

(Με αφορμή την Ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την έλευση του Υφυπουργού  Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη)

 

«Εμβληματική πρωτοβουλία η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιλώντας στο Αιγάλεω.

Τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν άρεσε σ΄αυτούς:

  1. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η γνώση, η έρευνα, η ακαδημαϊκή εξέλιξη, οφείλουν να υπόκεινται σε ταξικούς διαχωρισμούς.
  2. Σε αυτούς που θεωρούν ότι η εκπαίδευση συγκροτεί ένα μικρόκοσμο της αγοράς, στον οποίο κάποια ιδρύματα πρέπει να αποτελούν την ελίτ, για τους λίγους, τους ικανούς, τους άξιους και κάποια άλλα, να είναι σε δεύτερο πλάνο, σε μια άλλη ταχύτητα»

Μιλώντας για τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα των δύο Ιδρυμάτων και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, για να τονίσει ότι «αυτό ακριβώς θεραπεύει η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

Αναγνώρισε την ακαδημαϊκή πραγματικότητα , που έχει διαμορφωθεί στα δύο ιδρύματα.

Η διαμόρφωση του νέου Πανεπιστημίου έγινε έχοντας ως γνώμονα ακαδημαϊκά κριτήρια, αντίθετα με λογικές επικαλύψεων, πολυδιάσπασης και υπερεξειδίκευσης.  Όμως υπήρξε μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτηριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απεναντίας μάλιστα, είναι προφανές ότι θα υπάρξει αναβάθμιση.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, «σε μια από τις πλέον αδικημένες περιοχές της Αττικής, δείχνει εξαρχής το ενδιαφέρον της παρέμβασης, με τρόπο πραγματικά αναπτυξιακό, κοινωνικό και ταυτόχρονα ακαδημαϊκό».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί μία ακόμα τομή στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διαχωρισμών και είναι δεδομένο ότι θα συνδράμει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής».

Η  περίπτωση του Νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν είναι μια περίπτωση τεχνητής δήθεν ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, σαν αυτή που είχε γίνει πριν 17 χρόνια, το 2001. Εκείνη ήταν μια εντελώς επικοινωνιακή κίνηση, η οποία πρόσθεσε ένα «Α» στον τίτλο των ΤΕΙ και τα έκανε ΑΤΕΙ, «σαν η τότε πολιτική ηγεσία να έβγαλε με αυτά τα μικρά «βαφτίσια» την υποχρέωσή της απέναντι στα παιδιά που σπούδαζαν στα ΤΕΙ και στους διδάσκοντες των ιδρυμάτων».

Πολλές γενιές αποφοίτων των ΤΕΙ κλήθηκαν να βρουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας χωρίς να έχουν θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα».

Αντίθετα, αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε ειδικές επιτροπές «για να θεραπεύσει άλλη μία στρέβλωση, αυτή της μη ύπαρξης θεσμοθετημένων επαγγελματικών δικαιωμάτων που ταλαιπωρεί τους αποφοίτους των ΤΕΙ».

Θύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταργήσει την δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται στα Πανεπιστήμια. Δεν αρκούσε η διαρκής υποβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων. Έπρεπε να τους απαγορευτεί και η δυνατότητα να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο». Έτσι, όπως είπε, επαναφέραμε τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.

Όλα αυτά όμως, δεν γίνονται ξεκομμένα από τον συνολικότερο σχεδιασμό και την νέα εποχή για την χώρα μας που ανοίγεται τους επόμενους μήνες με το τέλος των προγραμμάτων στήριξης».

Τόνισε ότι προτεραιότητες είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η καταπολέμηση της υφιστάμενης υποστελέχωσης

Ως απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης  είναι το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ, αυξάνοντας την επιχορήγηση των ΑΕΙ, για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια.

 

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …