tsipras-soimple

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αύριο, ο Σόιμπλε εκφράζει αισιοδοξία για λύση χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες του τι θεωρεί ο ίδιος λύση και αν αυτή περιλαμβάνει ικανοποίηση των διεκδικήσεων της Αθήνας. Την ίδια ώρα κοινοτικός αξιωματούχος προσγειώνει τις προσδοκίες στο μίνιμουμ σενάριο: αυτό της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με εκταμίευση της (ενδεχομένως γενναίας) δόσης, τη δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα με εκταμίευση όμως της χρηματοδοτικής συμμετοχής του αργότερα και περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν τον Μάιο του 2016, χωρίς να γίνεται σαφές αν θα επιτρέπει και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να ανοίξει άμεσα ο δρόμος προς τις αγορές.

Η Αθήνα προσέρχεται με μια τροποποίηση επί της πρότασης Μακρόν αν και θα έλεγε κανείς ότι το βασικό είναι πως εκπέμπει «ανασφάλεια» σε σχέση με τη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς:

–δύο εικοσιτετράωρα πριν, και απαντώντας σε αιχμηρότατες δηλώσεις Σόιμπλε (ο οποίος στο παρά πέντε έδειξε να δυναμιτίζει το κλίμα), δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε, και κρατά ζωντανό το ενδεχόμενο να παραπέμψει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

–Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στο υπουργικό συμβούλιο να απολογείται, να δικαιολογεί, ή εν πάση περιπτώσει να δίνει εξηγήσεις (εντός ή εκτός κυβέρνησης, ενδεχομένως δεν έχει σημασία) για τη γραμμή που ακολουθήθηκε όλους αυτούς τους μήνες, δηλαδή τη σύνδεση του ζητήματος του χρέους με την δεύτερη αξιολόγηση και μάλιστα πριν τις γερμανικές εκλογές.

Λύση τώρα, αλλά και απειλή «δραματοποίησης» στις 22 Ιουνίου – Αιχμηρή απάντηση Σόιμπλε

Ως προς το πρώτο σημείο, πρέπει να επισημανθεί ότι το Μαξίμου επιμένει στο ότι παλεύει για μια λύση στο Eurogroup (άλλωστε το αυτό έδειξαν να συστήνουν δημόσια και οι σύμμαχοι Γάλλοι) ωστόσο φαίνεται να θεωρεί ότι η επίκληση της πολιτικής λύσης στη Σύνοδο Κορυφής, με τη δραματοποίηση που συνεπάγεται – και την οποία όλοι επιθυμούν ν’ αποφύγουν –  ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις εμπλεκόμενες πλευρές για μια λύση τώρα και δη λύση που να ικανοποιεί και την Αθήνα.

Ταυτόχρονα, η συχνή επίκληση της Συνόδου Κορυφής ουσιαστικά φέρει ένα αντι – Σόιμπλε στίγμα, καθώς εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει το σκεπτικό ότι οι υπουργοί Οικονομικών (και άρα ο πλέον ισχυρός όλων, ο Σόιμπλε) δεν είναι αρμόδιοι να επιλύσουν το ζήτημα, πολλώ δε μάλλον που ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε κρίσιμες στιγμές εμφανίζεται να αιφνιδιάζει την τελευταία στιγμή, τορπιλίζοντας το αποτέλεσμα.

Σε αυτά τα ευκόλως εννοούμενα που παραλείπονται και υποκαθίστανται από τις αναφορές σε σύρσιμο του θέματος ως τη Σύνοδο Κορυφής, επέλεξε χθες να απαντήσει ο Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο Τσίπρας τηλεφωνεί συνεχώς στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ παρόλο που εκείνη του εξηγεί ξανά και ξανά ότι το θέμα είναι της αρμοδιότητας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ωστόσο δεν ήταν το μόνο «καρφί» που πέταξε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Είπε επίσης, παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της ελληνικής κυβέρνησης και παίζοντας με τα σενάρια περί κακών σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών που προ μηνών είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ότι η στάση αυτή του Τσίπρα  δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τον υπουργό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πως θα πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα και πως αυτό δεν αξίζει στον έλληνα ΥΠΟΙΚ γιατί είναι καλός υπουργός Οικονομικών και διαπραγματευτής.

Η Αθήνα με καθυστέρηση μερικών ωρών απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Τσακαλώτο, αντιθέτως «σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη, είναι στο αν και κατά πόσο ένα όργανο, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόϊμπλε, θα έχει τη δυνατότητα να δώσει μια θετική λύση για την Ελλάδα».

Απαντήσεις ως προς τη στρατηγική για το χρέος και το τάιμιγνκ

Ως προς το δεύτερο σημείο, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο φάνηκε να απαντά μεταξύ άλλων και στο εσωτερικό του κόμματος που έθεσε τα σχετικά ζητήματα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ειδικότερα στο ερώτημα μήπως η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε ανοίγοντας το ζήτημα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής επισημαίνοντας πως «χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ΄ αόριστον  η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση». Μάλιστα δεν παρέλειψε τις αιχμές προς τους προηγούμενους τους οποίους χαρακτήρισε «υποκριτές» και με νόημα πρόσθεσε πως «τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε  για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Επίσης, στο ζήτημα του αν το τάιμινγκ ήταν σωστό ή θα ήταν προτιμότερο το χρέος να διεκδικηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε πως το τάιμινγκ είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο, διότι:

1)η κυβέρνηση έχει το ηθικό πλεονέκτημα στο βαθμό που εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις τους και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι είναι σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους η

2)η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών

3)Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν  αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας

4)η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί, επομένως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Κλειδί ο μηχανισμός σύνδεσης χρέους – ανάπτυξης

Επίσης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ενώπιον των υπουργών του ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει όποια λύση μας δώσουν οι δανειστές αλλά θέτει τα εξής κριτήρια:

  • Τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (περίοδος χάριτος στα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων, επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ
  • Τους ρυθμούς ανάπτυξης
  • Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πάνω απ’ όλα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το κλειδί για λύση βρίσκεται στη γαλλική πρόταση δηλαδή στον αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, «ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ».

topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…