Komision

Οι επιλογές των κρατών-μελών έδωσαν σε ορισμένους γεωργούς τη δυνατότητα να αποκομίσουν απροσδόκητα κέρδη, σημειώνουν οι ελεγκτές

Σε σημαντικές παρατηρήσεις για την εφαρμογή του καθεστώτος της Bασικής Ενίσχυσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μπορεί να σημειώνει ότι «βρίσκεται σε καλό δρόμο από άποψη λειτουργίας», αλλά «έχει εγγενείς περιορισμούς». Αυτο σημαίνει, σύμφωνα με τον αρμόδιο της έκθεσης João Figueiredo, ότι «δεν λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, τη χρήση της γεωργικής γης ή τις ειδικές περιστάσεις που ισχύουν για την εκάστοτε εκμετάλλευση και δεν βασίζεται σε ανάλυση της συνολικής εισοδηματικής κατάστασης των γεωργών».

Οι ελεγκτές προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα εάν η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη δρομολόγησαν σωστά το καθεστώς. Ο έλεγχος διενεργήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2017, και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, επίσκεψη του κλιμακίου σε έξι κράτη-μέλη: Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, το καθεστώς της Βασικής Ενίσχυσης (ΚΒΕ) αποτελεί το μεγαλύτερο καθεστώς εισοδηματικής στήριξης της ΕΕ για γεωργούς, με ετήσιες δαπάνες, ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, ποσό που διανέμεται σε περίπου 4 εκατ. γεωργούς. «Μολονότι η απλούστευση αποτέλεσε κατευθυντήρια αρχή στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του 2013, οι πολύπλοκοι κανόνες που διέπουν το καθεστώς και τις επιλέξιμες εκτάσεις συνεπάγονταν πολυάριθμες επιλογές και εξαιρέσεις», δηλώνουν οι ελεγκτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, επειδή πρόκειται για καθεστώς που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με τις εκτάσεις και όχι με το εισόδημα, η στήριξη του ΚΒΕ τείνει να ευνοεί τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.

Οργανισμοί πληρωμών

Ειδικότερα, και όσον αφορά τους Οργανισμούς Πληρωμών, οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι έπρεπε να θέσουν σε εφαρμογή αποτελεσματικές βασικές δικλίδες ελέγχου, ώστε να διασφαλίζουν ότι ο αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που χορηγούνταν στους γεωργούς ήταν ακριβείς. Όμως, κάποιοι Οργανισμοί αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Ελλάδα

Για τη χώρα μας, οι ελεγκτές εξήραν τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Πληρωμών να καταγράψει σωστά τους μόνιμους βοσκότοπους. Ωστόσο, όπως εξηγούν, ο Οργανισμός δεν διέθετε τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για να επικαιροποιήσει το LPIS στο σύνολό του με τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες. «Επομένως, το 2015 οι Αρχές έπρεπε να υπολογίσουν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης βάσει φωτογραφιών που ανάγονταν χρονικά στο 2008 για πάνω από το ήμισυ των σχετικών εκτάσεων».

Στην έκθεσή τους σημειώνουν ότι το 90% περίπου όλων των μόνιμων βοσκότοπων στην Ελλάδα και πάνω από το 25% των γεωγραφικών εκτάσεων της χώρας είναι δημόσια γη. «Για τον συγκεκριμένο τύπο γης, οι ελληνικές αρχές υπολόγισαν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης βάσει του μέσου αριθμού ζώων ανά εκτάριο στη σχετική περιφέρεια και βάσει του αριθμού των ζώων που δήλωσε κάθε γεωργός στην αίτηση ενίσχυσής του.

Ωστόσο, λόγω του αναξιόπιστου των πληροφοριών που περιέχονταν στα μητρώα ζώων, δεν ήταν καθόλου εύκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης που είχαν χορηγηθεί στους γεωργούς», συμπληρώνουν.

Την ίδια περίοδο στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο η επικαιροποίηση του LPIS ήταν ακόμη εν εξελίξει.

Συστάσεις

Οι ελεγκτές διατυπώνουν σειρά συστάσεων προς την Επιτροπή όσον αφορά το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης, ενώ με αφορμή την επόμενη περίοδο προγραμματισμού, μετά το 2020, συστήνει στην Επιτροπή να αναλύσει τους παράγοντες που επηρεάζουν το εισόδημα όλων των ομάδων γεωργών, τις ανάγκες τους για εισοδηματική στήριξη και την αξία των δημόσιων αγαθών που προσφέρουν οι γεωργοί. Όπως υπογραμμίζουν, θα πρέπει τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των γεωργών να συνδεθούν, ευθύς εξαρχής, με κατάλληλους επιχειρησιακούς στόχους και γραμμές αναφοράς, έναντι των οποίων να μπορούν να συγκριθούν οι επιδόσεις.

ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Υγεία του εντέρου: 5 superfoods που συστήνουν πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές παγκόσμιας κλάσης

Η υγεία του εντέρου προϋποθέτει την καλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος και έχει …