kentra-koinothtas

«Στηρίζουμε την κοινωνική ένταξη και κοινωνική συνοχή στη Θεσσαλία και υποστηρίζουμε τα Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν για το σκοπό αυτό μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020».

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι Δομές που σχεδιάστηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, λειτουργούν στους Δήμους και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών “One Stop Shop” στους κατοίκους τους, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, την υποστήριξη προώθησης στην απασχόληση και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων κυρίως ατόμων μέσω ενεργειών βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Αποτελούν τα Τοπικά σημεία αναφοράς για υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση πολιτών με υπηρεσίες και προγράμματα, λειτουργώντας υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας / Κοινωνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου, της οποίας το έργο και υποστηρίζουν.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου που καλούνται να επιτελέσουν τα Κέντρα Κοινότητας και την ανάγκη ενημέρωσης και υποστήριξης για τα θέματα αρμοδιοτήτων τους, διοργανώνεται Ημερίδα με θέμα «Η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας» που αφορά στα Κέντρα Κοινότητας στη Θεσσαλία, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στη Λάρισα. Η Ημερίδα διοργανώνεται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και άλλους αρμόδιους φορείς όπως η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και ο ΟΑΕΔ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Καρέλλας και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός. Η Ημερίδα απευθύνεται στους εκπροσώπους και στα αρμόδια στελέχη των Δήμων και Νομικών Προσώπων τους όπου λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας και σε όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Κοινότητας, καθώς και σε συναρμόδιους φορείς στη Θεσσαλία. Στοχεύει στην προβολή του έργου τους, αλλά κυρίως στην ενημέρωση και αποσαφήνιση θεμάτων για την υποστήριξη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, θα αναλυθούν θέματα σχεδιασμού συγκρότησης και λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, θέματα άμεσου αντικειμένου εργασίας τους όπως ο Εθνικός Μηχανισμός Παρακολούθησης, το Κ.Ε.Α., ο ρόλος του Ο.Α.Ε.Δ. κ.α., καθώς και θέματα απαιτήσεων διαχείρισής τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα 23 Κέντρα Κοινότητας που συστάθηκαν στη Θεσσαλία, υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσω του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 όπου εντάχθηκαν το 1ο εξάμηνο 2017, στο πλαίσιο 2 Προσκλήσεων που είχαν εκδοθεί, με Δικαιούχους Δήμους ή Επιχειρήσεις τους, με συνολικό Προϋπολογισμό 4,8 εκ.ευρώ για διάρκεια λειτουργίας 3 έτη. Όσα από τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν σε Δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά, περιλαμβάνουν και δομή «Παραρτήματος Ρομά» καλύπτοντας το σύνολο των οικισμών Ρομά στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, 13.000 άτομα θα ωφεληθούν στα Κέντρα, ήδη στο 2017 στα Κέντρα που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους εγγράφηκαν άνω των 3.000 ωφελούμενοι, ενώ αναμένεται ο αριθμός ωφελουμένων να αυξηθεί σημαντικά. Στα Κέντρα Κοινότητας δημιουργήθηκαν 85 θέσεις εργασίας για προσωπικό, που επιλέχθηκε με διαδικασίες Προκηρύξεων ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν από τους Δήμους ή, σε κάποιες περιπτώσεις όπου λειτουργούσαν ήδη Δομές γ

Load More Related Articles
Load More In Θεσσαλία
Comments are closed.

Check Also

Με όλη την προσοχή στο Μαρούσι, ο ΑΣΚ

Το Σάββατο στις 7.00 μ.μ, οι «κυανόλευκοι» αντιμετωπίζουν τον πρωταθλητή της περυσινής Eli…