mark-esper-omilia

( Φωτογραφία: AP)

Εξηγήσεις από την Τουρκία, για τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ζητούν οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μαρκ Έσπερ, είπε ότι χρειάζεται να κουβεντιάσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, για να καταλάβει αν και πόσο σοβαρά εννοούσε τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να κλείσει την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ, όπου μεταξύ άλλων είναι ανεπτυγμένα πυρηνικά όπλα, ως μέτρο αντίδρασης σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην γειτονική χώρα.

«Κάτι τέτοιο δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν σ’ εμένα. Ενημερώθηκα για πρώτη φορά γι’ αυτό όταν το διάβασα στις εφημερίδες. Επομένως, θα χρειαστεί να συζητήσω με τον ομόλογό μου για να κατανοήσω τι εννοούν ακριβώς και πόσο σοβαρά το λένε οι Τούρκοι», δήλωσε ο Έσπερ σε ερώτηση δημοσιογράφων.

Εσπερ: Η Τουρκία πρέπει να συζητηθεί στο ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, έκρινε ότι εάν η Άγκυρα πράγματι θέλει να συζητήσει το ενδεχόμενο να κλείσει τις βάσεις, το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του NATO. Η Τουρκία είναι «κυρίαρχο έθνος», επομένως έχει «το δικαίωμα» να αποφασίζει αν θα φιλοξενεί ή όχι «βάσεις του NATO ή ξένες δυνάμεις», ανέφερε ο Έσπερ. «Αλλά και πάλι, νομίζω ότι αυτό γίνεται ζήτημα της συμμαχίας, της τουρκικής δέσμευσης στη συμμαχία, αν όντως εννοούν αυτό που λένε», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι το ζήτημα εδώ είναι για ακόμη μια φορά ποια είναι η κατεύθυνση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη συμμαχία του NATO και τις ενέργειες που κάνει σε διάφορα θέματα», επέμεινε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Διπλωμάτες κρατών-μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εκφράζουν ανησυχία για το ότι η Τουρκία, κράτος μέλος της συμμαχίας από το 1952 και εταίρος στρατηγικής σημασίας για τη Δύση στη Μέση Ανατολή, ενεργεί ολοένα περισσότερο μονομερώς.

Παρά την ουδέτερη στάση που προσπαθεί να κρατήσει ο Τραμπ στις σχέσεις του με τον Ερντογάν, δέχεται έντονες πιέσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από μερίδα των Ρεπουμπλικανών, να επιβάλει κυρώσεις στη Τουρκία, τόσο για την εισβολή στην Συρία, όσο και για τους S-400.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ελάτη: «Έφυγε» από τη ζωή ο Φώτιος Πλακιάς

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΦΩΤΙΟ ΠΛΑΚΙΑ ΕΤΩΝ 87 Θανόντα κηδε…