oil-platform

H «ώρα μηδέν» για το κυπριακό πρόγραμμα πλησιάζει καθώς η Άγκυρα αναμένεται να «τεστάρει» και τις ίδιες τις ΗΠΑ κατά πόσο είναι διαθέσιμες να προχωρήσουν στην υπεράσπιση της επένδυσής τους στην κυπριακή ΑΟΖ και εάν τελικώς η Exxon Moblie προχωρήσει στις γεωτρήσεις της.

Οι Ιταλοί κάνουν πίσω στην Κύπρο ελέω Άγκυρας καθώς αποχωρεί το γεωτρύπανο «Saipem 12000» της ιταλικής εταιρείας ENI από το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η γεώτρηση στο σημείο «Σουπιά» δεν κατέστη δυνατή αφού η Άγκυρα συνεχίζει να δεσμεύει την περιοχή με παράνομες NAVTEX τις οποίες τελικά η Ρώμη δεν αγνοεί ως όφειλε να κάνει.

Το γεωτρύπανο θα πρέπει να βρίσκεται στο Μαρόκο στις 8 Μαρτίου, για άλλη γεωτρητική υποχρέωση της ΕΝΙ.

Ακόμα όμως και αν θεωρητικώς μπορούσε να αναμένει τη λήξη και της νέας τουρκικής Navtex οι Τούρκοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να την ανανεώσουν αφού κανείς τελικά δεν τις αμφισβητεί εμπράκτως.

Παράλληλα το οικονομικό κόστος για την ιταλική εταιρεία, από την καθήλωση του «Saipem 12000», ανέρχεται στα 300.000 ευρώ ημερησίως.

Εντός του 2018 υπάρχουν προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές της ΑΟΖ στις οποίες δεν έχουν διατυπωθεί διεκδικήσεις από τη Τουρκία. Πρόκειται για το τεμάχιο 10 στο οποίο τα δικαιώματα ερευνών ανήκουν στη κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar  Petroleum.

Η Άγκυρα εγείρει θέμα δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων σε ολόκληρο το εύρος της κυπριακής ΑΟΖ με το αυθαίρετο σκεπτικό ότι «ανήκει» και στο ψευδοκράτος. Βλέποντας ότι η παρεμπόδιση της γεώτρησης στο τεμάχιο 3 ήταν επιτυχής και ότι υπήρξε ανυπαρξία αντιδράσεων που θα της προκαλούσαν κόστος, η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να τεστάρει και τις αμερικανικές αντιδράσεις.

Άλλωστε οι Αμερικανοί έχουν επιδείξει απέναντι στην Τουρκία πρωτοφανή ανοχή. Από εκεί κάποιος μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντική είναι γεωστρατηγικά η χώρα αυτή για την Ουάσιγκτον.

Να σημειώσουμε και την ιδιάζουσα σχέση του υπουργού εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με την Exxon Mobil της οποίας υπήρξε πρόεδρος πριν την υπουργοποίηση του από τον Ντόναλτ Τραμπ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν εκπροσωπούν μόνο τα συμφέροντά τους αλλά τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Επισήμως η ΕΝΙ δεν έχει ανακοινώσει την αποχώρηση του γεωτρύπανου αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Claudio Descalzi, με δήλωση του είπε πως «φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα», καθώς η κατάσταση στην ΑΟΖ δεν είναι υπό τον έλεγχο της εταιρείας που σημαίνει ότι η Ρώμη δεν προτίθεται να προβεί σε κάποια εντυπωσιακή ενέργεια άλλωστε ιστορικά ποτέ δεν το συνήθιζε αυτό και ειδικότερα έναντι πολύ ισχυρών αντιπάλων όπως η Τουρκία.

Χθες μάλιστα διαπιστώθηκε πώς έγιναν κάποιες κινήσεις από το γεωτρύπανο προκειμένου να απαγκιστρωθεί από το σημείο που βρίσκεται.

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν ότι η ΕΝΙ θα επαναπρογραμματίσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 σε μεταγενέστερο στάδιο με την ελπίδα ότι θα έχουν διαφοροποιηθεί τα πράγματα και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα πρόσβασης στον στόχο «Σουπιά». Κάτι τέτοιο σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να συμβεί αν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχει όμως και το απαισιόδοξο σενάριο της παρασκηνιακής διαβούλευσης με τη Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, ώστε το βάρος των πιέσεων να μετατοπιστεί στη Κυπριακή Δημοκρατία.

Χθες το ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης) της Κύπρου εξέδωσε προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (anti Navtex NR 091/18) με την οποία προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους για την παράνομη τουρκική Navtex που ανανεώθηκε. Το ΚΣΕΔ αναφέρει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την περιοχή έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτή η ενέργεια είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες ασφάλειας στη θάλασσα και αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, τονίζει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Σχεδόν άμεσα αντέδρασε η Τουρκία με νέα οδηγία προς ναυτιλομένους με αριθμό 0263/18 αναφέροντας πως οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ισχύ καθώς δεν πρόκειται για το κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα τους. Σήμερα στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί πολιτικό συμβούλιο, ενώ η ενεργοποίηση του ελληνοαμερικανικού λόμπι μαρτυρά και την κρισιμότητα της κατάστασης.

Συγκεκριμένα συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, είχαν εκπρόσωποι του ελληνοαμερικανικού λόμπι στην Ουάσινγκτον την Τρίτη το μεσημέρι. Τον Αμερικανό πρεσβευτή συνόδευε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν, και όπως ήταν φυσικό συζητήθηκαν οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ελληνοαμερικανού λομπίστα Μάικ Μάνατος έλαβε χώρα στον απόηχο του πρόσφατου ταξιδιού που έκανε ο κ. Πάιατ στην Άγκυρα, όπου συνόδευσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία. Από ελληνικής πλευράς έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών ο πρόεδρος του American Hellenic Institute Νίκος Λαρυγγάκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της AHEPA Βασίλης Μωσαϊδης, καθώς και ο Πολ Γλάστρις, στενός συνεργάτης και πρώην λογογράφος του Μπιλ Κλίντον.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δύο από τους καλύτερους διπλωμάτες της χώρας μας (Τζέφρι Πάιατ, Τζόναθαν Κοέν) στην πρώτη γραμμή σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας», ανέφερε ο Μάικ Μάνατος μετά το τέλος της συνάντησης.

pronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πληρώνεται σήμερα το μπόνους των 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επι…